Tatil planlamadan göz önünde bulundurulması gerekenler

Tüm senenin stresini atabilmek için tatil hayali kuranlara, otelde kalmak, yazlık almak, devre mülke girmek ya da turlarla gezmek için gün sayanlara tatil dolancılarına maruz kalmamaları için öneriler sunuyoruz. İşte, tatilde dolancılara karşı tedbir alma yolları...

Son zamanlarda en çok rastlanan üzücü durumlar arasında devre mülk dolandırıcılığı yer almaktadır.  Bu dolandırıcılığın altında ‘bedava tatil çekilişi’ gibi bir çok yalan kampanya haberi yatmaktadır. Sadece bir hafta kalacağı devre mülke astarından fazla para ödeyenler veya devre mülkün satın alınıp da gayrimenkulün devrini yapamayanlar ne yazık ki bu olumsuz durumlar hemen hemen herkesin başına gelmektedir. Peki bu durumlar konusunda ne gibi önlemler alınmalıdır? Sizler tatil dolandırıcılığı hakkındaki tüm bilgileri Avukat Elvan Kılıç'ın da tavsiyeleriyle haberimizin içeriğinde paylaşıyoruz...

TATİL DOLANDIRICILIĞINA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ;

- İster devre mülk ister tur ister ücretsiz tatil olsun, vatandaşı aldatma ve hata yoluyla dolandırmak hukuken Türk Ceza Kanunu’ndaki dolandırıcılık suçuna girmektedir. Özellikle 157-158 ve 159. maddelerde dolandırıcılık suçu açıklanmıştır ve hukuki açıdan tatil dolandırıcılığı da bu kapsama dahil olmaktadır.

-  “Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası verilir" cümlesinden anlaşıldığı üzre; bir kişinin zararına olarak bir başkasına veya kendisine yarar sağlamak fiili dolandırıcılığa girmektedir. Vatandaşı kandırarak, aldatarak parasını alıp, zarara uğratmak yoluyla kendisi için yarar sağlayan, zenginleşen kimse dolandırıcılık suçunu işlemiş sayılmaktadır.

- Tatil firmasını kullanarak veya tatil kurumuymuş gibi görünen firmaların dolandırıcılığı ise TCK 158. Madde kapsamında değerlendirilmeli ve nitelikli dolandırıcılık sayılarak daha fazla ceza gerektirmektedir. Böylelikle dolandırıcılık suçundan zarar gören vatandaş, ispat sayılabilecek evraklarla 6 ayı geçmemek koşuluyla savcılığa başvurarak şikayetçi olabilir. Daha sona savcılık gerekli işlemleri yapar.

SÖZLEŞME İMZALAYAN VATANDAŞ İÇİN;

Mağdurlar, adli mahkemelere dava açarak kandırıldıkları gerekçesiyle sözleşmenin feshini istemelidir. Özellikle devre mülk hisseli satış sözleşmeleri gibi hukuki sorunlarda hukuk mahkemelerine gidilmelidir.Tüketici birlikleri, devre mülk satışı yapan firmalara yönelik nasıl hareket edileceği ile ilgili tavsiye ve uyarılarda bulunmaktadır. Söz konusu durumla karşı karşıya kalan vatandaşlar Tüketici Hakem Heyetlerine başvurup sözleşmeyi iptal ettirebilirler.

- Tatil dolandırıcılığının iki tür hukuki boyutu bulunmaktadır. Bunlardan biri, ceza, diğeri de hukuk olarak bilinir. Özetle dolandırıcılık suçundan şikayetçi olmak isteyenler, uzman bir avukat yardımıyla savcılığa, devre mülk satım sözleşmelerinden hak kaybına uğranılırsa da hukuk mahkemelerine başvurmalıdır.

Tatile gidilecek en ucuz ülke neresidir?

İLİŞKİLİ HABER

Tatile gidilecek en ucuz ülke neresidir?
Cennet papağanına nasıl bakılır? Cennet papağının özellikleri...

İLİŞKİLİ HABER

Cennet papağanına nasıl bakılır? Cennet papağının özellikleri...

BİR YORUM YAPIN 0