Tüp bebek hakkında doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

Doğal yöntemlerle bebek sahibi olamayan çiftlerin en çok başvurdukları yöntemlerden biri olan tüp bebek tedavisi ile ilgili kulaktan dolma bir çok şey duymuşuzdur. Peki bunların kaçı doğru ya da yanlış hiç düşündünüz mü? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Çiğdem Yayla Abide "Tüp bebek hakkında doğru bilinen 7 yanlış"ı doğrularıyla birlikte aktardı.

Infertilite (kısırlık), ileri yaş, enfeksiyon, tüplerdeki tıkanıklık, azospermi gibi birçok nedenden dolayı doğal yöntemlerle bebek sahibi olamayan çiftlerin başvurduğu tüp bebek tedavisi, şaşırtıcı başarılara imza atmaya devam ediyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Çiğdem Yayla Abide, günümüzde halen birçok çiftin tüp bebek hakkında bazı yanlış bilgilere sahip olduğunun altını çiziyor. Doğru bilenen yanlışlar, bazen çiftlerin tüp bebek yöntemine başvurmama nedeni olurken bazen de tedavi sürecinde istenmeyen başarısızlıklara yol açabiliyor.

Tüp bebek tedavisi

Tüp bebek tedavisi

Tüp bebek tedavisi olmak isteyenler nelere dikkat etmeli? Tüp bebek sonrası...İLİŞKİLİ HABERTüp bebek tedavisi olmak isteyenler nelere dikkat etmeli? Tüp bebek sonrası...

TÜP BEBEK HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN 7 YANLIŞ

Tüp bebek tedavisi, genetik ya da dış etkenler nedeniyle özellikle son yıllarda sıklıkla kullanılan üreme yöntemleri arasında. Ancak halen tüp bebek hakkında doğru bilinen yanlışlar, tedavinin önündeki en büyük engellerden biri. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Çiğdem Yayla Abide, sıklıkla karşılaşılan ve istenmeyen başarısızlıklara neden olan doğru bilinen yanlışları şu şekilde sıralıyor;
 

  1. YANLIŞ: "Infertilite kadın kaynaklıdır"
    Infertilite sıklığı ülkeden ülkeye değişmekle beraber, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre neredeyse her 6 yetişkinden birinde görülmektedir. Infertilite problemi hem kadın hem de erkek kaynaklı olabilir. Günümüzde kadın ve erkeklerdeki kısırlık oranlarına baktığımızda bu oranların neredeyse eşit olduğunu söylemek mümkün. Eşlerin her ikisinin de muayene edilip tetkikleri, gerekirse de tedavileri yapılmalıdır.

    Tüp bebek hakkında doğru bilinen 7 yanlış
    Tüp bebek hakkında doğru bilinen 7 yanlış

     
  2. YANLIŞ: "Tüp bebek en son başvurulacak tedavi yöntemidir"
    Tüp bebek bazı durumlarda ilk ve tek seçenektir. Kadınlarda her iki tüpün kapalı olması, şiddetli erkek kısırlığı (Azospermi), akraba evlilikleri, genetik hastalık yatkınlığında ilk seçenek tüp bebektir.

    Tüp bebek hakkında doğru bilinen yanlışlar
    Tüp bebek hakkında doğru bilinen yanlışlar

     
  3. YANLIŞ: "Tüp bebek her zaman çoğul gebelikle sonuçlanır"
    Transfer edilen embriyo sayısındaki kısıtlama çoğul gebelik oranını da azaltmaktadır. Geçmiş dönemlerde embriyo transfer sayısının serbest olması ve yumurta dondurma yönteminin uygulanmaması çoğul gebeliklere neden olabiliyordu. Günümüzde, özellikle genç kadınlarda tüp bebek yöntemi tekil gebelik oranı ile sonuçlanabilmektedir.

    Tüp bebek hakkında doğru bilinen yanlışlar nelerdir
    Tüp bebek hakkında doğru bilinen yanlışlar nelerdir

    Tüp bebek tedavisi nedir, tüp bebek nasıl yapılır? Tüp bebekte ikiz gebelik & embriyo transferiİLİŞKİLİ HABERTüp bebek tedavisi nedir, tüp bebek nasıl yapılır? Tüp bebekte ikiz gebelik & embriyo transferi  
  4. YANLIŞ: "Tüp bebekle normal doğum gerçekleşmez"
    Tüp bebek doğum şeklini etkilememektedir. Süreç tıpkı normal gebelikte olduğu gibi gözlemlenmekte ve anne, bebek için sağlıklı olan doğum yöntemi seçilmektedir.

    Tüp bebek
    Tüp bebek

     
  5. YANLIŞ: "Tüp bebek sadece birkaç kez denenebilir"
    Yeterli miktarda yumurta mevcutsa ve embriyo gelişiminde sorun yoksa tüp bebek yöntemi denenmeye devam edilebilir. Altıncı, yedinci tüp bebek tedavisi denemesinde gebe kalan hastalar da mevcuttur.

    Tüp bebek kaç kez denenebilir
    Tüp bebek kaç kez denenebilir

     
  6. YANLIŞ: "Embriyo transferinden sonra seyahat etmek yasaktır"
    Embriyo transferinden sonra uçakla, otobüsle, arabayla seyahat etmek gebelik şansını etkilememektedir. Bu konudaki yanlış bilgilerden biri de transfer sonrasında birkaç gün hareketsiz kalınması gerektiğidir. Embriyo transferinden sonra istirahat etmek, yatmak, hareketsiz kalmak gebelik şansını etkilemez. Transfer sonrasında rutin hayata hızlıca dönülmesi gerekmektedir.

    Tüp bebek hakkında doğru bilinenler
    Tüp bebek hakkında doğru bilinenler

     
  7. YANLIŞ: "Embriyo transferi ağrılı bir işlemdir"
    Embriyo transferi sırasında herhangi bir ağrı hissedilmemektedir, bu oran neredeyse yüzde 98’ler seviyesindedir. Çok nadir olarak hastaların bir kısmında vajinal hassasiyet görülebilmektedir.

    Tüp bebek embriyo transferi
    Tüp bebek embriyo transferi
Maya maskesi nasıl yapılır? Maya maskesinin cilde faydaları

İLİŞKİLİ HABER

Maya maskesi nasıl yapılır? Maya maskesinin cilde faydaları
Solmuş çiçek nasıl canlandırılır? Ölmüş çiçekleri anında canlandıran yöntem!

İLİŞKİLİ HABER

Solmuş çiçek nasıl canlandırılır? Ölmüş çiçekleri anında canlandıran yöntem!
İlknur Gülmek Yasemin.com - Multimedya Editörü
Yasemin - İlknur Gülmek

Editör Hakkında

İstanbul Aydın Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli dijital medya ajanslarında sosyal medya içerik üreticisi ve video editörü olarak çalıştıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Meslek hayatına Kanal7 Medya Grubu Yasemin.com bünyesinde Multimedya Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0