Halit Ziya Biçer'in gözüyle Seyr-i Antep

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazikültür AŞ tarafından ''Halit Ziya Biçer’in Objektif ve Arşivinden Seyr-i Antep'' adlı kitap yayımlandı.

Gaziantep’in yaşayan en önemli fotoğraf sanatçılarından biri olan Halit Ziya Biçer’in koleksiyon ve arşivinde bulunan Gaziantep fotoğrafları, Gazikültür AŞ tarafından “Halit Ziya Biçer’in Objektif ve Arşivinden Seyr-i Antep” adıyla kitaplaştırıldı. 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazikültür AŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, Gaziantep'in geçmişteki kültürel değerlerini hatırlatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla projeler üretmeye devam ettiklerini bildirdi.

GAZİKÜLTÜR AŞ'NİN 9’UNCU KİTABI OLDU

Gaziantep’in, ticaretin, sanayinin yanı sıra sosyal ve kültürel anlamda da geçmişteki birikimiyle bütün Türkiye’ye örnek olmuş bir şehir olduğunu vurgulayan Yakar, şunları aktardı: “Fotoğrafçılık sanatı da bunlardan birisidir. Gaziantep kültür tarihinde çok önemli bir yere sahip olan ve şu an Gaziantep'te yaşayan en eski fotoğraf sanatçısı olan Halit Ziya Biçer’in koleksiyon ve arşivinde bulunan fotoğraflardan oluşan ‘Seyir-i Antep’ adlı çalışma, Gazikültür AŞ'nin 9’uncu kitabı olarak M. Fatih Bozkurt editörlüğünde yayımlanmış oldu.

Halit Ziya Biçer, kültür alanında Gaziantep'in yetiştirdiği mümtaz şahsiyetlerden birisidir. Gaziantep kültür tarihinde fotoğrafçılık deyince aklımıza ilk gelen isimlerden birisidir. Yaşayan insan hazineleri kapsamında değerlendirdiğimiz Halit Ziya Biçer, mesleki olarak geçmiş dönemlerde halıcılıkla da uğraşmış ve Gaziantep halıcılık sektörüne de katkı sağlamış birisidir. Halit Ziya Biçer, daha çok bir kültür insanı olarak belleklerde yer edinmiştir. Geçmişte rahmetli Hulusi Yetkin’in çıkardığı Gaziantep Kültür Derneği’nde önemli hizmetlerde bulunmuş, yıllarca herhangi bir beklentisi olmadan Gaziantep kültürünü yazıya geçirmiş, sosyal ve kültürel amaçlı faaliyetlerde etkin rol almıştır. Daha çok ‘Foto Mercek’ diye bilinen Halit Ziya Biçer'in arşivinde Gaziantep’le ilgili binlerce fotoğraf mevcuttur.

410 FOTOĞRAF KİTABA GİRDİ

M. Fatih Bozkurt tarafından hazırlanan ‘Seyr-i Antep ‘kitabı oluşturulurken Halit Ziya Biçer'in koleksiyon ve arşivinde bulunan binlerce fotoğraftan bir seçki yapılmış ve fotoğraf altı bilgilerle fotoğrafın anlattıkları yazıya geçirilmiştir. Kitapta yer alan Gaziantep’le ilgili 410 fotoğraf şu bölümlerden oluşmaktadır: Osmanlı'dan Cumhuriyete Gaziantep Panoraması, Gaziantep Sokak ve Evleri, Mazi ve Meslekler, Sanayi Fotoğrafları, Milli Mücadele ve Cumhuriyet Dönemi Anma ve Kutlama etkinlikleri, Geçmişten İzler, Gaziantep Ören Yerleri ve Gaziantep Folkloru, Gaziantep Sanatsal Çalışmaları. 

FARKLI BİR PENCERE AÇILDI

Kitap, Gaziantep kültür tarihine farklı bir pencere açmış oldu. Bu çalışmayla aslında yaşayan insan hazinelerimizden birisi olan Halit Ziya Biçer'e bir vefa borcunu yerine getirmiş olduk. İnanıyoruz ki bu çalışma geçmiş dönemi araştıracak olan tarihçilerin, edebiyatçıların, sosyal bilimcilerin Gaziantep’le ilgili çalışmalarına bir ışık tutacak, Gaziantep'in şu anda bulunduğu durumun geçmişten günümüze nasıl bir süreçten geçtiği fotoğraflarla ve daha da önemlisi fotoğraf altı yazılarıyla geçmişi aydınlatacaktır. Kitabın başına Halit Ziya Biçer’in kendi anlatımıyla hayat hikayesi ve yaşam felsefesi bir röportaj şeklinde kitabı hazırlayan M. Fatih Bozkurt tarafından kaleme alındı. Burada kendi dilinden Halit Ziya Biçer anlatıldı ve tarihe not düşüldü. ‘Halit Ziya Biçer’in Objektif ve Arşivinden Seyr-i Antep’ kitap, Gazikültür AŞ bünyesindeki faaliyet gösteren Zeugma Müze Mağazası ve Arkeoloji Müze Mağazası’nda satışa sunulmuştur.”

BİR YORUM YAPIN 0