Bebekler hamilelikte anneden besinleri nasıl alır? Anne karnındaki bebek anneden nasıl beslenir

Anne adayları hamileliğin ilk aylarından itibaren bebeğin anne karnında nasıl beslendiğini merak eder. Annelerin merak ettiği bu sorular ilgili yapılan araştırma sonrası çıkan sonuç şaşırttı. Fareler üzerinde yapılan bir araştırma, hamile annenin glikoza verdiği tepkiyi değiştirerek, büyümekte olan bebeğe daha fazla şekerli besin aktarılmasını sağlayan genetik bir etkiyi ortaya çıkardı.

Yeni çalışmayı yürüten ekip, anne karnında gelişmekte olan fare fetüslerinin babalarından miras kalan baskılanmış bir genin kopyasını kullanarak plasenta yoluyla annelerinden besinleri aldığını belirledi. Araştırma ekibinde yer alan, Cambridge Üniversitesi üreme biyoloğu Amanda Sferruzzi-Perri, “Elde ettiğimiz sonuçlar, babadan yavruya geçen bir genin, besinleri fetüse yönlendirmesi için anneye bir sinyal verdiğine dair ilk doğrudan kanıtlar” şeklinde konuştu.

Araştırmayı yapan ekibe göre, "genetik baskılama" adı verilen bu etki oldukça yaygın. Etki; kalıtım yoluyla aktarılan genlere ait bir kopyanın, diğer kopyanın serbestçe ifade edilmesine izin vermek için çıkarılabilir moleküller tarafından baskılanmasına neden oluyor.

Anne karnındaki bebek anneden nasıl beslenir

Anne karnındaki bebek anneden nasıl beslenir

ANNE VE BABANIN GENLERİ GELİŞMEKTE OLAN FETÜSÜ FARKLI ETKİLİYOR

Bir bebeğin miras aldığı genler arasında, babadan gelen kopyalar fetüsün büyümesini destekleme eğilimindeyken, anneden gelenler bunu sınırlandırıyor. Bir anne hamilelik boyunca bebeği beslerken dahi, kendi yaşamını da sürdürmek zorunda.

Cambridge Üniversitesi'nde epigenetik uzmanı olan, araştırma ekibinden Miguel Constancia, "Hamilelik büyük ölçüde işbirliğine dayalı. Ancak anne ve bebek arasında potansiyel bir çatışma için büyük bir alan söz konusu" diye konuştu.

Geçmişte araştırmacılar insülin benzeri büyüme faktörü 1 (Igf2) adı verilen bir hormonun, fetüsün büyümesi üzerindeki güçlü etkileri olduğunu ortaya çıkarmıştı. Ancak bu hormonun nasıl etki gösterdiği konusu belirsizdi. Cambridge Üniversitesi'nden fizyolog Jorge Lopez-Tello ve ekip arkadaşları bir dizi hayvan deneyinde, insülin hormonuna benzeyen Igf2'yi kodlayan geni inceledi.

İnsülin ve gebelik

İnsülin ve gebelik

İNSÜLİN VE GEBELİK

İnsülin, hücrelerin kandaki glikozu emmesine yardımcı olur. Anne adayları, hücrelerinin bebeklerinin ihtiyaç duyduğu besinleri emmemesini sağlamak için hamileliğin ilerleyen aşamalarında insüline dirençli hale gelir.

Yapılan fare deneyleri, plasenta hücrelerinde üretilen Igf2'nin hamile bir annenin insüline karşı direncini artırdığını ve böylece fetüse daha fazla glikoz aktarılmasına olanak tanıdığını gösterdi.

Araştırmacılar, Igf2 geninin rollerinden birinin, fetüse besin tahsis etmek için anneye sinyal göndermeyi düzenlemek olduğunun bugüne dek bilinmediğini aktardı.

Havuz ve denizden bulaşabilecek hastalıklar nelerdir? Vücut temizliği nasıl yapılmalıdır?

İLİŞKİLİ HABER

Havuz ve denizden bulaşabilecek hastalıklar nelerdir? Vücut temizliği nasıl yapılmalıdır?
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0