Gerçek pırlanta nedir? Pırlantanın gerçekliği nasıl anlaşılır? Gerçek mücevher muadilleri

Mücevher İhracatçıları Birliğinin yeni girişimi JTR Jewellery Technology Research, mücevher sektöründe pırlantaya olan güvenin düşmemesi ve en üst seviyede tutulabilmesi için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Sektörde sahte mücevherler ile birlikte taklit modellerin de oldukça fazla olduğunu dile getiren JTR Genel Müdürü Mehmet Can Özdemir, bu durumda yapılması gerekenleri Yasemin.com'a özel olarak anlattı.

Dünyanın en büyük mücevher fuarlarından biri olarak bilinen ve her sene geleneksel olarak düzenlenen İstanbul Jewelry Show, geçtiğimiz haftalarda 55. kez İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenmişti. Mücevher İhracatçıları Birliği ve Informa Markets tarafından gerçekleştirilen ihtişamlı organizasyonda birçok mücevher firmasıyla birlikte doğruluğu bilimsel olarak kanıtlanmış pırlanta ve mücevher derecelendirme laboratuvarı JTR Jewellery Technology Research'da yer aldı. Son zamanlarda sahte pırlanta ve elmas modellerinin çoğaldığını dile getiren JTR Jewellery Technology Research Genel Müdürü Mehmet Can Özdemir, bu durumda gerçek ve sahteyi nasıl ayırt ettiklerinden bahsetti.

"TAKLİDİ MİKROSKOP İLE AYIRT ETMEK ZORLAŞTI"

Konuşması sırasında mücevher taşlarının güvenli bir şekilde temin edilebilmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu belirten Mehmet Can Özdemir, önceliğin elmasların gerçek olup olmamasının ne demek olduğunu tanımlanmak gerektiğini söyledi. Mehmet Can Özdemir; "Öncelikle elmasların gerçek olup olmamasının ne demek olduğunu tanımlamamız lazım. Örnek veriyorum elmasın taklitleri var. Yani karbondan oluşmayan başka malzemelerden üretilmiş ama elmas gibi gözüken bazı taşlar var. Bir de karbondan yani elmasın aynısı olan ancak doğadan çıkmamış laboratuvarda makinelerde üretilmiş elmaslar var. Bunları tespit etmek için tabi ki taklitleri çıplak gözle biz anlayabiliyoruz fakat uzmanlar mikroskop altında ya da büyüteçleri ile bu taşların taklit olanlarını ayırabiliyor. Ancak yeni geliştirilen teknoloji ile elmasın aynısını yine insanoğlu ürettiği için büyüteç ve mikroskop ile taklidi ayırt etmek zorlaştı." dedi.

JTR Jewellery Technology Research Genel Müdürü Mehmet Can Özdemir

JTR Jewellery Technology Research Genel Müdürü Mehmet Can Özdemir

"ARTIK 3 DAKİKADA ANLAYABİLİYORUZ"

Açıklamaları sırasında bahsi geçen cihazlarda tarama anlarını gösteren Mehmet Can Özdemir, doğal ve sentetik elmaslar ile birlikte diğer mücevher taşlarının da ayırt edici özelliklerini anlattı. Mehmet Can Özdemir; "Hatta gözle anlamak imkansız hale geldi diyebiliriz. İşte, bu sebeple yeni teknolojiler geliştirildi. Kendi yaptığımız cihazlarda elmaslara özel dalga boyu ışıklar vererek farklı şekillerde tepki vermelerini sağlıyoruz. Bu sayede de yalnızca 3 dakika içerisinde 'elmaslar doğal mı, sentetik mi yoksa taklit mi?' anlayabiliyoruz." şeklinde konuştu. 

Çileğin cilde bilinmeyen faydaları! Çilek yağı cilde nasıl uygulanır? Çilekle cilt bakımı...

İLİŞKİLİ HABER

Çileğin cilde bilinmeyen faydaları! Çilek yağı cilde nasıl uygulanır? Çilekle cilt bakımı...
Ev dekorasyonunda Jazz ruhu nasıl yakalanır? Dekorasyonda Jazz etkisi

İLİŞKİLİ HABER

Ev dekorasyonunda Jazz ruhu nasıl yakalanır? Dekorasyonda Jazz etkisi
Meryem Türk Yasemin.com - Editör
Yasemin - Meryem Türk

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi’nden çift anadal programıyla 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli marka ve reklam ajanslarında metin ve senaryo yazarı olarak görev aldıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok özel haber ve röportaja imza attı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0