Ters örgü nasıl yapılır? Ters örgü yapımında nelere dikkat edilmeli

Ters örgü modeli, ilk defa örgü örecek kişilerin tercih ettiği en kolay örgü modellerinin başında yer alıyor. Bütün örgülerin temel mantığı olan düz örgü ve ters örgü modeli, şiş örgüsünün başlangıç aşamasıdır. Düz ve ters örgülerde, aynı işlemin tersi yapılmakta ve düz motifli bir örnek elde ediliyor. Peki ters örgü nasıl yapılır, Her şeyiyle ters örgü modeli yapımı...

Tüm örgü modellerinin içerisinde yer alan ters örgü modeli, düz örgünün bir farklı stili olarak düşünülebilir. Oldukça kolay ve eğlenceli olan düz ve ters örgü modeli, herhangi bir değişiklik yapılmadan örülmeye devam edilen bir modeldir. Ters örgüsü evde örgü yapmak ve isteyenlere için örülmesi kolay olan ve fazla zaman harcamayan basit bir modeldir. İlk defa örgü yapacak olanlara kolaylık sağlayacak adeta örgü işlerinin temeli gibidir. Şiş numarası kişilerin el becerisine bağlı olarak değişebilir. Ters ve düz örgü genel olarak tüm örgü modelleri için tercih edilen modellerden biridir. Giyim ve kıyafet, aksesuar gibi birçok alanda ters örgü ve düz örgü modeli şiş bulunduğu sürece bir gün içerisinde bitebilecek bir örgü modelidir. Ters örgü modeli nasıl yapılır? İşte detaylar:

2022 değişik bebek yelek modelleri! En kolay örgü bebek yelek modelleriİLİŞKİLİ HABER2022 değişik bebek yelek modelleri! En kolay örgü bebek yelek modelleri

Ters örgü nasıl yapılır

Ters örgü nasıl yapılır

TERS ÖRGÜ MODELİ NASIL YAPILIR?

 Ters örgü yapmak için izlenmesi gereken adımlar:

⇒ Ters örgü modeline başlamak için yapmak istediğiniz modele göre ilmek atılması gerekiyor. Herhangi bir örneğe bağlı olarak ters örgü yapmak için o modele ait ilmek sayısıyla başlangıç yapılması gerekir.

⇒ İlmekler atıldıktan sonra, ters örgüye başlayabilirsiniz.

⇒ İlmeklerin ilk sırasındaki ilmeğe, ikinci şiş geçirilmeli ve yumaktaki ip şişin üzerinden geçirmeniz gerekir.

⇒ İlmeğin ön tarafına gelecek şekilde, şiş ilmeğe atılmalı ve ilmek de ön taraftan alın.

⇒ İlmek şişe dolandıktan sonra, şişi arkaya doğru çekin ve ilmek örgüsü tamamlayın. Ters örgü modeli, aynı sistemle ilerlemekte ve her ilmekte, aynı işlemi tekrarlamanız gerekmektedir.

Ters örgü

Ters örgü

⇒ Ters örgü modeli, aynı örgü sistemiyle ilerlemesi gerçekleştirilmesi gerekir.

⇒ Tüm yapılan uygulamada sadece ters örgü kullanıldığında, şişin ön ve arka yüzünde girinti çıkıntılar meydana gelecektir.

⇒ Ters ya da sadece düz örgü kullanımıyla elde edilen örgü modelinin girinti çıkıntı şeklinde olmaması için bir yüzün ters, bir yüzün de düz şekilde dikkatli bir şekilde örülmesi gerekiyor. Bu uygulama sayesinde, ters ya da düz örgünün sağladığı sıralı görüntü elde böylece sağlamış olacaksınız. İlk sıranın örgüsünü yaptıktan sonra, ikinci sıranın en başındaki ilmeği boş bir şekilde almanız gerekiyor. Böylelikle, modelin yan kısımlarında da bir örgü oluşur ve dümdüz bir görüntü elde edebilirsiniz.

en kolay ters örgü teknikleri

en kolay ters örgü teknikleri

Timsah pulu örgü nasıl yapılır? Timsah derisi, balık pulu örgü yapımıİLİŞKİLİ HABERTimsah pulu örgü nasıl yapılır? Timsah derisi, balık pulu örgü yapımı

TERS ÖRGÜ YAPIMINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Ters örgü modelinin yapılışında dikkat edilmesi gereken konular:

⇒ Ters örgü yapımında, ip seçiminde istediğiniz kalınlıkta ipi seçebilirsiniz. Seçtiğiniz ipin kalınlığına göre de, şiş numarasının ayarlamanız gerekir.

⇒ Çok fazla sıkı ören ya da örgüye yeni başlayan kişilerin, ipe göre 1 numara daha büyük şiş kullanılması daha doğru olur.

yeni başlayanlar için örgü

yeni başlayanlar için örgü

⇒ Örgünün ilk sırasındaki ilmeklerin boş alınması, örgünün yanlarındaki girinti çıkıntı oluşumunu yok edip örgüyü daha güzel bir görünüm sağlayacaktır.

⇒ Örgü esnasında, ön yüze ters örgü yapılırken, arka yüze düz örgü yapılması gerekiyor. Böyle sıralı bir şekilde gidilmezse, örgünün ön ve arka yüzünde girinti çıkıntılar oluşur.

⇒ İsteğe göre, düz ve ters örgüden elde edilen motifler kullanabilir ya da sadece ters örgü kullanımıyla, daha sıkı ve daha yavaş ilerleyen, dalgalı bir örgü modeli yapabilirsiniz.

⇒ Bazı güzel örgü modelleri üzerinden devam etmek isteyenler, ters örgü başlangıcında ilmek sayısına atarken ne kadar attığını kontrol etmesi gerekir. İlmekler eğer eksik veya fazla atılması durumunda örgü modeli yanlış çıkar.

TERS ÖRGÜ SİSTEMİ NERELERDE KULLANILIR?

Ters örgü modelinin kullanımıyla elde edilen ürünler ve ters örgü modelinin sıkça kullanıldığı yerler:

⇒ Ters örgüyle herhangi bir motifi bulunmayan atkı ve bereler yapabilirsiniz. Aynı zamanda yelek, patik ve hırka yapımında, ters örgü modeli sıkça yapılmaktadır. Bebek ürünlerinin yapımında kullanılan ters örgü, oldukça yumuşak ve ince bir model oluşturmak isteyenlerin en fazla tercih ettiği en kolay modeldir.

⇒ Ters örgü sistemi, tüm örgü modellerinin içerisinde geçmektedir. Pirinç örgü, şelale örgü, lastik örgü, burgu örgü ya da mısır örgü modelleri esnasında, ters örgü sistemi sıkça kullanılmaktadır. Farklı örgü sistemlerini denemek için de ters örgüyü bilmek ve doğru şekilde uygulamak gerekmektedir.

"Sur Kültür Yolu Festivali"nde geleneksel el sanatları tanıtılıyor!

İLİŞKİLİ HABER

"Sur Kültür Yolu Festivali"nde geleneksel el sanatları tanıtılıyor!
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0