Zorlu yeşil soğan hasadının yükünü kadınlar çekiyor

Kadın girişimcilere bir örnekte Mersin'den geldi. Toroslar ilçesinde devam eden yeşil soğan hasadında, çalışanların çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor.

Mersin'in merkez Toroslar ilçesine bağlı Kaşlı, Düğdüören ve Dorukkent mahallelerindeki çok sayıda hanenin geçim kaynağı olan yeşil soğanda hasat devam ediyor. İlçedeki 3 mahalleden 400 kadar kadın, hasat döneminde hummalı bir çalışmaya giriyor.

Tohumu ekim ayında toprakla buluşturulan yeşil soğanda, aralıkta başlayan ve nisana kadar devam eden hasat sürecinde, tarlalarda çalışan kadınlara az sayıda geçici tarım işçisi eşlik ediyor.

mersinde yeşil soğan hasat yapan kadınlar

mersinde yeşil soğan hasat yapan kadınlar

Sabah ev işlerini tamamladıktan sonra tarlaya gelen kadınlar toplanan ürünleri çamurundan temizleyerek deste haline getiriyor. Erkek çalışanların yardımıyla yıkama havuzlarında temizlenen yeşil soğanlar Türkiye'nin birçok iline gönderiliyor.

Günlerinin bir bölümünü yeşil soğan hasadı yaparak geçiren kadınlar, günlük ortalama 100-150 lira kazanıyor. 

68 yaşındaki Zeynep Boz, AA muhabirine, 25 yıldır yeşil soğan hasadı yaptığını söyledi.

Ailece bu işle uğraştıklarını dile getiren Boz, hasat döneminde yoğun bir çalışma içerisine girdiklerini aktardı.

Evde boş oturmaktansa tarlaya gelip çalışmanın kendisine iyi geldiğini belirten Boz, şöyle konuştu:

"Geçimimi yeşil soğan hasadı ile sürdürüyorum. Burada kazandığımla 4 oğlumu evlendirdim. Evlerini yaptım. Ailece bu işle uğraşıyoruz. Bir oğlumun tarlasına gidiyorum, bir kızımın. Soğan soyuyorum. Çocuklarımla burada vakit geçiriyorum, sohbet ediyorum. Evimin işlerini bitirince tarlalara geliyorum, çocuklara bir yardımım, katkım olsun. Onların yükleri fazla. Bu işi yaptığım için gurur duyuyorum. Her şeyimi bu soğan hasadından yaptım. Didindim, el emeğiyle çalıştık. Bu iş zorla yapılmaz, gönüllü yapılır. Ben severek geliyorum."

Kadınlardan 90 yaşındaki Döndü Karşılayan da uzun yıllar hayvancılıkla uğraştıktan sonra ailece yeşil soğan hasadına başladıklarını anlattı.

Evinin ihtiyaçlarını soğan hasadında çalışarak kazandığını kaydeden Karşılayan, "Evde de bulaşık yıkarız, yemek yaparız. Burada da yeşil soğan. Oturduğum yerde yeşil soğan soyuyorum. Sabah erkenden gelir başlarız. Herkes kendine çalışır, burada çalışıyorum ekmeğini yiyorum. Çalışmazsan kim ne verir? Çalışıyoruz işte... Benim için bu zor değil. Çocuklar tarladan çekiyor soğanı önüme getiriyor, ben de soyuyorum. Gençler de benim gibi çalışsın, hayırsızlık etmesin." ifadelerini kullandı.

Esra Erol'da akılalmaz "papağanımı geri ver!" kavgası!

İLİŞKİLİ HABER

Esra Erol'da akılalmaz "papağanımı geri ver!" kavgası!
Ordulu girişimci kadınlar kivi dolması yaptı

İLİŞKİLİ HABER

Ordulu girişimci kadınlar kivi dolması yaptı
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0