Hibrit eğitim modeli nedir?Hibrit eğitim sistemi nasıl bir sistem?Üniversitelerde hibrit eğitim

Kahramanmaraş depremiyle gündeme gelen Hibrit eğitim modeli okullarda eğitim sisteminde alternatif olacak modellerden biridir. Okulların açılış sürecinde çok fazla duyduğumuz hibrit eğitim modeli, karışık öğrenme yani karma öğrenme olarak adlandırılmaktadır. Peki hibrit eğitim nedir, nasıl uygulanır? Detaylar haberimizde...

Ülkemizde Kahramanmaraş ve çevresinde meydana gelen depremlerin ardından YÖK Başkanı Erol Özvar'dan 2022-2023 bahar dönemi hakkında açıklama geldi. Yaşanan felaket sonrası üniversiteler bir süre uzaktan eğitime geçiş yaptı. Özvar, üniversitelerle ilgili olarak yaptığı son açıklamada "2022-2023 döneminin uzaktan eğitimle devam edilmesine karar verilmişti. Bahar dönemi ile sınırlı olmakla ilgili bazı kararlar alındı. Alınan kararlar Nisan ayı ile tekrar değerlendirilecek. Hibrit eğitim sistemi değerlendirilecek. Yükseköğretim kurumlarındaki uygulamalı programlarda öğrenciler bu eğitimlerini yüz yüze sürdürecek." şeklinde konuştu. Geleneksel eğitim, karışık öğrenme olarak da bilinen hibrit eğitim modelinde, çevrimiçi eğitime ek olarak yüz yüze ders alma imkanı sunuluyor. İşte Hibrit eğitim modeli hakkında merak edilen her şey:

Tablet başvurusu nasıl yapılır? MEB ücretsiz tablet başvurusu nasıl yapılırİLİŞKİLİ HABERTablet başvurusu nasıl yapılır? MEB ücretsiz tablet başvurusu nasıl yapılır

Hibrit eğitim modeli nedir

Hibrit eğitim modeli nedir

HİBRİT EĞİTİM MODELİ NEDİR? 

Karma öğrenme, hibrid öğrenme, karışık öğrenme olarak da bilinen harmanlanmış öğrenme en sade tanımıyla geleneksel eğitim metodunun çevrimiçi (online) eğitim materyalleriyle zenginleştirilmesi yani harmanlanması olarak adlandırılmaktadır. Kullanılan teknolojilerin yanı sıra farklı eğitim felsefelerinin geleneksel öğrenme ortamında birlikte kullanılması da harmanlanmış öğrenme olarak adlandırılıyor. Hibrit eğitim sadece geleneksel eğitimi desteklemek amacıyla teknolojik materyallerin kullanılması olarak değerlendirilmemelidir. İki farklı güç kaynağının bir arada olması şeklinde de tabir edilen hibrit eğitim modeli denge çevrimiçi ağırlıklı eğitim veren bir kurumun verimliğini arttırmak amacıyla yapılan yüz yüze eğitim olarak düşünülmelidir. 

Okullarda hibrit eğitim nasıl yapılıyor

Okullarda hibrit eğitim nasıl yapılıyor

Online(Çevrimiçi): Online daha çok bilgi ve kavramaya yani öğrenmeye yönelik ilk bölümdür. Aynı zamanda bilginin kazanılması, tekrar edilmesine ve bilgiye yönelik yapılacak olan egzersizlere bağlı olması şeklinde açıklanabilir.

Yüz yüze: Yüz yüze eğitimle öğrenmeye yönelik daha ileri olan basamakları kapsıyor. Sentez, değerlendirme ve analizi öğrenmenin daha ileri ki aşamaları olarak görebiliriz. Bu bölüm etkileşimlerle desteklenmesi gerekir.

Seyreltilmiş eğitim: Seyreltilmiş eğitim sınıflarda oluşan öğrenci sayısının en aza indirmek için okul süreleri, saat dilimlerine ayırıyor. Böylece öğrencilerin saatleri çakışmadan farklı saatlerde okullara gitmesi sağlanıyor ve aynı zamanda sınıflarda oluşan yoğunluğu azaltılması amaçlanmaktadır.

2020 Hibrit eğitim modeli

2020 Hibrit eğitim modeli

YÖK BAŞKANI DUYURDU

YÖK Başkanı Özvar bahar döneminin 20 Şubat'ta uzaktan eğitimle başlatılabileceğini, nisan başı itibarıyla yüz yüze eğitimin de olduğu hibrit seçeneğin değerlendirileceğini ifade etti.

ÜNİVERSİTELERDE HİBRİT EĞİTİM SİSTEMİ NASIL OLACAK?

- Yüz yüze ve uzaktan eğitim bir arada verilecek.

- Haftalık 40 saat olan ders saatleri düşürülecek.

üniversitelerde hibrit eğitim

üniversitelerde hibrit eğitim

- Ders saatlerinin 20 saat olması üzerinde duruluyor.

HİBRİT EĞİTİM MODELİNE GÖRE:

- Matematik, Türkçe, Fen gibi temel dersler okulda, yüz yüze verilecek.

- Beden eğitimi, tarih, hayat bilgisi, sanat gibi dersler ise uzaktan eğitim olacak. Sınıflar ikiye bölünecek.

- Bir grup pazartesi, çarşamba, cuma bir diğer grup ise salı, perşembe, cumartesi günleri okula gidecek.

karma öğrenme eğitim modeli

karma öğrenme eğitim modeli

Mimar Sinan'ın kullandığı deprem hasar tespit sistemi: Deprem terazisi nedir, nasıl çalışır?

İLİŞKİLİ HABER

Mimar Sinan'ın kullandığı deprem hasar tespit sistemi: Deprem terazisi nedir, nasıl çalışır?
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0