Yüz şekline göre güneş gözlüğü nasıl seçilir? Hangi yüz tipine hangi gözlük yakışır?

Yaz aylarında kombinlerin vazgeçilmezi haline gelen güneş gözlüklerini satın almadan önce yüz şeklinize göre size uygun modelleri belirleyebilirsiniz. Böylece zaman kaybetmeden şık ve kusursuz bir görünüme kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Peki yüz şekline göre güneş gözlüğü nasıl seçilir? Yüz tipine göre güneş gözlüğü nasıl alınır? İşte detaylar....

Zamansız bir parça olarak karşımıza çıkan güneş gözlükleri değişen cam kaliteleri, çerçeveleri, boyutları, renkleri ve farklı tasarımlarıyla her tarz ve her yaş grubunun vazgeçilmez aksesuarı olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanı sıra yalnızca bir aksesuar olarak değil, gözleri güneşin zararlı ışınlarından koruyan önemli bir parça olan güneş gözlüklerini satın almadan önce UV, UVA, UVB ışınlarına karşı korunaklı olup olmadığını iyi bir şekilde araştırmak gerekiyor. Doğru güneş gözlüğü seçmek için birçok unsuru göz önüne alıyoruz ancak çoğumuz yüz şeklimize göre seçim yapmayı es geçiyoruz. Gelin, yüz şekline göre güneş gözlüğü seçmenin etkili yollarına birlikte göz atalım.

Fular nasıl kombinlenir? Fular nasıl kullanılır?İLİŞKİLİ HABERFular nasıl kombinlenir? Fular nasıl kullanılır?

YÜZ ŞEKLİNE GÖRE GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ NASIL SEÇİLİR?

Güneş gözlüğü satın almadan önce yüz şeklinizi doğru bir şekilde belirlemeli ve yüz tipinize göre uygun olan modellere yönelmelisiniz. Yüz şekilleri yuvarlak, oval, kare/dikdörtgen, elmas, üçgen ve kalp olarak ayrılmaktadır.

Yüz şekilleri

Yüz şekilleri

  • YUVARLAK YÜZ ŞEKLİNE GÖRE GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ

Yüzünüzün boyu ve eni doğru orantılı ise yuvarlak yüz şekline sahip olabilirsiniz. Aynı zamanda dolgun yanaklar yuvarlak yüzün en belirgin işaretidir. Eğer yuvarlak bir yüze sahipseniz bu noktada yuvarlak model gözlüklerden kaçınmanızı tavsiye ederiz. Yüzünüzün daha keskin, uzun ve belirgin bir hatta sahip olması için kedigözü, köşeli, dikdörtgen ya da kare model gözlüklerle zıtlık yakalayabilirsiniz. Aynı zamanda koyu renkli gözlükler yüzünüzün daha uzun görünmesini sağlayabilir.

Yuvarlak yüz modeline göre güneş gözlüğü seçimi

Yuvarlak yüz modeline göre güneş gözlüğü seçimi

  • KARE YÜZ ŞEKLİNE GÖRE GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ 

Yüzünüzün uzunluğu ve genişliği hemen hemen benzerlik gösteriyorsa ve alın, çene, elmacık kemikleriniz arasındaki mesafe aynı orandaysa kare yüz şekline sahip olabilirsiniz. Oldukça keskin hatlara sahip olan bu yüz şeklindeki kişilerin geometrik çerçeveli ve kare şekilli güneş gözlüklerinden uzak durmaları gerekmektedir. Yüzünüzün hatlarını yumuşatmak için yuvarlak çerçeveli ve kedi gözü tarzı gözlükleri tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda gözlüğünüzün sapını kalın seçerek ve renkli camlara yönelerek eşsiz bir tarz oluşturabilirsiniz.

Kare yüz modeline göre güneş gözlüğü seçimi

Kare yüz modeline göre güneş gözlüğü seçimi

  • OVAL YÜZ ŞEKLİNE GÖRE GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ 

Yuvarlak yüze oranla daha keskin bir çenenin ön planda olduğu oval yüz şeklinde, yüzün eni ve boyu doğru orantılıdır ancak çeneye doğru incelen uzayan bir yapı söz konusudur. Neredeyse her gözlük modelinin yakıştığı oval yüz yapısına sahip kişiler, tamamen kişisel tarzlarına göre tercih yapabilir. Ancak yumuşak köşeli kare gözlükler ve kalın çerçeveler oval yüz tipi için ideal bir seçim olacaktır.

Oval yüz modeline göre güneş gözlüğü seçimi

Oval yüz modeline göre güneş gözlüğü seçimi

  • ELMAS YÜZ ŞEKLİNE GÖRE GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ 

Elmacık kemiklerin ön planda, alnın dar ve çenenin küçük, sivri olduğu yüz tipi elmas yüz şekli olarak adlandırılmaktadır. Sıklıkla rastlanmayan bu yüz tipinde gözlük seçerken alnın ve çenenin geniş görünmesine odaklanmanız gerekmektedir. Bunun için üst kısmı ağır ve köşeleri vurgulu güneş gözlüklerine yönelebilirsiniz. Aynı zamanda farklı tasarımlar ve moda haftasındaki görünümleri andıran gözlük tiplerine şans verebilirsiniz.

Elmas yüz modeline göre güneş gözlüğü seçimi

Elmas yüz modeline göre güneş gözlüğü seçimi

  • KALP YÜZ ŞEKLİNE GÖRE GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ 

Alın kısmı geniş ancak çeneye doğru daralan yüz tiplerinin kalp yüz şekline sahip olduğunu söyleyebilirsiniz. Bu tip yüzlerde alın ve yanaklar geniş bir formdadır ve gözlük seçiminde alın ve çeneyi dengeleyecek seçimlere yönelmek gerekmektedir. Bunun için alt kısmı daha geniş çerçevelere şans vererek dikkati çeneye doğru çekebilirsiniz. Ayrıca küçük, yuvarlak çerçeveler de kalp yüz şekli için ideal bir görünüm oluşturmaya yardımcı olur.

Kalp yüz modeline göre güneş gözlüğü seçimi

Kalp yüz modeline göre güneş gözlüğü seçimi

  • ÜÇGEN YÜZ ŞEKLİNE GÖRE GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ 

Kalp yüz tipinin neredeyse tam tersi olan üçgen yüz şeklinde alın dar, çene ve yanaklar ise geniş formdadır. Bu yüz şekline sahip olan kişilerin düşük saplı çerçevelerden uzak durmaları oldukça önemlidir. Burada çene ve alın arasındaki dengeyi sağlamak için pilot tipi gözlükler ve kedi gözü modelleri rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda desenli gözlüklerden de uzak durmanızda fayda var.

Üçgen yüz modeline göre güneş gözlüğü seçimi

Üçgen yüz modeline göre güneş gözlüğü seçimi

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0