Hamilelikte bulantıdan kurtulmanın yolu GDF15 hormonu nedir, ne işe yarar?

Anne adaylarının hamilelik sürecinde en çok karşılaştıkları problemlerin başında bulantı şikayeti yer almaktadır. Tıpta hyperemesis gravidarum adıyla bilinen bulantı durumu gebelik dönemindeki her 10 kadından 7'sinde görülebilen bir problemdir. Bu problemle baş etmenin artık bir yöntemi var. İşte hamilelikte bulantı probleminden kurtulmanın yolu...

Yapılan araştırmalara göre hamile kadınların ilk üç ayında hastaneye yatma sebepleri arasında yer alan bulantı durumu yaşam kalitesini oldukça olumsuz yönde etkiliyor. Kadınların %1-3'ünün hamilelik döneminde bulantı ve kusma probleminden dolayı kilo kaybetmelerinden veya susuz kalmalarından şikayetçi olduğu biliniyor. Bulantıların fazla olması oluşturduğu psikolojik nedenlerden dolayı tekrar hamile kalmaya isteksiz yaklaşılmasına sebep oluyor. Yapılan çalışmalar, hamilelik döneminde bol miktarda üretilen bir hormon olan GDF15'e karşı duyarlılığı bulunan gebe kadınların, bu süreçte daha fazla bulantı yaşadıklarını ortaya koyuyor. Yani kadınların hamile kalmadan önce daha yüksek miktarda GDF15 seviyelerine yatkınlıklarının bulunması hamilelik döneminde bulantı riskini azaltıyor.

Hamilelikte bulantı

Hamilelikte bulantı

CAMBRIDGE Üniversitesi'nden Prof. Stephen O'Rahilly, "Anne bu hormona ne kadar duyarlıysa, o kadar bulantı ve kusma yaşar" diyor ve şöyle devam ediyor: "Bunu bilmek sorunu nasıl çözebileceğimiz konusunda ipucu veriyor" Bu sebeple uzmanlar hamilelik sırasında, GDF15 hormonun alınmasının yeni bir tedavi yöntemi olabileceğini bildiriyor.

Hamilelikte mide bulantısı neden olur? Hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir? İLİŞKİLİ HABERHamilelikte mide bulantısı neden olur? Hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir?

PEKİ GDF15 HORMONU NEDİR? NE İŞE YARAR?

Obezite tedavisi için de araştırılan GDF15 hormonu; iştahı bastırarak, beynin tabanındaki bulantı ve kusmaya neden olduğu da bilinen küçük bir hücre grubuna etki eden bir hormon olarak bilinmektedir. Bu hormonun insan plasentasında bol miktarda bulunduğu ve sağlıklı bir hamilelik geçiren kadınların kanında çok yüksek konsantrasyonlarda mevcut olduğu biliniyor. Yapılan yeni bir çalışmayla, bulantı ve başka nedenlerle hastaneye giden hamile kadınların kanında GDF15 ölçümü yapıldı ve hamilelik hastalığı olan kadınların gerçekten de daha yüksek GDF15 seviyelerine sahip olduğu bildirildi. Bir hormona olan duyarlılığın o hormona daha önce maruz kalınmasından etkilendiği bildirilirken hamilelik döneminden önce hormon seviyelerini artırarak kadınları GDF15'e karşı duyarsızlaştırmak veya hamilelik sırasında bu hormonun etkisini engellemek hamilelik döneminde meydana gelen kusma ve bulantı şikayetlerini etkileyebilecek yaklaşımlar arasında gösteriliyor.

GDF15 hormonu nedir

GDF15 hormonu nedir

Hamilelik hormonu nedir? Hamilelikte hangi hormon ne işe yarar?İLİŞKİLİ HABERHamilelik hormonu nedir? Hamilelikte hangi hormon ne işe yarar?

Kuyruk yağı ile vazelin karışımının cilde faydaları neler? İbn-i Sina'dan gelen mucize

İLİŞKİLİ HABER

Kuyruk yağı ile vazelin karışımının cilde faydaları neler? İbn-i Sina'dan gelen mucize
İlknur Gülmek Yasemin.com - Multimedya Editörü
Yasemin - İlknur Gülmek

Editör Hakkında

İstanbul Aydın Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli dijital medya ajanslarında sosyal medya içerik üreticisi ve video editörü olarak çalıştıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Meslek hayatına Kanal7 Medya Grubu Yasemin.com bünyesinde Multimedya Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0