Somon balığı nasıl temizlenir? Somonun filetosu nasıl çıkarılır?

Mutfaklarımızdan eksik etmediğimiz balıkları temizlemek kadınların en çok zorlandığı şeylerin başına gelir. Temizleme zorluğundan dolayı bazen kadınlar balıkları evde pişirmek istemez. Peki çok lezzetli ve çok sağlıklı olan somon balığını evde kolayca nasıl temizlenir, filetosu nasıl çıkarılır? Detaylar haberimizde:

Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen balık lezzetiyle de günlük hayatta sofralarımızın vazgeçilmez yiyeceği arasında en önemlilerinden biridir. Sayısız hastalığa şifa olan balığın birçok çeşidi bulunmaktadır. Balık, içerdiği vitamin ve güçlü besin değeri bakımından herkesin tüketmesi gereken yiyecekler arasında yer alır. Özellikle mevsiminde tüketilen balık, içerdiği yağ asitleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için çok önemli bir besin kaynağıdır. En az haftada 2 defa balığı tüketmek bütün hastalıklara karşı vücudu daha dirençli kılıyor. Kadınların balık aldıkları zaman en çok zorlandıkları şeylerden biri balığın temizleme işlemidir. Her balığın temizleme işlemi aynı gibi görünse bazı farklılıklar bulunur. Somon balığının pişirilmesi kadar temizlemesinde çok önemlidir.  Peki balık türlerinden somon balığı nasıl temizlenir ve filetosu nasıl çıkarılır. Somon balığını kolayca temizlemeniz için bazı püf noktaları:

Levrek nasıl temizlenir? Balık açarken hangi bıçak kullanılır?İLİŞKİLİ HABERLevrek nasıl temizlenir? Balık açarken hangi bıçak kullanılır?

Somon balığı nasıl temizlenir

Somon balığı nasıl temizlenir

SOMON BALIĞI NASIL TEMİZLENİR?

  • Somon balığını alırken aldığınız somonun büyük yaklaşık 4-5 kilo olmasına özen gösterin. Çünkü bu kiloda alacağınız balığın yağlanma sürecini tamamlamıştır. Yağlanma süreci tamamlanan balık aynı zamanda lezzetlenmiş demektir.
  • Balık seçerken mutlaka taze olup olmadığına bakın. Bunu anlamak içinde balığın solungaçları kontrol edin. Balığın solungaçları canlı kırmızı renkteyse taze demektir. Ayrıca gözlerinin parlak olması ve üst derisinin fosforlu bir renkte olması gerekir. Aynı zamanda balığı elinizle kaldırdığınız zaman diri duruyorsa balığın taze olduğunu gösterir.
  • Aldığını somon balığını temizlemek için öncelikle balığı temiz suda güzelce yıkayın. Daha sonra somon balığının üstünde olan pulları bir bıçağın ters tarafıyla bütün pulları kazıyın. Güzelce pulları temizledikten sonra temizleme kısmına solungaçları ve yüzgeç kısımlarını keserek devam edin.

Somon balığını temizlemenin püf noktaları

Somon balığını temizlemenin püf noktaları

  • Balığın üst yüzgeçlerini kesmek için balığın kuyruğundan tutun. Daha kolay olacaktır. Ardından karın kısmını kesin ve iç organlarını güzelce ayıklayıp temizleyin. Balığın içini sade su ile yıkayın. Karın kısmındaki yağlı görünen bölgeyi ince bir şerit halinde keserek atın. 
  • Diğer işlemleri hallettikten sonra balığın baş bölümünü gövdenin başa yakın kısmından keserek kafayı gövdeden ayırın. Dilimleme işlemine gelince somonu eşit parçalara bölmek için dikkat etmeniz gereken detaylar var.
  • Somon balığını omurga kısmında sıra halinde bulunan kemikler olduğu için somonu her bir omur kemiğinin bittiği yerden keserseniz muntazam bir dilimleme işlemi yapmış olursunuz.
  • Eşit olarak dilimlediğiniz somon parçalarının içinde bulunan kılçıkları cımbız ile alın. Kılçıkları temizledikten sonra somon balığını güzelce yıkayıp pişirebilirsiniz.

balık nasıl temizlenir

balık nasıl temizlenir

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0