Hamilelikte Beta HCG testi nedir, ne işe yarar?

Hamileliğin erken teşhisi için yol gösterici olan ve hamilelik testinde hızlı ve kesin sonuç veren "Beta HCG testi" hakkında merak edilenlere sizler için haberimizde yer verdi. Peki, bebek müjdesi bekleyenlerin yapacakları kan testinde bakmaları gereken Beta HCG hormonunda değerler kaç olmalı? İşte hamilelik için Beta HCG testi..

Hamileliği ele veren bazı işaretlerin görülmesi sonucunda uzmanlar tarafından yapılması tercih edilen Beta HCG testi, kandaki bazı değerlere bakılarak gerçekleştirilir. Kadındaki yumurta hücresi ve erkekteki sperm hücresinin birleşmesiyle HCG hormonu salgılanmaya başlanır. Bundan dolayı da yapılan bu teste "Beta HCG testi" denir. Hamilelik döneminde artan HCG hormonunun testi kan yoluyla yapılabildiği gibi evlerde idrarla yapılan hamilelik testlerinde de teşhis edilebilir. Ancak evde yapılan idrar testinde bazen yanlış sonuçlar çıkabilir bu nedenle güvenilirliği kan testine göre daha güvensizdir. Hamile olmayan bir kişide Beta HCG testi sonucu 0 ve 0'a yakın iken hamilelik oluşumunda değerlerde artış gözlemlenir. Değerin 10'dan fazla olması bebek müjdesinin habercisi demektir. Hamileliğin çok erken dönemlerinde tespit edilebilmesine yardımcı olan bu testte hamilelik yumurtlamadan 8-10 gün sonra ortaya çıkar. Beta HCG testinden kesin sonuç almak için regl döneminin gecikmesinden birkaç gün sonra uygulanması tavsiye edilir.

Beta HCG testi nedir

Beta HCG testi nedir

Geçmişten günümüze uzanan hamilelik tespitleri! Bu yöntemleri duyanlar şaşırıyorİLİŞKİLİ HABERGeçmişten günümüze uzanan hamilelik tespitleri! Bu yöntemleri duyanlar şaşırıyor

BETA HCG HORMONU NEDİR? BETA HCG TESTİ NASIL YAPILIR?

Beta HCG testi nasıl yapılır

Beta HCG testi nasıl yapılır

Hamilelik döneminde artış gösteren beta HCG hormonuna bakılarak yapılan ölçüm Beta HCG testi olarak adlandırılır. Kandaki değerlerin sonuçları anne adayının sağlığı ve bebeğin gelişimi ile ilgili önemli bilgileri değerlendirebilme fırsatı veren önemli bir testtir. Beta HCG testi kişiden alınan kanın değerlerine bakılarak belirlenebileceği gibi eczaneden alınan idrar testlerinde de belirlenebilir. Ancak bilinmelidir ki kan testi idrar testine göre her zaman daha kesin ve garanti sonuç vermektedir.

Döllenme gerçekleştikten sonra plasentanın salgılamış olduğu HCG hormonu, döllenmeden ortalama 11 gün sonra kan numunesindeki rakamlarla saptanabilir.

HAMİLELİK HAFTALARINA GÖRE BETA HCG HORMONU DEĞERLERİ:

Her sağlıklı bireyin hamilelik oluşmasa dahi kandaki beta HCG değeri 0 ila 10 mlU/ml aralığındadır. Bu değerin üstünde olması demek hamilelikte şüphelenilmesi gereken en önemli bulgulardandır. Eğer bebek anne adayının rahminin dışındaysa plasenta sağlıklı bir gelişim gösteremeyeceği için Beta HCG değerleri beklenildiği gibi artış göstermeyecektir.

Hamilelikteki son regl tarihi (SAT) göz önünde bulundurularak oluşturulan haftalık bazda HCG değerleri:

  • 3.hafta: 5 ila 50 mlU/mL
  • 4.hafta: 5 İla 426 mlU/Ml
  • 5.hafta: 18 ila 7.340 mlU/mL
  • 6.hafta: 1.080 ila 56.500 mlU/mL
  • 7. ve 8. hafta: 7.65 ila 229.000 mlU/mL
  • 9 ila 12. hafta: 25.700 ila 288.000 mlU/mL
  • 13 ila 16. hafta: 13.300 ila 254.000 mlU/mL
  • 17 ila 24. hafta: 4.060 ila 165.400 mlU/mL
  • 25 ila 40. hafta: 3.640 ila 117.000 mlU/mL

HCG değerleri

HCG değerleri

Biber nasıl kurutulur? Evde biber kurutma yöntemleri Gölgede biber kurutma

İLİŞKİLİ HABER

Biber nasıl kurutulur? Evde biber kurutma yöntemleri Gölgede biber kurutma
Beyaz eşya boyanır mı? Beyaz eşyalar nasıl boyanır? Beyaz eşya hangi boyayla boyanır?

İLİŞKİLİ HABER

Beyaz eşya boyanır mı? Beyaz eşyalar nasıl boyanır? Beyaz eşya hangi boyayla boyanır?

BİR YORUM YAPIN 0