Hamilelikte çay ve kahve tüketimi ne kadar olmalıdır? Hamilelikte çay kahve tüketilir mi?

Çay kahve bir çok insan için vazgeçilmez bir keyiftir. Kimi zaman zinde kalmak için, kimi zamansa arkadaşlarımızla geçirdiğimiz hoş sohbete bahane olarak gösterilir. Hamilelikte yenilen ve içilen her şeyi duygu durumu dahi anne karnındaki bebeği etkilemektedir. Uzmanlar hamilelerin kahve tüketimi hakkında açıklamalarda bulundu. Hamilelikte çay, kahve tüketilir mi? Hamilelikte çay ve kahve tüketimi ne kadar olmalı?

Ortamlardaki en sadık dostlardan biri olan kahve ve çay, içerdiği kafein sebebiyle hem iyi özellikler bulundururken, hem de kötü özellikleri de peşinden sürüklemektedir. Her insan bünyesinde tek tip beslenme ve aşırı kullanım problemler ortaya çıkarabilmektedir. Özellikle anne adayları için, kafein sorunu kafalarda soru işareti olarak yerini alıyor. Hem kahvede bulunan kafein, hem de çayda bulunan kafeinle ilgili açıklama yapan uzmanlar, hamilelikte alınan aşırı kafeinin doğurduğu ciddi zararlar, bebeğiniz için geri dönülmesi güç sonuçlar doğurabilmektedir. Bunun önüne geçilmesi için uzmanlar uyardı; "Aşırı kahve tüketimi düşüğe dahi sebebiyet verebilir!"

hamilelikte çay kahve tüketimi

hamilelikte çay kahve tüketimi

KAFEİN BEBEĞE GEÇİYOR

Kafein, doğada en az 63 bitkinin tohumlarında ve yapraklarında bulunan bir maddedir. Hemen hemen herkesin çay kahve, diğer içeceklerle de tüketebildiği bir maddedir. Hamilelik dönemindeki anne adayları, bunu ister kahveyle, ister çayla olsun, ister başka yiyeceklerden olsun alınımı sağladığını belirten uzmanlar, bu durumda kordon bağıyla alınan kafein plasenta aracılığıyla bebeğe de geçtiğini ifade etti. Anne adayının sahip olduğu kafein yıkımını sağlayan metabolizma, bebek ve plasentasında bulunmamaktadır. Bu yüzden de yıkımı sağlanamayan kafein, bebekte daha yüksek düzeylerde bulunabilmektedir. 

hamilelikte çay kahve tüketimi

hamilelikte çay kahve tüketimi

HAMİLELİKTE ÇAY KAHVE TÜKETİLİR Mİ? TÜKETİLİRSE NE OLUR?

Uzun süre kafein alan anne adaylarının bebeklerinde gelişimsel gerileme olduğu saptanmıştır. Konu ile ilgili bilimsel araştırmalar sonucunda günde 200 mg kafein alındığında bebek kilosundaki azalma 60-70 gr olmaktadır.  Aynı araştırmada gebelik öncesi günde 300 mg kafein alan; ancak gebelik sürecinde bu miktarı günde 50 mg a düşüren anne adayları ile kafein miktarı alımını 300 mg de devam ettiren anne adaylarının bebeklerinin de ağırlıkları karşılaştırılmıştır. Kafein alımını azaltmayan anne adaylarının bebeklerinin ağırlıklarında 160 gr. azalma saptanmıştır. Yani kafein alınan çay ve kahve gibi içecekler bebeğin gelişimsel yönünün olumsuz olarak etkilemektedir.

hamilelikte çay kahve tüketimi

hamilelikte çay kahve tüketimi

HAMİLELİKTE ÇAY VE KAHVE TÜKETİMİ NE KADAR OLMALIDIR?

Uzmanlar hamilelerin olabildiğince kafein içeren içeceklerden uzak durmasını önerse de yine de çay için tolere ettikleri miktar günde 200 mg'ı geçmeyecek kafein düzeyidir. Bu da bardakta açık bir dem ile en fazla 3 bardak etmektedir. Türk kahvesi de kafein içerdiği için yan etkiler bakımından sınırlı tüketmek gereklidir. Gebe olmayanlarda günlük kafein 300mg'ı geçmemelidir. Gebe bayanlarda 200 mg'ı geçmemelidir. Bir fincan Türk kahvesi 60 mg kafein içermektedir. Gebelik sırasında çok fazla alışmamak kaydı ile günde 1 fincan kahve tüketilebilir. 

hamilelikte çay kahve tüketimi

hamilelikte çay kahve tüketimi

KAHVE VE ÇAY ÇEŞİTLERİNDEKİ KAFEİN MİKTARLARI

KAHVE ÇEŞİDİ KAFEİN MİKTARI
1 fincan Filtre kahve 135-200 mg
1 fincan Espresso 100 mg
1 fincan Cappuccino 100 mg
1 fincan Türk kahvesi 57 mg
150 cc Hazır kahve 57 mg
150 cc Kafeinsiz kahve 5 mg
175 cc Demleme çay 20 – 110 mg
330 cc Buzlu çay 70 mg
200 cc Hazır çay 30 mg
1 kutu Kola 30 – 56 mg
1 kutu Diyet kola 38 – 45 mg
1 kutu Meşrubat 50 mg civarı
1 kutu Meyveli gazoz 0 mg
1 kutu Enerji içeceği 80 mg
50 gram Çikolata 50 mg
100 gr Sütlü çikolata 20 mg
   

 

Bahar yorgunluğunu bitiren mucize! Maydanoz ve salatalık kürünün etkileri

İLİŞKİLİ HABER

Bahar yorgunluğunu bitiren mucize! Maydanoz ve salatalık kürünün etkileri

BİR YORUM YAPIN 0