Güneş gözlüğü seçerken nelere dikkat edilmelidir?

Yaz aylarının vazgeçilmezi haline gelen güneş gözlüğü satın almak kimine göre kolay kimine göre ise bir hayli zor. Hem sağlık açısından hemde görüntü açısından önemli olan güneş gözlüklerini seçerken nelere dikkat etmeliyiz? UV filtreli camlar nasıl anlaşılır? İşte detaylar…

Günümüzde pek çok insan, güneş gözlüklerini daha çok, şık görünebilmek ve günlük kıyafetlerini tamamlamak için kullanıyor. Yaz aylarının vazgeçilmezi haline gelen güneş gözlükleri sadece aksesuar değil gözlerimizin sağlığı açısından da son derece önemlidir. Artan güneş ışınları göze zarar verdiği gibi görüş açısının da kaybolmasına neden oluyor. Bu yüzden güneş gözlüğünün cam yapısı son derece önemli. Peki güneş gözlüğü seçerken nelere dikkat edilmelidir?

UV FİLTRELİ CAMLAR SEÇİLMELİ!

Güneş ışınları, insan gözlerinin algılayamayacağı veya hissedemeyeceği oranda UV radyasyonu yayar. Bu radyasyonlar küçük dozlarda D vitamini oluşumunu sağlar. Fakat yüksek dozlardaki UV radyasyonları ciltte yanık ve kansere yol açabildiği gibi gözlere de ciddi zararlar verebiliyor. Bu nedenle güneş gözlüğü satın alırken, gözlüğün yüzde 100 UVA ve UVB blokaj gibi özelliklere sahip olup olmadığına bakılması gerekiyor. Bu özelliklere sahip olmayan güneş gözlükleri kesinlikle satın alınmamalıdır. Çünkü yüksek doz UV ışığı, gözde basit kızarıklarla başlayan (pterjium) kornea üzerinde damarsal tümör oluşumuna, katarakta, retinada hasara, hatta tümör oluşumuna kadar pek çok rahatsızlığa yol açabiliyor. Güneş ışınları ciltte erken yaşlanmaya neden olabilirken, göz etrafındaki kırışıklıkları da arttırabiliyor. Gözlerinde ışığa hassasiyet olan kişilerin refleks olarak gözlerini kısması da kırışık oluşumunda önemli bir role sahiptir. Bu nedenle gözleri güneşin zararlı etkilerinden koruyabilmek için uygun özellikteki gözlüklerle dışarı çıkılmalıdır. Ayrıca UVA ve UVB radyasyonunun yaz aylarında diğer aylara oranla 3 kat daha fazla olması sebebiyle, özellikle plajda ve denizde, çeşitli sporlar yapılan yüksek rakımlı yerlerde, ışık hassasiyetini arttıran ilaçların kullanıldığı durumlarda mutlaka güneş gözlüğü de takılmalıdır.

YÜZ ŞEKLİNİZE UYGUN OLMASI

Güneş gözlüğü satın alırken öncelikle gözlüğün yüzünüze tam oturan bir model olmasına özen göstermelisiniz. Güneş gözlüğü suratınızda büyük ya da küçük kalmamalıdır. Rahatlığınız açısından güneş gözlüğünün çerçevesi, yanağınıza değmemeli ya da kaşınızla aynı hizada olmamalıdır. Tercih edeceğiniz güneş gözlüğünün biçimi ya da rengi, yüz hatlarınızla uyumlu olmalıdır. Örneğin, dar ve ince bir yüzünüz varsa daha ince güneş gözlüklerini tercih etmelisiniz. Ya da kemerli bir buruna sahipseniz bunu kapatacak düşüklüğe ve kalınlığa sahip güneş gözlüklerini deneyebilirsiniz.

CAM ÖZELLİKLERİ SON DERECE ÖNEMLİ!

Satın alacağınız güneş gözlüğünün camlarının öncelikle kaliteli olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Zaten bilinen ve uzman bir satış noktasından alacağınız güneş gözlüğünü gönül rahatlığıyla takabilir, dikkatli kullandığınız ve bakımını yaptığınız takdirde uzun yıllar saklayabilirsiniz. Güneş gözlüğü camlarının, adını mutlaka duyduğunuz UV ışınlarına karşı koruyucu olması çok önemli. Güneş gözlüğünün UV filtreli olmaması ileriki yıllarda sorun yaşamanıza sebep olabilir. Çünkü UV filtreli olan camlar, gözün zararlı ışığı geçirmesine engel olur.

Güneş gözlüklerinin ışığı bloke etme gücü UV200, UV400 ve UV600 gibi ibarelerle belirlenir. Özellikle deniz kenarında ve kar ışığında minimum UV400 korumalı güneş gözlükleri kullanılmalıdır. Bunun dışında camlarda doğru renk ve ton seçimine de dikkat edilmeli. Örneğin, eğer otomobil kullanırken takmayı planlıyorsanız sarı ya da pembe renkli cama sahip güneş gözlükleri trafik ışıklarındaki değişimleri ayırt etmenizi zorlaştırabilir. Buna karşın yeşil, gri ve kahverengi camlar, bu renk saptırmasını en aza indirecektir.

GÜVENDİĞİNİZ MARKAYI TERCİH EDİN!

Doğru güneş gözlüğü seçmenin bir diğer püf noktası da güvenilirliğinden ve sağlamlığından emin olduğunuz bir markayı seçmenizdir. Daha önce kullandığınız ve memnun kaldığınız markanın güneş gözlüğü modellerine diğerlerinden önce bakmanız pratik bir çözüm olacaktır.

ORJİNAL OLMASINA DİKKAT EDİN!

Malum orjinallik konusunu bilmeyen yok. Uzun yıllar önce ozon tabakası delindi ve dünyaya gelen ışınların zararları hakkında daha çok konuşmaya ve etkileri hakkında bilgi edinmeye başladık. Hâl böyle olunca, göz sağlığı her yıl daha da önem kazanmaya başladı. İşte bu yüzden güneş gözlüğünüzü seçerken UV ışınlarına karşı tam koruma sağlayan modelleri tercih etmelisiniz. Seçtiğim güneş gözlüğünün gözümü UV ışınlarından koruyacağını nasıl anlarım diye düşünüyorsanız, üzerinde etiket olup olmadığına bakabilirsiniz.

Bunun dışında güneş gözlüğü üzerinde orijinal etiket olup olmadığını da kontrol etmek gerekir. Sahte etiketlere uzaktan bakıldığında orijinalmiş gibi görünebilir. Ama dikkatli ve yakından okuduğunuzda bu ibarenin sahte olduğunu rahatlıkla anlayabileceğinizi unutmayın!

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ ALMADAN ÖNCE BU MADDELERE DİKKAT EDİN!

- Gözlüğün ilk olarak yüzde 100 UV blokajına sahip olup olmadığına bakılmalıdır.

- Göz çevresini sarması ve güneş ışığından daha fazla koruması nedeniyle geniş çerçeveli modeller tercih edilmelidir.

- Koyu camlar güneş ışığından daha fazla korur fikri yanlıştır, yeterli koruma özelliğine sahip herhangi bir cam seçilebilir.

- Gözlüğün fiyatı camın kalitesini göstermez. Çok ucuz bir gözlük de eğer iyi bir UV koruması içeriyorsa güvenle kullanılabilir.

- Gözlükler, bilinen markaların satıldığı güvenilir optik mağazalardan satın alınmalıdır.

Asimetrik maksi elbise modası nedir?

İLİŞKİLİ HABER

Asimetrik maksi elbise modası nedir?
Vücut tipine göre mayo nasıl seçilir?

İLİŞKİLİ HABER

Vücut tipine göre mayo nasıl seçilir?
Tatil çantanızda mutlaka olması gerekenler

İLİŞKİLİ HABER

Tatil çantanızda mutlaka olması gerekenler
Sezonun yükselen trendi: Kiraz deseni

İLİŞKİLİ HABER

Sezonun yükselen trendi: Kiraz deseni
Plaj çantasına ne koyulmalı?

İLİŞKİLİ HABER

Plaj çantasına ne koyulmalı?

BİR YORUM YAPIN 0