Bozuk karpuz nasıl anlaşılır? Karpuz zehirlenmesine dikkat! Karpuz zehirlenme belirtileri

Yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden biri olan karpuz sulu sulu içinizi serinletir. Bal gibi tatlı olan karpuz sıcak havaların da etkisiyle çok çabuk bozulabiliyor. İşte tam da bu durumda anlamadan yediğiniz karpuz zehirlenmeye neden olabilir. Karpuz zehirlenmesi nedir, neden olur? Belirtileri nelerdir? İşte tüm detaylar:

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Karpuz, yüzde 92'si sudan oluşan ve bağışıklık sistemini güçlendiren enfes lezzetli bir meyvedir. Özellikle peynir ve karpuz ikilisi hemen herkesin tüm yaz boyunca yemekten bıkmayacağı şeylerdir. Anayurdu Afrika olan karpuz, kalın ve yeşil kabuklu, içi sulu bir meyvedir. Tarihi eski Mısırlılar dönemine kadar uzanmış olan ve iri meyvesi ve tatlı lezzeti ile yaz günlerinin en çok aranılan meyveleri arasında olan karpuz,  Kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasındandır. Sindirimi kolaylaştırıcı etkisi ile mide ve bağırsak sorunlarının önüne geçerken, kuvvetli bir idrar söktürücü olması nedeniyle de vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlayan karpuz bazen zehirlenmeye neden olabiliyor.

Karpuz nasıl seçilir? İyi karpuz nasıl anlaşılır? Kelek karpuz nasıl anlaşılır İLİŞKİLİ HABERKarpuz nasıl seçilir? İyi karpuz nasıl anlaşılır? Kelek karpuz nasıl anlaşılır

karpuzun bozuk olduğu nasıl anlaşılır

karpuzun bozuk olduğu nasıl anlaşılır

PEKİ ZEHİRLİ KAPUZ NEDİR? KARPUZ ZEHİRLENMESİ NASIL ANLAŞILIR?

Karpuz yetiştirirken kullanılan azotlu gübrelerin yanlış kullanımı yüzünden karpuzdaki nitrat seviyeleri artabilir. İnsan bünyesine aşırı nitrat alımı ise toksik hale gelebilir ve fazla nitrat içeren karpuzun yenmesiyle besin zehirlenmesi yaşanabilir.

karpuz zehirler mi

karpuz zehirler mi

Eğer karpuz yedikten en az 2 saat sonra şu belirtileri görüyorsanız nitrat zehirlenmesi yaşıyor olabilirsiniz, hemen doktora görünmelisiniz.

karpuz zehirlenmesi nasıl anlaşılır

karpuz zehirlenmesi nasıl anlaşılır

KARPUZ ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ;

  • - Mide bulantısı
  • - Kusma, şiddetli ishal
  • - Baş dönmesi, baş ağrısı
  • - Mide krampları
  • - Ateş basması

bozuk karpuz korkusu

bozuk karpuz korkusu

Karpuzun besin zehirlenmesine yol açma riskini şu işaretlere dikkat ederek tespit edebilirsiniz.

- Kabuğun özellikle iç tarafı sarıysa karpuzda nitrat çok yüksektir. Örneğin karpuzu keserken kabuğun iç kenarlarının sarı olduğunu fark ederseniz o karpuzu yememelisiniz, zehirlenebilirsiniz.

karpuz zehirlenmesi belirtileri

karpuz zehirlenmesi belirtileri

- Ortasında dev bir boşluk olan, çok büyük karpuzları yemeyin. 

- Karpuzu yemeden önce bir bardak suya koyarak rengini kontrol edin.

- Küçük bir karpuz parçasını bir bardak suya atıp rengini salmasını bekleyin.

- Eğer suyun rengi parlak pembe bir renge dönüşürse o karpuzda nitrat fazla demektir, asla yemeyin.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 10

eKO 9 ay önce

sevkat yerimdar daki karpus satis sahnesi aklima geldi

Hayati 9 ay önce

Alabilirsek yemeyiz...

mardinma 9 ay önce

doğal yetişmiş karpuz gaz yapmaz istediğiniz kadar yarseniz bile mide hafif kalır. amma kırmızılaşsın diye tatlaşsın diye ilaç sıkılan karpuzdan iki dilim bile yerseniz kola içimiş gibi gaz yaparsa o karpuz tehlikelidir zararlıdır yemeye değmez.

Toplam 8 beğeni

Adnan 1 yıl önce

Karpuzlar kapak aşılı olduğu için tadı kaçmıştı

Toplam 10 beğeni

Sinirli 1 yıl önce

Kaza yapan tırların karpuzları nereye gitti acaba!.

Toplam 3 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun