En kolay kavun nasıl seçilir?İyi kavun nasıl anlaşılırBal gibi tatlı kavun seçmenin püf noktası

Yaz aylarının en çok sevilen meyvelerinden biri olan kavun alırken mutlaka dikkat edilmesi gereke noktaları vardır. Karpuz gibi baldan tatlı bir kavun seçmenin yolları bugünkü yazımızda sizlerin huzurlarına sunuyoruz. Tam da mevsime girmeye girdiğimiz şu günlerde en ballık kavunu siz seçin diye bildiğimiz tüm püf noktalarını haberimizin detaylarında.

Kavun kabakgiller familyasından olan altın sarısı rengi ve keskin hoş kokusu ile, dikkatleri üzerine çekebilen bir meyvedir. Kimisi en çok karpuzu sever, kimisi ise kavunu ve yaz mevsiminde mutlaka ikisi arasında seçim yapanlar çıkar. Karpuzun sululuğu, kavunun tatlılığı derken aslında her ikisinin de vazgeçilemez özellikleri vardır.  Türkiye’nin birçok bölgesinde yetişmeye uygun meyvelerden biri olan kavunun anavatanı Orta Asya'dır. Ülkemizin Diyarbakır ve Van yörelerinde bolca yetişen kavun, yaz aylarında serinlik veriyor. Meyvenin olgunlaşmış hali kavun adını alırken, henüz olgunlaşmamış haline ise kelek denir. 

Genellikle meyve olarak tüketilirken aynı zamanda çekirdekleri de tıbbi konularda değerlendirilen kavun birçok çeşidi ile ülkemizde ve dünyada yıl boyunca tarımı yapılıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmeden kalp ritminin dengelenmesine, içerdiği C vitamini özellikle çocukların gelişimine büyük katkısı olan kavun bal gibi tatlı seçmek marifet ister. Malum kavuğu olduğundan içini görmek mümkün değildir. 

İyi karpuz nasıl seçilir? Kelek karpuz nasıl anlaşılırİLİŞKİLİ HABERİyi karpuz nasıl seçilir? Kelek karpuz nasıl anlaşılır

kavun nasıl seçilir

kavun nasıl seçilir

Bozuk karpuz nasıl anlaşılır? Karpuz zehirlenmesine dikkat! Karpuz zehirlenme belirtileriİLİŞKİLİ HABERBozuk karpuz nasıl anlaşılır? Karpuz zehirlenmesine dikkat! Karpuz zehirlenme belirtileri

KAVUN SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Ülkemizde sıklıkla satılan kavun türleri Galia, Kırkağaç ve Hasanbey’dir.

Galia tipi kavunlar yazın ilk kavunlarıdır. Sarı ve yuvarlak olan bu tip kavunlar tatlı ve suludur. 

Kırkağaç kavunu ise yazın ilerleyen dönemlerinde tezgahlarda yerini alır. Kırkağaç kavununun  şeker oranı Galia’ya göre daha düşük olsa da aroması oldukça kuvvetlidir. Kırkağaç kavunu kesilmediği sürece uzun süre saklanabilir. 

Hasanbey kavunu ise yazın sonuna doğru çıkan bu kavunun koyu yeşil rengi kendisini tanımayanları yanıltır. Hasanbey kavunu kendisinden beklenmeyecek kadar yoğun kokulu, tatlı ve suludur.

kavunun bozuk olduğu nasıl anlaşılır

kavunun bozuk olduğu nasıl anlaşılır

- Kabuğunun sertliğine dikkat edin, sert kabuk olgunlaşmadığına işaret eder.

- Kavunun sadece kabuğu değil dibi de önemlidir. Kavunun dibine dokunun. Eğer yumuşaksa olgunlaşmıştır ve içi tatlıdır.

Kavun ağırlaştıkça içindeki şeker oranı da artacağı için boyutuna göre daha ağır olan bir kavunun iyi çıkma olasılığı çok daha yüksek.

kavunu seçerken dikkat edilmesi gerekenler

kavunu seçerken dikkat edilmesi gerekenler

  • - Kavuna avucunuzun içi ile vurduğunuzda eğer tiz bir ses çıkıyorsa henüz olgunlaşmamış ve içi boştur. Onu seçtiğiniz takdirde lezzetsiz bir kavun yemiş olursunuz.
  • - Karpuzdan farklı olarak iyi kavunu kokusu ele verir. Kavunun dibi hoş bir koku veriyorsa bu o kavunun içi tatlıdır demektir. 
  • - Kavunun sapını çekin. Sapını çektiğinizde kolayca kopuyorsa o kavunun olgunlaştığından emin olabilirsiniz.
Diyette dondurma yenir mi? Dondurma kaç kalori? Dondurma kilo aldırır mı?

İLİŞKİLİ HABER

Diyette dondurma yenir mi? Dondurma kaç kalori? Dondurma kilo aldırır mı?
 Hatay'ın meşhur şiş kebabı nasıl yapılır? Hatay Çöp şiş tarifi

İLİŞKİLİ HABER

Hatay'ın meşhur şiş kebabı nasıl yapılır? Hatay Çöp şiş tarifi
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 1

Mirza 9 ay önce

Mirza