Deprem erken doğum riskini artırır mı? Depremin hamileliğe etkisi nedir?

Deprem anını yaşayan hamile kadınlarda erken doğum riskine karşı uzmanlardan uyarılar geldi. Yaşanan deprem felaketi sırasında yoğun kaygı ve stresle birlikte düşük yapma olasılığının arttığını belirten uzmanlar deprem anını yaşayan hamile kadınları uyardı. Peki deprem erken doğum riskini artırır mı?

6 Şubat tarihinde sabaha karşı Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ili birden sarsan depremlerin sebep olabileceği travmalara karşı uzmanlar harekete geçti. Deprem anına şahit olan çocuklar için psikolojik destek programları başlarken hamile kadınlar için de önemli uyarılar yapıldı. Deprem felaketinin kişide oluşturduğu kaygı bozukluğu ve yoğun stres nedeniyle düşüklerin olabileceğine dikkat çeken uzmanlar erken doğum olasılığını da göz önünde bulundurdu. Dolayısıyla deprem anının yaşayan anne adaylarının kontrollerini yaptırmaları gerektiği vurgulandı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Erhan Cömert deprem sürecinde anne adaylarının dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Deprem erken doğum riskini artırır mı?

Deprem erken doğum riskini artırır mı?

Deprem anında hamileler nasıl davranmalı, kendilerini ve bebeklerini nasıl korumalı? İLİŞKİLİ HABERDeprem anında hamileler nasıl davranmalı, kendilerini ve bebeklerini nasıl korumalı?

DEPREM SONRASI ANNE ADAYLARINDA DÜŞÜK RİSKİ ARTABİLİR!

Anne adaylarının büyük depremler sonrası kaygı bozukluğu ve yoğun stres yaşayabileceğini ifade eden Cömert, "Özellikle depremin etkilediği bölgelerde yaşanan olumsuz durumlar stres ve kaygı oluştururken; deprem sürecinde gebeliği devam eden anne adaylarında da olumsuz birtakım tepkimeler meydana gelebilir. Yaşanan yoğun kaygı ve stresle birlikte düşük riski artabilirken; kanama ve erken doğumlar da olabilir. Bu nedenle imkanlar dahilinde anne adaylarının kontrollerini yaptırması son derece önem taşır. Bu süreçte alınacak olan psikolojik destek de anne adayına gebelik süresince yardımcı olacaktır" diye konuştu.

HİJYENE VE MASKE KULLANIMINA DİKKAT EDİLMELİ

Ayrıca deprem gibi doğal afet dönemlerinde enfeksiyon riskinin de yüksek olabileceğini söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Erhan Cömert açıklamasına şunları da ekledi:

"Salgın hastalıklara karşı önlem alınmalıdır. Gebelerin de hijyen konusuna daha fazla özen göstermesi gerekir. Bu noktada vücut hijyeninin sağlanması için temiz suyun bulunmadığı alanlarda dezenfektanlardan faydalanmak önemli. Ayrıca maske kullanımı da yine hamilelerin hastalıklara karşı alabileceği önlemler arasında yer alır."

Uzmanından anne adaylarına uyarı geldi

Uzmanından anne adaylarına uyarı geldi

ANNE ADAYLARININ DÜZENLİ VE SAĞLIKLI BESLENMELERİ ÖNEMLİ!

Anne adaylarının düzenli ve sağlıklı beslenmeleri gerektiğini de ifade eden Cömert, "Açıkta beklemiş suları kesinlikle tüketmemek doğru bir uygulama olacaktır. Suları yerde yüksekte ve güneş ışığı almayacak şekilde muhafaza etmek önem taşımaktadır. Gıda konusunda da aynı önlemler geçerli. Paketli kuru gıdalar da dahil tüm yiyeceklerin son kullanma tarihlerine dikkat etmek gerekir. Deprem sürecinde anne adayları takviyelerini de ihmal edebilir. Anne adaylarının, hekimler tarafından verilen folik asit, vitamin, mineral ve demir ilacı gibi takviyelerini düzenli alması önemlidir. Takviyelerine ulaşamayan anne adaylarının sağlık profesyonellerine bu durumu bildirmesi ve onlardan destek alması gerekir." dedi.

Deprem anının yaşayan anne adaylarının psikolojik destek görmeleri gerektiğine değinildi

Deprem anının yaşayan anne adaylarının psikolojik destek görmeleri gerektiğine değinildi

TIBBİ VE PSİKOLOJİK DESTEK ŞART!

Ayrıca deprem anını yaşayan anne adaylarının gerekli tıbbi ve psikolojik destek alması gerektiğinin önemine vurgu yapan Cömert, şu ifadeleri kullandı:

"Deprem gibi ani stres ve korku yaşatacak afetler anne adaylarında erken doğum, düşük riskini de beraberinde getirebilir. Bu dönemde herhangi bir sorunla karşılaşmamak adına yine deprem sonrası hemen tıbbi ve psikolojik destek alınması gerekli. Hamilelik sürecini sağlıklı bir şekilde geçirmeleri ve sağlıklı bir doğumun gerçekleşebilmesi için bu dönemde yaşanılan stres ve kaygının azaltmak adına uzmanlardan destek alınması oldukça önemlidir. Şu süreçte pek çok kurum ve kuruluş psikolojik destek konusunda yardımcı olmaktadır. Psikolojik destek, gebelerin hem kendi hem de bebeklerinin fizyolojik sağlığı için önem arz etmektedir."

deprem sırasında hamile kadınların yaşam üçgeni nasıl olmalıdır

deprem sırasında hamile kadınların yaşam üçgeni nasıl olmalıdır

"DEPREM SIRASINDA ANNE ADAYLARI GÜVENLİ BÖLGEDE YAŞAM ÜÇGENİ OLUŞTURMALI"

Anne adaylarına yaşam üçgeni oluşturmaya yönelik tavsiyede bulunan Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Erhan Cömert, "Deprem sırasında ise panik yapılmamalı, sarsıntı sırasında kaçmak yerine güvende tutabilecek; kişinin üzerine eşya düşmeyecek şekilde sabitlenmiş eşyalar arasında yaşam üçgeni oluşturulmalı. Gebelerde pozisyon almak zor olacağından güvenli alanda karın bölgesinin büyük bir kısmını koruma altına alarak yere yatıp cenin pozisyonunda kalmak yapılacak en önemli hamlelerden biridir" ifadelerini kullandı.

Deprem anında yapılması gerekenler nelerdir? Depremde hayatta kalma yöntemleri nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Deprem anında yapılması gerekenler nelerdir? Depremde hayatta kalma yöntemleri nelerdir?

BİR YORUM YAPIN 1

Necati 1 yıl önce

Alibeyköy HEM RİSKLİ BÖLGEDE HEM SAĞLAM BÖLGEDE NASIL OLUYOR

Toplam 2 beğeni