Hamilelik hormonu nedir? Hamilelikte hangi hormon ne işe yarar?

Hamilelik dönemindeki anne adaylarında aktif şekilde rol alan bazı hormonları çok önemli işlevleri vardır. Hamilelikte artış gösterip azalabilen bu hormonları anneye adayını etkiler. Bazı hormonlar doğum sonrası bebek için fayda sağlarken anne adayında fiziksel ve ruhsal değişimlere yol açar. Hamilelik hormonu nedir? Hamilelikte hangi hormon ne işe yarar?

Hamilelik dönemi boyunca gerek ruhsal gerek de fiziksel anlamda değişikliğe yol açan hamilelik hormonları, aslına baktığımıza sağlıklı bir hamilelik dönemi için olmazsa olmazlardır. Hamilelikte başrolde olan Beta-HCG, östrojen, progesteron, relaksin ve oksitosin hormonlarının ayrıca işlevleri vardır. Hormonların aydan aya değişimi anne adayını etkilediği kadar bebeğin gelişimi ve doğum gerçekleştikten sonraki süreci de etkiler. Bu hormonlar bebek anne karnına düştükten itibaren harekete geçer. 

hamilelikte değişen hormonlar anne adayını hem fiziksel hem de duygusal etkiler

hamilelikte değişen hormonlar anne adayını hem fiziksel hem de duygusal etkiler

HAMİLELİKTE HANGİ HORMON NE İŞE YARAR?

BULANTIDAN SORUMLU "HCG HORMONU"

Bebek sahibi olmak isteyen kadınların görmeyi dört gözle bekledikleri hormondur. Bir nevi hamile kalındığını müjdeleyen hormon olarak da bilinir. Hamilelik şüphesiyle kanda ya da idrarda yapılan testte mevcut olması ile kesinleşir. Döllenen yumurtayı çevreler. Hamileliğin rahme yerleşmesinden sonra kanda değeri giderek artmakla beraber bu  değer en çok hamileliğin 10. haftasında olmaktadır. İlk 3 aydan sonra, HCG hormonu değerlerinin azalmasıyla beraber mide bulantıları da azalmaktadır.

hamilelikte bulantı

hamilelikte bulantı

HAMİLELİĞİN DEVAMINI SAĞLAYAN "ÖSTROJEN HORMONU"

Memelerde büyüme, adet döngülerinde değişme, bebek taşımada ve emzirmede önemli işlevi olan östrojen hormonu ilk üç aydan sonra kat ve kat artmaktadır. Bu artış, sayesinde rahimdeki kaslarla göğüslerdeki süt kanallarının büyümesi ve rahme yeterli kan gitmesi gerçekleşir. Hamileliğin son evrelerinde yüksek östrojen ve progesterondaki düşüş sebebiyle doğum başlayabilmektedir. Östrojen hormonu, cilde rengini veren pigment maddesinin de artmasına yol açar. Göğüs uçlarının koyulaşmasında etkilidir. Artan östrojen ile beraber cinsel istekte daha çok artar.

hamilelik sürecini devam ettiren

hamilelik sürecini devam ettiren

YUMURTLAMADA ETKİSİ BÜYÜK OLAN "PROGESTERON"

Yumurtlamadan hemen sonra artışa çıkan progesteronun temel görevi; döllenen yumurtayı içinde tutacak olan rahim içi dokusunun yerinde sabit kılmak. Bu görevi östrojen hormonuyla beraber yaparlar. Progesteron, aynı zamanda hamileliğin son ana kadar devam etmesini sağlayan hormondur. Vücudun geneliyle rahatlamasını sağlayan bu hormonun kaslarda yavaşlaması bazı rahatsızlıkları beraberinde getirir. Sindirim sistemindeki kasların yavaşlaması sonucunda kabızlık, böbreklerde büyümeye sebep olduğu için daha çok idrara çıkma ihtiyacı hissedilirken dolaşım yavaşlayınca da bacaklarda ve vajinada varisler oluşabiliyor.

süt hormonu

süt hormonu

MEMEDEN SÜT GELMESİNİ SAĞLAYAN "OKSİTOSİN"

Doğumun gerçekleşmesini sağlayan hormondur. Ayrıca emzirirken sütün gelmesini sağlayan hormondur. Bebeğin her meme emişinde oksitosin salgılanır. Aşk, zevk alma hissi, mutluluk, annelik gibi duyguların oluşmasında etkilidir. Aşk hormonu ve annelik hormonu olarak da bilinir.

BEBEĞİN ÇATIDAN GEÇMESİNİ SAĞLAYAN "RELAKSİN HORMONU"

Hamileliğin ilk dönemlerinde yeni kan damarlarının oluşumunda etkilidir. Çatı kemiği bölgesindeki eklemin gevşemesini sağlıyor. Böylelikle bebek doğumda pelvisten daha kolay çıkıyor. 

BİR YORUM YAPIN 0