Sezaryen doğum nasıl yapılır? Sezaryen kaç kez yapılır, riskli mi? Sezaryen doğum sonrası

Normal doğum korkusu nedeniyle hamilelerin tercihi olan sezaryen, normal doğum kadar faydalı olmasa da hayat kurtarıcı olabiliyor. Sezaryen gerektiren durumlarda doktor tarafından karar verilebilen doğum ile ilgili bilinmesi gerekenleri sizlere düzenledik. Sezaryen nedir, doğum nasıl yapılır? Sezaryen ile kaç kez doğum yapılır? Sezaryenin avantajları ve dezavantajları neler? Sezaryen doğum sonrası dikiş izi kalır mı?

Normal doğum, Sezaryen, Epidural doğum, Suda doğum, Ayakta doğum, Prenses doğum gibi çeşitli yöntemlerle gerçekleştirilen doğumlar arasında bilinen en sağlıklı yöntem, isminden de anlaşılacağı gibi normal yani doğal doğumdur. Anne ve bebek sağlığı için herhangi bir risk ya da tehlike taşıyan durum olmadığı takdirde normal doğumun yapılması gerektiği vurgulayan uzman doktorlar, anne ve bebek için mucizevi faydalarının olduğuna dikkat çekiyor. İlk defa anne olacak olan kadınlar daha öncesinde böyle bir deneyim yaşamadıkları için çevrelerinden duydukları en ufak bir olumsuzlukta normal doğum korkusu yaşayabilir. Doğumdan korktukları için daha az ağrılı ve sancısız doğum yöntemlerine kaymak isteyebiliyorlar. Bunun için tercih edilmesi istenen sezaryen doğum her ne kadar anne ya da bebek için zararlı olmasa da normal doğum kadar faydalı da değildir. Bebeğin eşinin önde olması ya da ters duruş pozisyonları gibi durumlarda bebek normal doğumda sıkıntı çekeceği için hayat kurtarıcı olarak 'Zorunlu Sezaryene' başvurulabiliyor. Peki sezaryen nedir, sezaryen doğum nasıl yapılır? Sezaryen doğum öncesi hazırlıkları nelerdir? Bebek sezaryenle ne zaman alınır? Doğum kesesi nasıl açılır? Sezaryenin riskleri neler? Sezaryen neden hayat kurtarıcı, faydaları neler? Sezaryen doğum ile ilgili en çok merak edilenler...

SEZARYEN NEDİR? SEZARYEN DOĞUM NE ZAMAN YAPILIR?

Sezaryen doğum

Sezaryen doğum

TIKLA OKU: DOĞUM ÖNCESİ GENİTAL BÖLGE TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

Anne karnında büyüyüp gelişen bir bebeğin dış dünyaya gözlerin açması yaklaşık 40 hafta yani 280 günlük bir sürece tekabül etmektedir. Annenin Genital bölgesinden çıkarken, ya da gerek anne gerek de bebek için herhangi bir risk bulunduran durumda zararsız yöntemle anne karnına atılan kesi ile yapılan doğum sezaryendir.

Sezaryen yöntemi ameliyat yolu ile gerçekleştiği için anne adayının anestezi alması gerekmektedir. Bu Genel anestezi ya vücudun tamamına, şuur kapalı şekilde uygulanır ya da Epidural anestezi şeklinde yapılan belden aşağısının iğneyle uyuşturulması ve annenin uyanık olması ile gerçekleştirilir.

Hamileliğinin 37. haftasını tamamlamış olan ve doğum zamanı gelen kişilerin tıbbı gereklilik zorunluluğuyla planlanmış olan sezaryen doğum 39. hamilelik haftasında gerçekleştirilir. Sezaryen için ideal zamanın 39 hafta 0 gün olması sebebi ile doktor doğum randevusu verebilmektedir.

SEZARYEN ÖNCESİNDE NELER YAPILIR? SEZARYEN HAZIRLIKLARI...

sezaryen doğum nasıl yapılır

sezaryen doğum nasıl yapılır

TIKLA OKU: DOĞUM ÇANTASI NASIL HAZIRLANIR? İHTİYAÇ LİSTESİ

Sezaryen yapacak olan anne adaylarında yapılacak ilk işlem bebeğin kalp atışlarının dinlenmesidir. Herhangi bir acil durumda müdahale edebilmek için anne adayından kan alınır. Ardından sezaryen kesisinin atılacağı yerdeki tüyler temizlenerek korumak için antibiyotik verilir. Tercihe göre idrar yoluna sonda uygulanabilir. Daha sonra önlükler giyilmeye başlanır ve normal doğumda eğer anne adayına sakinleştirici verilir, sezaryende verilmez!

Karar verilen anestezi şekline göre hazırlıklar yapılır ve uyutma işlemi başlanır. Bebeğe fazla miktarda narkoz gitmemesi için anne adayı uyutulduktan sonra ameliyata başlanır.

SEZARYEN AMELİYATI NASIL YAPILIR? SEZARYEN DOĞUM NASIL BAŞLAR?

sezaryen nedir

sezaryen nedir

TIKLA OKU: DOĞUM ÖNCESİ OKUNACAK DUALAR

Genital bölgenin biraz üstüne yatay bir kesi açılarak yapılan kesi ile karın katları sırasıyla açılır. En sona yani rahmin oraya gelince bir kesi daha atılarak bebek çıkartılır. Bebeğin göbek kordonu klemplenerek kesilir, plasenta çıkartılır.

Daha sonra eriyen dikişlerle doğru bir şekilde kapatma işlemi yapılır. Ortalama 20-45 dakika süren bu işlemle sezaryen sonlanır.Dikiş bölgesi bandajla kapatılarak temizlenir.

DOĞUM YAPTIKTAN SONRA ANNELER NEDEN YÜRÜTÜLÜR? SEZARYEN SONRASI CİNSELLİK...

Sezaryen ameliyatı yapıldıktan yaklaşık 6-8 saat sonra doğum yapan annenin yürümesi istenir. Sebebi ise ameliyattan dolay yavaşlayan bağırsakları hızlandırmak ve yavaş çalışmaya bağlı olarak oluşabilecek kan pıhtılarını önlemek. İlk birkaç gün özellikle de bebeği emzirme sırasında kramp ya da kasık ağrısı yaşanabilir. Enfeksiyonun önüne geçmek için koruyucu antibiyotik verilir.

Eşlerin yakın temasta bulunmalarının zararlı olup olmadığı ile ilgili uzmanlar, doğum yapan annelerde cinsel ilişki yaklaşık 6 hafta sonra yani Lohusalık bittiği zaman önerilmektedir.

SEZARYEN DİKİŞ İZİ KALIR MI? SEZARYEN İZİ NASIL GEÇER? ESTETİKLE...

Sezaryen dikiş izi

Sezaryen dikiş izi

TIKLA OKU: KOLAY DOĞUM İÇİN NE YAPILMALI?

Hamilelik sürecinde alınan gereksiz kilolar ve çatlayıp formunu kaybederek gevşeyen karınlar birçok kadını rahatsız ediyor. Karın germe ameliyatı da bu tarz karınlara yapılabilecek en işe yarar tekniklerden biri.

ÇATLAKLARA VE ARTAN DERİYE MÜDAHALE

Özellikle yaz aylarında daha çok yapılan estetik operasyonlar arasında yer alıyor. Sezaryen doğumundaki dikişe benzer kesi yapılır, artan deri gerilerek uzaklaştırılır, karına yeniden form verilir ve biçimi bozulmuş karın kası sağlamlaştırılarak operasyon bitirilir.

EN AZ 6 AY SONRA YAPTIRIN!

Op. Dr. Bülent Cihantimur operasyon hakkında, “Kimi hastalar sezaryen doğumun yapılmasıyla beraber karın germe ameliyatının yapılıp yapılamayacağı konusunda bilgi alıyorlar. Bu ikisinin bir arada yapılmasında pek çok dezavantajı oluşur, öncelikle bebeğin standart bakımı, emzirme ve anneyle ilk teması gecikmiş olur. Eğer aynı seansta karın germe yapılırsa bu değişim sonucunda tekrar sarkmanın olması muhtemel. Eğer anne emzirmiyorsa en az 6 ay sonra ya da emzirme dönemi bitince karın germe ameliyatı olması en doğru zamandır.” dedi.

SEZARYEN OTİZM RİSKİNİ ARTTIRIR MI?

sezaryen yapan kadınlar

sezaryen yapan kadınlar

TIKLA OKU: EPİDURAL DOĞUM NASIL YAPILIR?

Araştırmalar sezaryenin otizmi tetiklediğini gösterse de araştırma ekibindeki Prof. Louise Kenny, genelde otizm riskinin çocuklarda seyrek olduğuna değinerek, "Sezaryen doktor tavsiyesiyle tercih edildiği zaman hem annenin hem de bebeğin sağlığı için oldukça etkili bir yöntemdir." dedi.

Ekip içerisindeki bir diğer bilim insanı Eileen Curran da doğum yöntemi ve çocuğun ruhsal gelişimi arasındaki ilişkinin karmaşık olduğunu, dünya çapında sezaryenin artmasıyla sebep-sonuç ilişkisinin belirlenebilmesi için bulguların başka araştırmalarla da desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Sezaryen ve otizmin birbiriyle ilişkisi net olarak tespit edilemese de bu doğum yönteminin oluşturabilecek tehlikelerinden bahseden araştırmanın sonuçları "Journal of Child Psychology and Psychiatry" dergisinde yayımlandı.

SEZARYENLE KAÇ KEZ DOĞUM YAPILIR?

Doğumunda sezaryen yöntemini tercih eden kadınların merak ettikleri konulardan birisi de bir kadının en fazla kaç kez sezaryen doğum yapabileceğidir. Uzmanlar merak edilen bu konu için yaptıkları araştırmalarda, üçüncü sezaryenden sonra karnın iç tarafındaki yapışkanlıkların artmasıyla doğumun zor geçebileceğini açıkladı.

Ayrıca üst üste tercih edilen sezaryen, bebeğin eşinin aşağıya yerleşmesi ve eşin de rahme yapışma ihtimalinin artmasını tetikler. Bu nedenle ilk sezaryende bile bir tehlike vardır. Ancak, özellikle de dördüncü sezaryen aşırı risklidir. Hem annenin hem de bebeğin sağlığı için en ideal doğum yöntemi normal olandır. Gerekli olmadıkça sezaryen doğum yöntemini tercih etmemelisiniz.

ÜST ÜSTE SEZARYEN YAPARSANIZ...

sezaryen ile doğum

sezaryen ile doğum

Normal doğum korkusu sebebiyle sezaryen doğum yöntemini tercih eden hamileler, normal doğumdaki kadar fayda göremese de gayet sağlıklı bir şekilde bebeklerini dünyaya getirebilir. Sezaryen gerektiren durumlarda hayat kurtarıcı bir görevi olan sezaryen doğum sonrasında birkaç sene geçtikten sonra yeniden hamile kalan anne adayları diğer doğumlarını nasıl gerçekleştirebilir? Sezaryen ile kaç kez doğum yapılır? Sezaryen sonrası doğum...

İlk doğumunu sezaryenle yapmış olan annelerin ikinci doğumunu gerçekleştirirken hangi doğum yöntemini tercih edeceği tartışılır konulardandır. İlk doğumdaki sezaryen dikişlerinin iyileşme durumu göz önünde bulundurulur. İlk doğum ile ikinci doğum arasında 12 aydan daha az bir vakit varsa rahim yırtılması, çok ciddi komplikasyonlar ve kan nakline ihtiyaç duyulabilir. Bu nedenle her iki doğum arasındaen az 12 aylık bir dönem olması ile beraber ideal görülen aralık 2 senedir.

SEZARYEN DOĞUMUN TETİKLEDİĞİ 3 HASTALIK

Sezaryen doğum

Sezaryen doğum

Her geçen gün daha da artış gösteren astım hastalığı, orta ve yüksek gelirli ülkelerde daha sık görülüyor. Sık görülmesinin sebebi ise sezaryen doğumların artması. Kuzey İrlanda'da yapılan çalışmalara göre sezaryen doğumu tercih eden annelerin bebeklerinde astım riskinin yüzde 20 daha fazla olduğu gözlemlendi. 

Normal doğumla dünyaya gelen bebeklerin annenin faydalı mikropları ile temas etmesi ve ilerleyen zamanlarda alerjiye daha daha dayanıklı olduğu belirlendi.

YARARLI MİKROPLAR NE YAPAR?

Yararlı mikrop olarak nitelendirdiğimiz mikroplar bizleri hastalıklara karşı korur. Anne karnında olan bu mikroplar, doğum esnasında kanallar aracılığıyla vücuttan çıkabiliyor. Sezaryen doğumla bebek mikropsuz olan yerden çıkarak hastane ortamında kalıyor. Yararlı mikroptan yoksun bırakılan bebek, bağışıklık sisteminde güçleniyor. Buna bağlı olarakta ilerleyen dönemlerde oto-immus rahatsızlıklar olabiliyor. Tüm bunların dışında diyabet sorunlarının da sezaryeni tercih eden annelerin bebeklerinde görüldüğü riskler arasında.

SEZARYEN DOĞUM NASIL YAPILIR?

Hamilelikte karın sertleşmesi neden olur? Hamileyken karın gerginliğinde 4 sebep

İLİŞKİLİ HABER

Hamilelikte karın sertleşmesi neden olur? Hamileyken karın gerginliğinde 4 sebep
Doğum korkusu için dua! Normal doğum korkusu nasıl yenilir? Doğum stresi ile başa çıkmak için..

İLİŞKİLİ HABER

Doğum korkusu için dua! Normal doğum korkusu nasıl yenilir? Doğum stresi ile başa çıkmak için..

BİR YORUM YAPIN 0