Vanlı kadınlar Türkiye'ye "Ahtamara" markasıyla ceviz dağıtıyor

Van'ın Gevaş ilçesindeki kadınlar "Ahtamara" adıyla bir kooperatif kurarak birleşti. Ahtamara adıyla birleşen kadınlar ürettikleri çeşitli tarım ürünlerini Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyor.

Van'ın Gevaş ilçesindeki 18 kadın bir araya geldi ve yeni bir oluşum kurdular. Kadınlar yüksek rakımlı bölgelerden topladıkları cevizleri Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Mersin, Batman, Antalya, Isparta ve Adana başta olmak üzere Türkiye'nin birçok şehrine ulaştırıyorlar. Zorlu arazi şartlarında çalışan kadınlar, imece usulüyle topladıkları cevizleri kabuklarından ayırdıktan sonra evlerinin damında kurutuyorlar. Kadınlar yaklaşık 500 ağaçtan 2 ton ceviz elde ediyor.

Çal Kadın Kooperatifi lezzetli ve sağlıklı ürünleri ile satışını sürdürüyor!İLİŞKİLİ HABERÇal Kadın Kooperatifi lezzetli ve sağlıklı ürünleri ile satışını sürdürüyor!

"AHTAMARA" TARIMSAL KALKINMA KADIN KOOPERATİFİ ÇALIŞIYOR

Gevaş'taki 18 girişimci kadın, tarımla daha profesyonel uğraşmak adına 2021 yılında bir tarım kooperatifi kurdu. Projelerini hazırladıktan sonra Tarım ve Orman Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünden (FAO) destek almaya hak kazandı. Aldıkları destekle kooperatiflerini kuran kadınlar Uygulamalı Çiftçi Okulunda süt işletmeciliği, arıcılık, yöresel otlu peynirin standartlara uygun üretilmesi gibi konularda eğitim aldı.

Cevizin yanı sıra kooperatif çatısında bal, ceviz, salça, sirke, tarhana, erişte, fasulye, kuru kayısı, kavut, otlu peynir ve çökelek gibi 20 ürün üreten kadınlar, ürünlerini yerel ve ulusal markalara e-ticaret yapıyor. Bu sayede hem aile bütçesine hem de tarımsal üretim ve ekonomiye katkı sağlayan kadınlar, zamanla ürün çeşitliliklerini zenginleştirmeyi hedefliyor.

"ÇOCUKLUĞUMUZDAN BERİ ÇİFTÇİLİK YAPIYORUZ"

Kooperatifin başkanı 40 yaşındaki Aycan Bayazit, AA muhabiriyle yaptığı röportajda şunları söyledi:

"Çocukluğumuzdan bu yana çiftçilik yapıyoruz. Üretimin her alanında varız. Tarlalarda fasulye üretiyoruz, yaylada arıcılık yapıyoruz. Bu işin pazarında da olmak istedik. İki yıl önce kooperatif kurmaya karar verdik. 20'den fazla ürün imal ediyoruz. Paketlediğimiz ürünleri kooperatifimiz aracılığıyla satışa sunuyoruz. Barkod numaramız, işletme kaydımız var. Markamızı bir hafta önce tamamladık. Ürünlerimizi Ahtamara markasıyla Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyoruz. İnternet üzerinden satışlarımız devam ediyor. Yurt dışına da ürün göndermeyi hedefliyoruz. Katkı maddesi kullanmadan ürettiğimiz ürünleri herkesin tüketmesini, ekonomik özgürlüğümüzü kazanmayı, sosyalleşmeyi, ailelerimize destek olmayı amaçlıyoruz. Destek veren herkese teşekkür ederim."

Kooperatifin 28 yaşındaki genç üyesi Rabia Şeker de AA muhabirine konuştu. Kendi tarlalarında yetiştirdikleri ürünleri müşterilerine sunduklarını ve ilginin çok yüksek olduğunu söyleyen Şeker, şunları ekledi:

"Kooperatif sayesinde pazar alanımızı genişlettik. Müşteri potansiyelimiz arttı. Toprakla ilgilenmek zaten müthiş bir duygu. Kendinizi huzurlu hissediyorsunuz. Aynı zamanda ürünlerimizi kendimiz satışa sunduğumuz için daha çok verim elde ediyoruz. Daha avantajlı bir süreç yaşıyoruz. O yüzden çok memnunuz."

FAO'nun Van Proje Koordinatörü Bünyamin Hakan, kooperatifteki kadınlara birçok eğitimler vererek profesyonelleşmelerine katkıda bulunduklarını ifade etti. Hakan, "Bu kapsamda Gevaş ilçesindeki kadınlara destek vererek kooperatif kurmalarını sağladık. Kendi markalarını da bir hafta önce tamamlayan kooperatif üyelerimiz, katma değer katarak ürettikleri ürünleri kooperatif aracılığıyla birçok ile gönderiyor. Çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Kadınlarımızı desteklemeye, üretimi artırmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz." dedi.

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0