Bilecikli kadınlar Çukurören'in tescilli acı biberinden reçel yaptı: Acının en tatlı hali!

Bilecik merkeze bağlı Çukurören köyünde yaşamını sürdüren girişimci kadınlar, ağızda hem tatlı hem de acı tat bırakan güzel bir lezzet ortaya çıkarmak için ata tohumundan yaklaşık 160 yıldır üretilen kırmızı acı biberlerden reçel yaptı.

"Bilecik'in meşhur Çukurören biberini yemeklerden başka nasıl farklı bir şekilde değerlendirebiliriz?" düşüncesiyle yola çıkan Bilecikli kadın girişimciler, ata tohumundan yaklaşık 160 yıldır üretilen kırmızı acı biberleri reçel yapılarak katma değere dönüştürdü.

155 yıldır aynı tohumdan üretiliyor! BilecikİLİŞKİLİ HABER155 yıldır aynı tohumdan üretiliyor! Bilecik'in kırmızıbiber geleneği kuşaktan kuşağa sürüyor

Çukurören biberi

Çukurören biberi

Belediyenin desteğiyle 2020'de kurulan Bilecik Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifinin üyeleri, çoğunlukla lokantaların vazgeçilmez lezzeti olan kuru fasulye, nohut ve çorbaların, Arnavut ciğeri başta olmak ızgarada pişirilen yemeklerin yanında tüketilen, Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret tescilli Çukurören biberinden sos ve kahvaltılık ürünler hazırlamak için yola çıktı.

Bilecik Çukurören biberi

Bilecik Çukurören biberi

Köyde 35 çiftçi tarafından 200 dekarda yetiştirilen ve yılda 500 ton üretilen acı biberden farklı bir tat yapmak isteyen kadın girişimciler, reçel yaparak hem biberin tanıtımına hem üretimin artmasına hem de ev ekonomisine katkı sağladılar.

Acı biberden reçel

Acı biberden reçel

Yeni lezzetin daha fazla tüketiciye ulaşması için markalaşma ve e-ticaret çalışmalarını tamamlayan girişimci kadınlar, anlaştıkları platform aracılığıyla yurt dışına da pazarlamaya başlayacaklarını duyurdular. 

"REÇELİMİZE ACININ EN TATLI HALİ DİYORUZ"

Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı Kadriye Olgun, AA muhabirine yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı:

"Buna 'acının en tatlı hali' diyoruz. Ekmek ve peynirle tüketebilirsiniz, ayrıca kahvaltı ve et yemeklerinin yanında sos olarak kullanılabiliyor. Acının tatlıyla buluştuğu reçelimiz büyük ilgi gördü. Reçelimizi tadan tekrar alıyor. Biberimizin genetik özelliği bozulmadığı için aroması çok farklı. Türkiye'nin birçok ilinde biber reçeli yapılıyor ama bizim yaptığımız reçel, kolay yenilir ve soslarda kullanılabiliyor. Yılda bir kez üretildiği için ilk kızardığı anda yapıyoruz. Ürünlerimiz el yapımı yani anne mutfağında üretiyoruz ve hiçbir katkı maddesi kullanmıyoruz."

1 kilogram biberden 300'er gramlık 5 kavanoz reçel elde ettiklerini aktaran Olgun, deneme yanılma yöntemiyle reçel yapmaya karar verdiklerini söyledi.

Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı Kadriye Olgun

Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı Kadriye Olgun

Bilecik yöresel ürünleri dünyayı dolaşıyor! Bilecikli kadınlar pazarlıyor

İLİŞKİLİ HABER

Bilecik yöresel ürünleri dünyayı dolaşıyor! Bilecikli kadınlar pazarlıyor

ETİKETLER

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

Garamanlı 6 ay önce

çokta güzel oluyor biz sürekli tüketiyoruz.