Levrek nasıl temizlenir? Balık açarken hangi bıçak kullanılır?

Levrek, somon gibi büyük balıklar bütün halde pişirilebildiği gibi fileto halinde de yapabilirsiniz. Levrek, çipura, somon gibi balıkları doğru bir şekilde açıp ziyan etmeden fileto haline getirmek biraz beceri istese de pratik yöntemlerle kolay bir şekilde yapmak mümkün. Çok sağlıklı olan balığı açmanın pratik yönlerini öğrenmek isteyenler için işte ipuçlarımız…

Balıklar, protein zengini, omega-3 yağ asitleri, D vitamini ve selenyum içerdikleri için sağlığımız için çok önemli besinler arasında yer alıyor. Balık çeşitleri zengin vitamin içeriği ve güçlü besin değeri bakımından hem çocukların hem de yetişkinlerin düzenli olarak tüketmesi gereken bir besindir. Bulunduğu denize ve mevsimine göre tüketimi değişen balık çeşitleri özellikle kış aylarında taze ve çok çeşitlidir. Omega 3 bakımından çok zengin olan balığı haftada en az 2-3 gün tüketilmesi gerekir. Balık çeşitlerinden hangisini hazırlamak isterseniz burada dikkat etmeniz gereken en önemli şey balığı temizlemek için seçtiğiniz bıçak türüdür. Balık fileto hazırlamak için ince uzun bir fileto bıçağı tercih etmeniz gerekir. Aynı zamanda balığı temizlemeden önce bıçağı masatla bileyerek balıkları israf etme durumunu ortadan kaldırabilirsiniz. Levrek temizleme hakkında bilmeniz gereken her şey haberimizde. İşte yanıtlar:

LEVREK NASIL AÇILIR, NASIL TEMİZLENİR?

Levrek balıkları aldıktan sonra fileto bıçağı yardımıyla pullarını güzelce temizleyin.  Temizlemek için levreğin kuyruk kısmını elinizle tutun ve pullara paralel bir şekilde bir fileto bıçağıyla pulların çıkış yönünün tersine doğru temizleme işlemini yapabilirsiniz.

Somon balığı nasıl temizlenir? Somonun filetosu nasıl çıkarılır?İLİŞKİLİ HABERSomon balığı nasıl temizlenir? Somonun filetosu nasıl çıkarılır?

Levrek nasıl temizlenir

Levrek nasıl temizlenir

Bütün pulları iyice temizledikten sonra balığı bol suyla durulayıp pul kalıp kalmadığını elinizle kontrol etmeyi unutmayın.

 Levrek fileto için balığın karnını kuyruktan kafaya doğru dikkatle keserek açma işlemini yapın. Açma işlemini yaparken balığın iç organlarını parçalamamaya özen gösterin. İç organları elinizle dikkatli bir şekilde temizleme işlemini yapın.

balık açarken hangi bıçak kullanılır

balık açarken hangi bıçak kullanılır

Balığın solungaçlarını kuvvetle çekerek yerinden çıkarın ve balığın iç kısmını musluk suyunun altında temizleyip içindeki pisliklerden kurtulun.

Balığın boynunu fileto bıçağıyla kemiğe kadar kesin. Daha sonra kestiğiniz yerden bıçağı sokup kemiğe dayalı bir biçimde kafadan kuyruğa doğru dümdüz bir şekilde kesme işlemini yapın.

Levrek temizlemenin püf noktaları

Levrek temizlemenin püf noktaları

Balığın arka tarafındaki eti de aynı şekilde kesip ikinci filetoyu da çıkarın. Kan, zar, kemik parçalarını da bıçak yardımıyla temizleyin ve kalan kılçıklarını da balık cımbızı varsa onunla ayıklamaya çalışın. Böylelikle levrek filetolarınız artık hazır.

 

HANGİ MEVSİMDE HANGİ BALIK YENİR?

> Ocak: Kefal, tekir, kırlangıç, levrek, yengeç, yılanbalığı, karides

Şubat: Uskumru, istavrit, lüfer, palamut, tekir, kefal, kalkan, gümüşbalığı, midye, ıstakoz, somon, dilblağı

> Mart: Levrek, kalkan, kefal, tekir, midye

Nisan: Kalkan, kılıç, kırlangıç, tekir, midye, barbunya, mercan, kayabalığı,

Mayıs: Barbunya, ıstakoz, levrek, tekir, kılıç, kırlangıç, dilbalığı, iskorpit, pavurya, karides

>Haziran: Mercan, levrek, barbunya, tekir, pavurya, ıstakoz

Temmuz: Sardalya, barbunya, tekir, ıstakoz, böcek, pavurya

Ağustos: çingene palamutu, mercan, kılıç, sardalya, izmarit, istakoz

Eylül: Palamut, lüfer, kılıç, sardalya, kolyoz, kırlangıç

Ekim: Palamut, lüfer, istavrit, barbunya, kılıç, mercan, sardalya, torik

Kasım: Mezgit, ringa

Aralık: Yengeç, pavurya, levrek

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

uCube 3 yıl önce

Kim uğraşır, bunu temizlemekle yahu. ;)) Zaten balıkçıya temizliğini yaptır aynı ücret.