Rahimde perde nedir ve nasıl anlaşılır? Rahimde perde hamileliğe engel mi?

Hamilelikte karşılaşılması en son istenen durum olan düşüklerde yaygın neden olarak bilinen rahim perdesi, hamilelik sağlığını tehdit eden ciddi bir sorundur. Embriyonun gelişim alanı olan rahimde duvarın oluşumuyla embriyo tutunamaz ve bebek düşer. Peki rahimde perde hamileliği engeller mi? Rahimde perde nasıl fark edilir, rahimde perdenin bebeğe etkileri...

Tıp dilinde 'Septat Uterus' halk dilinde ise rahimde perde olarak nitelendirilen durum, hamilelik dönemindeki anne adaylarında erken doğuma ve düşüğe neden olabilen çok ciddi bir sağlık problemidir. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin yumurtlama dönemlerini takip edip korunmasız bir şekilde ilişkiye girmelerine rağmen hamilelik elde edememe durumları da vardır. Bu tarz durumlarda çiftlerin detaylı muayene kontrolleri sırasında üreme sistemlerini olumsuz etkileyecek problemlere rastlanabilir.

Kadın ve erkekte çocuk sahibi olmaya engel bazı durumlar tespit edildiğinde kadınlarda perde sorunu denilen rahatsızlık göze çarpabilir. Kadınlarda üreme ile alakalı akla ilk gelen noktalardan birisi de yumurtalık ve rahimdir. Rahim kadının üreyebilmesi, erkekten aldığı spermin döllenme sonucu oluşturduğu embriyoyu tutup gelişmesine imkan sağladığı ve hamileliğin oluşumunda baş roldeki en önemli organdır. Sağlıklı bir hamilelik dönemi için de rahim içi dokusundan tutun rahmin geneline kadar rahim sağlığının korunması çok önemlidir.

AllahİLİŞKİLİ HABERAllah'ın sıfatları ve esmalarıyla: ''Annelik''

RAHİMDE PERDE NEDİR? RAHİMDE PERDE GÖRÜNTÜSÜ NASIL?

Rahim üzerinde en yaygın şekil bozukluğu olarak karşımıza çıkan rahimde perde, diğer ismiyle septum uterus, rahmin içini aşağıya doğru ikiye ayırarak rahmi daraltan bir dokudur. Rahimde perdenin görüntüsü armuda benzetilebilir. Her iki yandan Fallop tüplerine uzanarak yapının yukarıdan aşağıya zar veya perde ile bölünmesi ya da darlaşması ile görülen bu sorun hamilelik sağlığında ciddi görülen tehlikelerden biridir.

RAHİMDE PERDE NASIL ANLAŞILIR? HAMİLELİKTE RAHİMDE PERDE BELİRTİLERİ NELER?

Rahimde perde neden olur?

Rahimde perde neden olur?

Rahimde perdeyi ele veren herhangi bir belirti yoktur. Kişinin kendisi rahminde perde olup olmadığını pelvik muayene kontrolüne gitmeden anlayamaz. Rahimde perdenin tanısı için en etkili yöntem HSG yani rahim filmi ile konur. Rahmin filmi çekilirken rahim ikiye bölünmüş olarak görülebilir.

Bu ayrıklığın rahim perdesinden mi yoksa bikornuat uterus denilen iki rahim yapısından mı olduğunu anlamak için ultrasonografi, 3 D ultrasonografi ve çok gerekliyse laparoskopi kullanılabilir.

Rahim perdesine yanlışlıkla bikornuat rahim tanısı konulabilir. Kalp görünümdeki rahimde Bikornuat rahim, rahmin üst tarafından ortasına doğru iner. Bu iniş ya derin ya da düzeyseldir.

RAHİM PERDESİ HAMİLELİĞE ENGEL Mİ?

Hamilelikte rahimde perde neden olur?

Hamilelikte rahimde perde neden olur?

Kontrol sırasında fark edilebilen rahim perdesinin en büyük zararı, hamileliği sürdürmede yola çıkar. Rahim perdesinde rahim ikiye ayrıldığı için bebeğin içinde gelişeceği alan oluşmaz. Bu alanda yeteri kadar damar olmadığı için bebek tutunamaz dolayısıyla da beslenemez. Hamilelik sağlansa da çoğu kez düşük ortaya çıkar.

Çok ciddi oranda etkilememekle beraber hamile kalma ihtimalini sürdürebilen ancak düşük konusunu çok ciddi bir şekilde etkileyen rahim perdesi, tekrarlayan düşüklerde ana etkendir. Embriyo gelişiminde ortaya çıkan rahim perdesinde tüm rahimler önce iki tüp halinde kendini gösterir ve sonrasında birleşerek tek rahme dönüşür. Perdeli rahimdeki iki tüp yeterince birbirine yapışamaz.

RAHİM PERDESİ SONUCU GELİŞEN KOMPLİKASYONLAR:

- ERKEN DOĞUM

- ZORUNLU SEZARYEN

- DÜŞÜK

- MAKAT DOĞUM (Uterus yani rahim yapısının farklılığından dolayı bebek farklı pozisyonda durabilir, makat geliş ihtimali yüksektir)

- DOĞUM SONRASI VAJİNAL KANAMA

Bin bir derde derman: Aromaterapi spreyi nasıl hazırlanır? Aromaterapi yağında neler vardır?

İLİŞKİLİ HABER

Bin bir derde derman: Aromaterapi spreyi nasıl hazırlanır? Aromaterapi yağında neler vardır?

BİR YORUM YAPIN 0