Yapımcı Hürrem Erman'ın eşi 1952 Türkiye Güzeli Gelengül Erman vefat etti!

1952 Türkiye Güzeli ve ilk Miss Universe yarışmasında Türkiye temsilcisi Gelengül Melek Erman vefat etti. Oğlu ve torunu Erman'ı anlattı.

1952 yılında Türkiye Güzeli seçilen Gelengül Erman,aynı yıl Los Angeles'taki Long Beach sahilinde düzenlenen Miss Universe yarışmasında Türkiye'yi temsil etmişti. Bu yarıştan derece alamayan tescilli güzel, aslında güzellik yarışmalarıyla pek ilgilenmiyormuş. Rus bir annenin kızı olan Gelengül Tayfuroğlu Erman, annesinin ısrarıyla yarışlara katılmaya başlamış. Gelengül Tayfuroğlu, 1954 yılında yönetmen ve yapımcı Hürrem Erman'la evlendi. Hürrem Erman'ın kendisinden 20 yaş büyük olmasından dolayı başta kendisiyle evlenmek istemese de yine annesinin ısrarıyla bu evliliği gerçekleştirmiş. Film/Sinema sektörünün içinde olsa da filmlerde yer almaktan uzak duran tescilli güzel, daha çok ev hanımlığı yapmış ve elinden her iş gelirmiş. Fuat ve Nail adında 2 oğlu olan Erman'ın oğullarından büyük olanı, Fuat Erman ve torunu Emir Erman, Gelengül Erman'ı anlattı.

Gelengül Erman ve Hürrem Erman

Gelengül Erman ve Hürrem Erman

1952 TÜRKİYE GÜZELİ GELENGÜL ERMAN HAYATINI KAYBETTİ

Güzelliği ile ilgili konuşulmasından rahatsızlığını dile getiren Gelengül Erman, 2003 yılında eşi Hürrem Erman'ı kaybedince kendisini çocukları ve ailesine adamıştı. Tescilli güzel 9 Ocak Salı günü, 90 yaşında gözlerini yumdu. Yaşa bağlı olarak Cihangir'deki evinde hayata veda eden Erman'ın cenazesi Teşvikiye Camiinde düzenlendi ve ardından Aşiyan Mezarlığına defnedildi.

Gelengül Erman Miss Universe

Gelengül Erman Miss Universe

"ÇOCUKLARIYLA İLGİLİ BİR ANNEYDİ, İŞ KADINI DEĞİLDİ"

Fuat Erman, annesini şu sözlerle anlattı: "Türkiye güzellik kraliçesi seçiliyor ve Amerika’ya gidiyor. Amerika’da bulunuyor, fotoğraflar var, çiçekli arabalarla falan geçiyor Ondan sonra Türkiye’ye dönüyor, Amerika’da bir derece almıyor. İlk güzellik yarışmasına seçildikten sonra Türkiye’de bir demo film yapılıyor. O filmi babam çekiyor, orada tanışıyorlar. Arada bir bayağı yaş farkı var. Kendisi ben çok gencim evlenmem diyor, onun üzerine annesi ısrar ediyor. Annesi Rus, o yüzden çok güzel Rusça konuşuyordu. Sonrasında babamla evleniyorlar. Film dünyasına pek girmiyor, o dönemin gereği ev kadını olarak devam ediyor. Elinden birçok şey gelirdi, mutfağı kuvvetliydi, örgüsü kuvvetliydi. Babamın vefatından sonra biraz çekildi. Hareketli olamadı. Zorla dışarı bile çıkaramadık. Öyle bir yas dönemi yaşadı. Film dünyasına yakın oldu ama hiç içine girmedi. O sektörde de saygın birisiydi. Her erkeğin arkasında bir kadın vardır Çocuklarıyla ilgili bir anneydi, iş kadını olmadığı için bütün ilgisini oraya veriyordu. Birlikte iyi gezdiler, film çekimleri için dışarı gittiler".

1952 Türkiye Güzeli Gelengül Erman vefat etti

1952 Türkiye Güzeli Gelengül Erman vefat etti

ANNESİ ZORLAMIŞ

Oğlu, annesinin güzellik titriyle öne çıkmak istemediğini anlattı ve sözlerine şöyle devam etti: "Güzelliğinin konuşulmasından çok rahatsız olurdu. ’Ya siz güzellik kraliçesi’ deseniz, hemen geçiştirirdi. Onda da sanırım şunun etkisi var, annesi oraya da zorlamış. Hem evlenmeye hem de güzellik yarışmasına. Evlenmezsen ben evden gidiyorum demiş annesi ve gitmiş. İlginç bir şeyi var, ’O kadar sinirlendim ki, babamın yanında sigaramı çıkardım ve babam güldü’ diye anlatırdı. Güzellik yarışmalarını çok takip etmiyordu. Belki de kendisindeki bu titr öne çıkmasın diyeydi. Her istediğini yaptı, seyahat etti, gezdi".

Gelengül Erman vefat etti

Gelengül Erman vefat etti

"KİMSEYE ZORLUK ÇIKARMAYAN, KENDİ HALİNDE BİRİYDİ"

Torunu Emir Erman da tescilli güzel hakkında "Çok güçlü bir insan olduğunu söylüyorlar hep. Herkese yardımsever, kimseye zorluk çıkarmayan, kendi halinde, kimseye zararı olmayan biriydi. Özel bir iletişimimiz vardı, bana ’Mirko’ diyordu. Kendisi Rusça konuşuyordu. Eskiden gazete küpürlerini topluyorlarmış, kendi aralarında sıralıyorlarmış kim birinci olur, kim ikinci olur diye" şeklinde konuştu.

Türkiye Güzeli Gelengül Erman vefat etti

Türkiye Güzeli Gelengül Erman vefat etti

"ONUN KADAR ASİL BİRİNİ TANIMADIM"

Türk sinema yönetmeni, senarist ve yazar Halit Refiğ'in eşi, Gülper Refiğ, Gelengül Erman'ı şu sözlerle yâd etti: "Gerçekten o nesil istisnai bir nesildi. Sık sık yemekler yapardı, biz de sinema camiasıyla yemeklere giderdik. Bu kadar asil, duruşuyla, ruhuyla, her hareketiyle çok samimi söylüyorum, ben böyle bir insan daha tanımadım. Hatırlıyorum, köpeği bile kendisi kadar zarif, hoştu. Çok istisnai insandı ve öyle de evlatlar yetiştirdi. Orada yediğimiz yemekler, onlar bitti Cilt konusunda mütehassıstı, ’Elini sildiğin havluya yüzünü silme’ demişti bana. O gün bugün ben hep kağıt ile yüzümü siliyorum. Ondan bir hatıra Her seferinde şimdi Gelengül Hanım’ı hatırlayacağım. İnşallah sonsuza kadar yolculuğu iyi geçsin".

Şarkıcı Zara verdiği kilolarla gündem oldu! Son hali şaşırttı

İLİŞKİLİ HABER

Şarkıcı Zara verdiği kilolarla gündem oldu! Son hali şaşırttı
Sağlığına kavuşan Kobra Murat ortaya çıktı!

İLİŞKİLİ HABER

Sağlığına kavuşan Kobra Murat ortaya çıktı!

ETİKETLER

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0