Zika virüsü nedir ve belirtileri nelerdir?

Dang Hummas ve Chikungunya hastalıklarına neden olan Aedes türü sivrisineklerin taşıdığı bir diğer bulaşıcı virüs olan zikanın ne olduğunu biliyor muydunuz? Peki kimler bu virüsün tehlikesi altında? İşte sizler için ölümcül olmamamsına rağmen ciddi sorunlara neden olan zika virüsüne dair bilinmeyenleri araştırdık...

Zika virüsü, Aedes türü sivrisineklerin ısırması sonucu bulaşır. Bu sivrisinekler genellikle Güney Afrika'da bulunur. Sivrisineğin ısırdığı kişinin kanına yerleşen bakteriler vücudun bağışıklık sistemini zararlı bakterilere karşı zayıflatır. Bu ısırığa maruz kalmış hamile kadından bebeğe geçiş mümkündür. Bu geçiş bebeğin gelişim hücrelerini etkilediğinden bazı bebekler felçli doğar.

2015 yılında Brezilya'da yapılan bir araştırmada Zika virüsüyle doğan bebeklerin bazılarında kol ve bacak anomalileri görüldüğü belirtildi. Virüsün hamilelere bulaşması sonucunda nörogelişimsel bozukluğu diye adlandırılan mikrosefaliye neden olduğu tahmin ediliyor.

Kusma, döküntü, baş, kas ve  ateş, gözlerde kızarma, eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan bu hastalığın önleyici aşısı bulunmuyor.

BİR YORUM YAPIN 0