Hangi kumaş ne zaman giyilmeli?

Dikiş dikmeye yeni başladıysanız ve hangi kumaş nerelerde kullanılır bilmiyorsanız bu haberimiz tam size göre...

Bir kıyafet alırken kumaş türlerine dikkat etmemiz gerekir. Her kıyafetin kendine özgü bir kumaşı olmalıdır. İşte o kumaşların bazıları...

Pamuklu kumaş

Pamuklu kumaşlar hassasdır ve çabuk kırışabilirler. Dikim aşamasında büzülme yaparak diken kişiye zorlanma yaşatabilirler. Bu kumaş türü kıyafetlerde dik bir kalıp halinde durur.

Pamuk kumaşın en büyük avantajları ise suyu ne nemi içine hapseder ve deterjanlara karşı dayanıklıdırlar. Dezavantajları ise yıkadıktan sona iyice içine çeker ve geç kurur. Pamuklu kumaş genellikle yazlık elbiselerde ve pantolonlardan tercih edilir.

Kot kumaş

Kot kumaş günlük hayatta en çok tercih edilen kumaş türüdür. Bu kumaş türü rahat ve hava geçirgen özelliğe sahiptirler. Yıkama sonrası kurutma işlemi biraz uzun sürebilir. En çok kullanılan kıyafet türü ise elbise pantolon ve gömleklerdir.

Patiska kumaş

Pakista, pamuklu kumaşlardır. İnce ve biraz iç gösterebilen özelliktedir. İnce kumaş olduğundan dikiş yerlerinde büzüşmeler olabilir. Yazlık kıyafetlerde kullanılacak en uygun kumaşlar arasındadır.

Keten kumaş

Keten kumaşlar sık sık kırıştığı için tekstil firmaları tarafından pek tercih edilmez. Keten yapı olarak çok dayanıklı kumaşların arasındadır. Bu kumaş türü yüksek ısıda yıkanabilir ve ütülenebilir. Isıya dayanıklı olmasına rağmen giyildiği zaman çok çabuk kırışırlar. Genellikle yazın giyilen elbise ve pantolon gibi ürünlerde tercih edilir.

Yün kumaş

Soğuk havaların vazgeçilmez kumaşlarının en başında gelen kumaş tipidir. Yün kumaşı parlak olmaz ve dalgalalı bir görünümü olabilir. Bunun nedeni ise içerisinde karıştırılan kumaş türlerinden kaynaklanır. Yün kumaşlar kullanım açısından da kolaydır. Çok çabuk kirlenmez ve kırışmaz.

En önemli özelliği de çok sıcak tutmasıdır. Yün kıyafetinizin uzun ömürlü olmasını istiyorsanız elle ve özel deterjanlarıyla yıkanmanız gerekir. Kuruturken de büzerek sıkmamalı ve havlu üzerinde kurtulmalıdır.

Kadife kumaş

Kadife üzerinde uzun tüyleri sebebiyle yoğun bir kumaştır. bu kumaş ile yapılan ürünlerde yoğunluk ve rahatlık hissedilir. Dikim aşamasında büzüşmeler meydana gelebilir. Eğer kadife ile bir şey dikmek isterseniz önce ıslatıp daha sonra ölçü almanız gerekir.

Yıkama ve ütüleme sırasında dikkat edilmesi gerekir. Kadife kumaşı genelde elbiselerde ve pantolonlarda tercih edilir. Son zamanlarda ise ceketlerde ve üst giyimde ağırlıklı olarak kullanılır.

İpek kumaş

İpek kumaşlar kaliteli ve kendine has parlaklığı olan kumaşlardır. Bu kumaşın ipi dayanıklı ve esnektir. Hatta ipek kumaşın ipi aynı derece bir çelik telin dayanıklılığıyla eşdeğerdir. Bu kumaş türü kendi ağırlığının yarısı kadar su çeker ve çok çabuk kurur.

Bu kumaşın dezavantajı güneş ışığında rengi solar ve hızlı buruşur. İpek kıyafetlerinizi kuru temizlemeye verebilir veya elle ılık su ile yıkayabilirsiniz. Ama bu işlemi mecbur kalmadıkça kuru temizlemeye vererek çözmenizi tavsiye ederiz. İpek kumaş kadınların özellikle gömlek ve elbise türünde tercih ettiği kumaş türüdür.

Viskon kumaş

Viskon kumaş içerisindeki kumaş karışımları ile ısıya karşı dayanıklı ve parlaktır. Viskon kumaşlar kırışmaya çok dayanıklı ve kolay yıkanabilir kumaşlardır. Bu kumaş türü esnemez ve çekme yapmaz. Çamaşır makinesinde yıkamaya ve çok sıcak olmaması şartıyla ütülenmeye elverişlidir. Bu kumaş türü tişört ve diğer üst giyim kıyafetlerin içerisinde bulunur.

Şifon kumaş

Şİfon kumaşı şeffaf ve hafiftir. Pahalı bir kumaş türüdür. Şifon günlük kullanım için uygun bir kumaştır. Özellikle gece kıyafetlerinde tercih edilir sebebi ise üzerine işleme yapmak için uygun kumaş olmasıdır.

Saten kumaş

Saten kumaş çok parlak ve kalın kumaşlardandır. Bu yapısı gereği diğer kumaşlardan çok kolay ayrılabilir. Bu kumaş türü ağırdır ve çok kırışma yapmaz. Saten dayanıklı bir kumaştır ve uzun yıllar kullanılır. Daha sık iç giyimde, elbiselerde ve gömleklerde tercih edilir.

Deri kumaş

Deri her şekli koruyabilen özel bir kumaş yoğunluğu taşır. Deri, rüzgardan korur,nemi emer ve su geçirmez. Ütü derdi yoktur ve yıkaması çok zor değildir. Deri parçalarını kuru temizlemeye vererek temizletmek ömrünü uzatmak için daha doğru bir yöntemdir. En sık mont ve pantalon yapımında tercih edilir. Deri bir kıyafet almak istiyorsanız suni deri almanızı tavsiye ederiz.

yasemin.com

BİR YORUM YAPIN 12

Pamukseker 3 yıl önce

Nubuk şal alaccagım ama nasıldır yazın terletir mi çabuk şekil alır mı ütü isteyen bir kumas mıdır acaba

Ebru Bektaşoğlu 4 yıl önce

Merhabalar

Dilek 4 yıl önce

Suet elbise esnermi

Toplam 1 beğeni

Mirsat 4 yıl önce

Merhaba acaba aldinizmi dabil kumadi nasil bi kumas penyemi

Toplam 1 beğeni

sbl 5 yıl önce

fresko kumas nasıldır acaba kap alacamda terletir mi

Toplam 1 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun