Kadın muhtar girişimci ev hanımlarına öncü oluyor

Konya'da kadın muhtar olan Özlem Çelik, Emirgazi ilçesinin kırsal mahallesindeki kadınları sosyal ve ekonomik hayata dahil etmek için kurduğu kooperatifle bahçelerdeki üzümden ürettikleri 3 ton pekmezi piyasaya sürüyor.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Konya'nın Emirgazi ilçesine bağlı Öbektaş mahallesinin muhtarı Özlem Çelik, civar mahallelerdeki kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılmalarına destek oluyor. Kurduğu kooperatifle ürettikleri yöresel lezzetleri tüketiciyle buluşturuyor. 

Konya'nın Karapınar, Ereğli ve Emirgazi ilçelerinin kesiştiği Karacadağ eteklerinde kurulu ve Büyükşehir Belediyesi Yasası'ndan önce köy statüsündeki mahallelerde yaşayan kadınların hayatı, Özlem Çelik'in muhtar seçilmesiyle değişmeye başladı. İki çocuk ve bir torun sahibi 46 yaşındaki Çelik, 100 nüfuslu Öbektaş Mahallesi'nde 2019'daki seçimde muhtar oldu. Önceki dönem aday olan eşinin 1 oyla kaybettiği muhtarlık yarışını 11 oyla kazanan Özlem Çelik, kadınlardan gördüğü destekle kolları sıvadı.

Karacadağ'ın "Özlem muhtarı", ev işleriyle ilgilenen, tarım ve hayvancılıkla uğraşan kadınların ekonomik hayata dahil olmaları için kooperatif kurmaya karar verdi. Köylerdeki 42 kadınla yola çıkan muhtar Özlem Çelik, gıda, tekstil ve el sanatlarıyla üretim yaparak, hane halkında ekonomik kalkınmayı hedefliyor.

 Çelik, Karacadağ eteğindeki kırsal mahallelerden Öbektaş, Ekizli, Karaören ve Gölören'de faaliyetine başlayan Emirgazi Kadın Girişimci Üretim ve İşletme Kooperatifi'ni kurduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Kadınlar çok çalışkan ve ekonomiye katkı sağlamak istiyor. Evde ürettiklerini pazarlayamıyorlar. Emeklerini değerlendiremiyorlar, hep boşa gidiyor. Bu kooperatifle o kadar heyecanlandılar ki gece gündüz çalışıyorlar. Evde üretilen her şeyin zamanla satışını planlıyoruz. Şimdi pekmez sezonundayız, üretimi satışa hazırlayacağız. 'Kadınlar ne kadar güçlü, eğitimli ve bilinçli olursa toplum o kadar güçlü ve mutlu olur.' diye düşünüyorum. Kadın birliği gerekiyordu. Bu kadınlar o kadar emektar ki her türlü zorlu işi yapıyor. Buna el atmak için bu kooperatifi kurduk. İnşallah başaracağız da, güzel dönüşler var. Onlardaki heyecan beni daha da mutlu ediyor."

Çelik, muhtar seçilmesiyle bölgede kadınların hayatın her yerinde olmaya başladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kadınların sosyal hayata atılmasını istiyoruz. Kırsal mahalle ve ekonomik açıdan zor bir bölge. Burada kadınların alışveriş merkezine gitme gibi imkanları yok. Bu kooperatifle sosyalleşmelerini de sağlamak istiyoruz. Kadını her yerde görmek istiyoruz. Kooperatifimiz kadınların eğitimini, sosyal yaşantısı ve ekonomik özgürlüğünü amaçlıyor. Muhtarlığımla birlikte çok fazla şey gündeme geldi. Bunun da önemli rolü var. Önümüzdeki seçimde mahallelerimizde kadın muhtar adaylarımız fazlaca olacak." 

Elazığlı kadınlar ihtiyaç sahiplerine odun yardımı yapıyor!

İLİŞKİLİ HABER

Elazığlı kadınlar ihtiyaç sahiplerine odun yardımı yapıyor!
TSK'nın ilk kadın filo komutanı Esra Özatay, Hava Meydan Komutanı oldu

İLİŞKİLİ HABER

TSK'nın ilk kadın filo komutanı Esra Özatay, Hava Meydan Komutanı oldu
Türk kadınlarının ürettiği ev yapımı salçalar Avrupa yolunda

İLİŞKİLİ HABER

Türk kadınlarının ürettiği ev yapımı salçalar Avrupa yolunda
Kadın girişimci özel tasarım halılarla dünyaya açıldı

İLİŞKİLİ HABER

Kadın girişimci özel tasarım halılarla dünyaya açıldı

BİR YORUM YAPIN 0