Hamilelikte sağlıklı beslenme! Hamilelikte çift kişilik beslenme doğru mu?

Sağlıklı bir hamilelik dönemi için anne adaylarının kulak vermesi gereken tavsiyeleri ve halk arasına yaygın olan çift kişilik beslenmenin anne ve bebekteki etkilerini bilmek önemlidir. Ayrıca sağlıklı beslenmeye uygun beslenme listesi ile formunuzu koruyarak sizde hamileliğinizi sürdürebilirsiniz. İşte hamilelere örnek beslenme listesi:

Sağlıklı ve rahat bir hamilelik dönemi için anne adayları kendi rahatlıklarına göre beslenme şekli sergilememeli ve muhakkak doktor kontrolü ile ilerlenmelidir. Hamilelikte aşırı kilo alınımı halinde bebekte doğumla ilgili birtakım beklenmeyen durumlarla karşılaşma riski oldukça fazladır. Hem kolay doğum yapmak için hem de doğum sonrasında hamilelikte alınan kiloları rahatlıkla vermek için ideal kilo değerlerini korumak gerekir.  Hamileliğin birinci trimesterında çok fazla kilo alımı görülmez. Alınan kilo en fazla 2 kilo değerinde olmaktadır. Bunu da her gün ekstradan 150-200 kalori ile ortalama 170 gr. az yağlı meyveli yoğurt ile karşılayabilirsiniz. Hamileliğinizde normalden daha az kiloya sahipseniz, hamileliğin 2. ve 3. üç ay evrelerinde düzenli bir şekilde kilo almanız önemlidir.

  • Hamilelik döneminde anne adaylarının kendine bakması ve sağlıklı beslenmesi çok önemlidir. 
     
  • İyice piştiğinden emin olmadığınız et, tavuk ve balık ürünleri anne adaylarında toksoplazma riskini arttıracağından dolayı oldukça dikkatli tüketilmelidir.
     
  • Dışarıda satılan hazır yiyecekler, paketlenmiş ızgara ürünleri, salam ve sucuk tüketilmemelidir.
     
  • Uskumru ve kılıç balığı gibi cıva miktarı fazla olan balıklardan uzak durulmalıdır. Peynir, süt ve yoğurt gibi besinlerin yeterince pastörize edilip edilmediğinden emin olunmalıdır.

 

HAMİLELER İÇİN SAĞLIKLI BESLENME LİSTESİ

Hamilelikte alınan fazla kilolar çocuk gelişimi ve anne sağlığı için büyük önem taşır. Alınan 9-12 kilo normaldir, fakat fazlası hareketlerinizi kısıtlar ve doğumdan sonra vermekte zorlanabilirsiniz. Dengeli, yeterli ve düzenli beslenerek hamilelik sürecinde alacağınız kilonun kalıcı olmasını önleyebilirsiniz. İşte aldığınız kilonun size ve aynı bedeni paylaştığınız çocuğunuza zarar vermemesi için uygulayabileceğiniz sağlıklı diyet listesi...

  • SABAH: 1 dilim peynir, 2 dilim ekmek, domates, salatalık, 3 adet ceviz, 1 bardak süt
  • 1.ARA ÖĞÜN: 1 bardak süt, 6 adet kuru erik, 2 adet ceviz
  • 2.ARA ÖĞÜN: 1 adet havuç, roka, 1 dilim ekmek
  • ÖĞLE: Bol roka ve naneli salata, 1 kase çorbası, 1 tabak sebze yemeği
  • 3.ARA ÖĞÜN: 1 kase yoğurt, 1 adet mevsim meyvesi
  • 4.ARA ÖĞÜN: 1 bardak süt, 1 kase leblebi ve kuru üzüm
  • AKŞAM YEMEĞİ: 1 kase çorba, 1 kase yoğurt, 1 tabak ızgara et ya da tavuk
  • 5.ARA ÖĞÜN: 1 bardak süt, 5 adet kuru erik, 2 adet ceviz
  • 6.ARA ÖĞÜN: 1 adet mevsim meyvesi

 

HAMİLELİKTE ÇİFT KİŞİLİK BESLENMEK DOĞRU MU?

Hamilelikte beslenme, hem bebek için hem de anne adayının kendi sağlığı için çok önemlidir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Genç, ‘’Anne adayının vücuduna aldığı her besin direkt olarak bebeğin kendisine iletildiği için yediği besinlerin fayda ve zararlarını bilip ona göre tüketmelidir. Bebeğinin daha sağlıklı olacağını düşünüp, çift kişilik beslenme gibi bir yanlış yapılmamalı’’ dedi.

HAMİLELİKTE BESLENMEDE BUNLARA DİKKAT!

Hamilelik döneminde hem anne adayının hem de bebeğin sağlıklı olabilmesi için beslenme konusunda bazı kriterlere dikkat edilmesi gerekiyor. Hamilelik sürecinde tüketeceğiniz yanlış bir besin sizi olduğu kadar bebeğinizi de olumsuz etkileyecektir. Peki, anne adayları nasıl beslenmeli?

1- Çiğ veya az pişmiş et, yumurta, deniz ürünleri tüketiminden uzak durulmalıdır. Eğer bu besinler tüketilecekse iyice pişirilmesi gerekir.

2- Çiğ besinler akan suyun altında iyice yıkanmalıdır.

3- Pastörize edilmiş süt ve süt ürünlerinden yapılan peynir ya da yoğurtlar tüketilmelidir.

4- Kaz ciğeri, sosis ve salam gibi yiyecekler tüketilmemelidir.

5- Şekerli besinleri tüketmek annede diyabet riskini arttırır ve bebeği de olumsuz etkiler.

Mercimek çorbası zayıflatır mı? Mercimek çorbası diyeti! Mercimek çorbası tarifi

İLİŞKİLİ HABER

Mercimek çorbası zayıflatır mı? Mercimek çorbası diyeti! Mercimek çorbası tarifi

BİR YORUM YAPIN 0