Çevir kazı yanmasın! Atatürk filmi üzerinden 'R' yapacak yer kalmadı: Terör engelledi

Vizyona girmeden ülke gündeminde büyük yankı uyandıran "Atatürk"ün ikinci filminin galası önceki gün gerçekleştirildi. Bugüne dek Disney saygısızlığına karşı suskunluk yemini eden Aras Bulut İynemli başta olmak üzere film ekibinden ilginç baskı açıklamaları geldi.

Cumhuriyet'in köklü, zengin ve güçlü tarihinin 100. yılına özel olarak büyük bir titizlikle hazırlanan ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatına odaklanan "Atatürk" dizisi, geçtiğimiz aylarda büyük tartışmalara neden oldu. Ermeni lobisinin baskılarına boyun eğen ABD merkezli dizi/film platformu Disney Plus, olay örgüsünden kostümlerine, dekorlardan oyuncu seçimine kadar her detayı incelikle işlenen diziyi son dakika yayınlamaktan vazgeçti. Hatta ABD'deki Ermeni diyasporası Amerika Ulusal Ermeni Komitesi (ANCA) destekçilerine Atatürk'ü yücelttiğini iddia ettikleri diziye karşı yürüttükleri kampanya için teşekkür ederek dizinin iptal edildiğini açıkladı.

Ülke genelinde tepkilerin odak noktası haline gelen Disney'e siyasiler başta olmak üzere sanat, spor ve iş dünyasının önemli isimlerinden sesler yükseldi. Ancak dizinin başrol oyuncusu Aras Bulut İynemli, tepki göstermek bir yana dursun konuya dair tek bir söz dahi söylemedi.

Cumhuriyet'in 100. yılı olan 29 Ekim 2023 tarihinde yayınlaması planlanan dizinin bu skandalların ardından iki parçadan oluşan 2 film şeklinde beyaz perdede gösterilmesine karar verildi. İlk film, Türkiye’de 3 Kasım’da sinemalarda vizyona girdi ve "Atatürk II" filmi ise yarın vizyona girecek.

Lansmanı önceki gün gerçekleştirilen "Atatürk II" filminin gösterimi öncesi yapımcı Saner Ayar, ilk film için bazı ülkelerdeki gala mekânlarının, lobi faaliyetleri ve terör tehdidi nedeniyle çekildiklerini söyleyerek şaşırtan açıklamalarda bulundu. Daha önce Disney'in iptal kararını "Disney Plus'la ilgili çok şey söylendi, söylenecek olan tek şey şu; Disney bütün dünyada böyle bir karar aldı. Yani bu Türkiye'ye özel alınmış bir karar değil. Talihsizlikleri 'Atatürk'ün de durdurulan projeler arasında olmasıydı. Bu olunca hassasiyet oluştu. Disney Plus'ın Türkiye'de durdurduğu, yayınlamama kararı aldığı diğer eserlerle ilgili hiç böyle tartışma konusu olmadı." sözleriyle yorumlayan ve oldukça anlayışlı bir tutum benimseyen Ayar, lansman öncesinde çok daha farklı konuştu.

SÜPER KUPA FİNALİNDEN HEMEN SONRA...

Terör örgütleri tarafından tehdit aldıklarını söyleyen Ayar, şu ifadeleri kullandı:

"Avrupa’da Paris, Berlin, Amsterdam ve Brüksel’de gala yapmak üzere bütün salonları kiraladık, ödemelerini yaptık. Terör örgütlerinin baskısıyla bütün salonlar ödemeleri geri gönderdi. Avrupa’nın en büyük tanıtım ajansıyla anlaştık, paralarını ödedik. Döndüler, bütün parayı iade ederek bu işleri yapamayacaklarını ifade ettiler. Atatürk ve Türkler ile dünyanın savaşı bitmemiş. Ama biz durmadık! 5 kıtada 30’dan fazla ülkede filmimiz gösterildi."

Bu süreçte hiç konuşmayan Aras Bulut İynemli ise "Korkmamak ve altında ezilmemek mümkün değildi. Ama bu korkuya yenik düşmek bize yakışmazdı. Role layık olmaya çalıştım." dedi.

YORUM SİZİN...

Gökhan Türkmen'den ağızları açık bırakan açıklama: Oje sürmeyi seviyorum!

İLİŞKİLİ HABER

Gökhan Türkmen'den ağızları açık bırakan açıklama: Oje sürmeyi seviyorum!
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 3

Faruk 3 ay önce

Bu konuda yorum yapma gereği bile duymam, biz bunların ciğerini biliyoruz, atalarını biliyoruz, onun için gerek yok, şu kadar ki; it ürür kervan yürür….

atatürk 3 ay önce

Atatürkçülük başka birde Atatürk heykeleiri arkasında Vatana Türk Milletine değerleirne saldırıan devşirme dönme azgın guruh var. bu hainleri iyi tanıyoın

Toplam 4 beğeni

HikmetC. 3 ay önce

Sigaralı poz nedir yaaa. Atatürk sigara içtiyse o dönemde şimdide gerçeği ile yanı mı olmak zorunda. Çocukların hem örnek almasını isteyeceksin hem zararlarını anlatmaya çalışacaksın onan sonra sigarayı milletin gözüne sokacaksın. Bunu gündeme getirsen medyada, her şey düzgün bu mu battı derler. BATTI.

Toplam 2 beğeni