Samsak Döveci’nin bestecisi bakın kim çıktı! Torunu ilk kez konuştu

Tüm Türkiye'nin diline dolanan Samsak Döveci türküsünün bestecisi Neyzen Mehmet Ferit Aktakka olduğu ortaya çıktı.

Şarkıcı Elif Buse Doğan ve Serkan Çağrı'nın söylediği Samsak Döveci şarkısı sosyal medyada gündem olurken dillerden düşmüyor. Sosyal medya platformu TikTok'ta başlatılan akımla dilden dile dolaşan Samsak Döveci, YouTube'da özellikle 1 milyondan fazla görüntülenme aldı.  Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine ait bir türkü olan Samsak Döveci türküsünün bestecisi Mehmet Ferit Aktakka’yı, kendisiyle aynı ismi taşıyan ve yine onun gibi müzisyen olan torunu bir röportaj verdi. 

- Türkünün dedenize ait olduğunu yakınlarınızın, dedenizin yakınlarının sözlü anlatımıyla mı biliyorsunuz?

Elif Buse Doğan - Samsak Döveci şarkı sözleriİLİŞKİLİ HABERElif Buse Doğan - Samsak Döveci şarkı sözleri

- Türkünün gerçek çıkış hikayesini burada en başından itibaren anlatmak ve artık bu konudaki dezenformasyona nokta koymak istiyorum.

"1967-1968 yıllarında Yard. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç, türküyü dedem Mehmet Ferit Aktakka'dan dinler ve kaydeder. Sonrasını sevgili Kanikey Güvenç'in anlatımı ile aynen aktarayım: "Kıymetli babam Rahmi Oruç Güvenç ve sevgili amcam Yaşar Güvenç, Samsak Döveci'ni TÜMATA (Türk Musikisini Tanıtma ve Araştırma) konserlerinde, yurt içi ve yurt dışı seyahatlerinde hep severek, samimiyetle okudular ve dinleyenlere de sevdirdiler. Ne zaman okusalar da eserin bestekârı Neyzen Ferit Dede'yi sevgiyle ve saygıyla andılar." Oruç Güvenç, memleketi olan Tavşanlı'ya geliş gidişlerinde de bu türküyü Tavşanlı Musiki Cemiyeti'nde yerel müzisyenler (İbrahim Şirinoğlu, Ekrem Şakrak, Orhan Kasap) ile beraber çalıp söyler. Değerli ses sanatçımız İbrahim Şirinoğlu da "Eserin Ferit dedenin olduğunu bizzat Oruç ağabeyimin ağzından duydum" demektedir. 2007'de Tavşanlı'lı Yönetmen Ahmet Uluçay, Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak formatında çekeceği yeni filminin senaryo çalışmalarına başlar: Bozkırda Deniz Kabuğu. Bu filmde oynatmayı düşündüğü THM Sanatçımız Emel Örgün'den, Orhan Kasap'a ulaşıp filminde kullanmak istediği türküyü derlemesini ister. Bursa ve Kütahya çevresinden pek çok yerel türküyü derleyip gün yüzüne çıkartan Emel Hanım, onun bu isteğini yerine getirir ve türküyü yeniden derler. Ne yazık ki, Ahmet Uluçay'ın 2009 yılındaki ölümüyle bu proje gerçekleşmez."

Samsak Döveci krizi büyüyor! Elif Buse DoğanİLİŞKİLİ HABERSamsak Döveci krizi büyüyor! Elif Buse Doğan'dan Serkan Çağrı hakkında iddialar

-Eserin telif hakkı alınmış mı vaktiyle? Anonim olarak mı geçiyor? Eserin dedenize ait olduğunu net olarak kanıtlamak için neler yapılması gerekiyor? Bunun için uğraşacak mısınız?

- Eserin telif hakkı bulunmamakta, anonim olarak geçiyor ve dileyen herkes icra edebilir. Samsak Döveci'nin dedeme ait olduğundan artık eminim. Ancak eseri dedemin üzerine kaydetmek ve bu esere telif koymak gibi uğraşlar içinde olmayacağız. Bu konuyu annem ve kardeşlerim ile de görüştüm, hepimiz aynı düşüncedeyiz; etik değil... Bizim için dedemin isminin 'kaynak kişi' olarak dahi geçmesi yeterlidir.

Seda Sayan'ın nikah şahidi Safiye Soyman'dan kıyafet açıklaması!

İLİŞKİLİ HABER

Seda Sayan'ın nikah şahidi Safiye Soyman'dan kıyafet açıklaması!
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 2

Betül Uçar 2 yıl önce

Ne samsak dövecimiş bee

Hyr 2 yıl önce

osmanlı sarayında devşirme bulunan bir cariye yahudi esnafa gider ve şöyle ince uzun kafası büyük bir şey ister. istediği şey tam da samsak dövecidir. ama yahudi esnaf der ki öyle bir şey bulsam kendime montajlarım... :) bu da öyle bir şey olsa gerek. herkes istiyor.