Safran üreticisi Münevver Ezelsoy'dan büyük başarı! Kilosu 90 bin TL...

Hatay'da yaşayan Münevver Ezelsoy, yetiştirdiği kırmızı safranı başta Amerika olmak üzere Hollanda, Japonya gibi ülkelere kilosu 90 bin liradan satıyor.

İlk olarak Safranbolu'da yetiştirilmeye başlayan ve Türkiye'nin ikinci üretim merkezi haline gelen Hatay'da üretilen safran, son dönemlerde yoğun talep görüyor. Hem ilaç hem de kozmetik sanayisinde önemli bir yer edinen safranın üretimini yapan Münevver Ezelsoy, başarısıyla dikkatleri üzerine çekti.

Hatay'ın Yayladağı ilçesinde yaşayan Münevver Hanım, bu işe ilk olarak küçük ölçekte başladığını söyleyerek "Safran üretmeye 5 yıl önce başladım. Başlamadan önce iyice araştırdım, safran nedir neden ekmem gerekiyor diye. Maddi açıdan getirisi çok iyi bir ürün olduğundan ve çok değerli bir bitki olduğunu öğrendim. Adaptasyon sağlayıp sağlamayacağını gözlemlemek için küçük ölçekte başladık. İlk yıl 100 kilogram, 2. yıl da 250 kilograma çıktık, toplam 2 buçuk dönüm ektik. 2 buçuk dönümden 850 kilogram safran soğanı elde ettik." ifadelerini kullandı.

Safrandan reçel de yapılabildiğini vurgulayan Ezelsoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"1 dönümden 750 gram 1 kilogram arası kırmızı safran elde edebiliyoruz. Yine baharata kullandığımız sarı safran var, ikisi aynı çiçekten, çiçeği de reçel olarak kullanabiliyoruz. Biz toprağı hazırladıktan sonra hayvan gübresi kullanıyoruz. Kullandığımız gübreyi de hayvanlarını meraya götüren insanlardan satın alıyoruz. Bizim köyde su sıkıntısı var ve safran bitkisi su istemeyen bir bitki. Eylül ayında yağmur yağarsa hiç su vermemiz gerekmiyor. Bir kere ekiyoruz, 3 yıl tarla da kalıyor. Ama yabani otlarla mücadele ediyoruz"

Yalnızca yurtiçinde değil Amerika, Hollanda, Çin ve Japonya'ya da safran gönderdiklerini söyleyen Münevver Hanım "Safran, hem ilaç hem de kaliteli kozmetik sanayisinde ve sarı kısmı da baharat olarak kullanılan bir bitki. Başta Amerika'ya gönderiyoruz, Hollanda, Çin ve Japonya'ya da gönderiyoruz. Biz bu dört bağlantıyı sağlamlaştırabilirsek daha iyi olacak, aslında çokta acele etmiyoruz." dedi.

Kadın girişimci kamu binasını istihdam kapısına dönüştürdü

İLİŞKİLİ HABER

Kadın girişimci kamu binasını istihdam kapısına dönüştürdü
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0