Ağız kuruluğunun neden olduğu hastalık

Birden ortaya çıkan ve sebebinin ne olduğu bilinmeyen ağız kuruluğunun aslında ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu biliyor muydunuz? Peki ağzı kuruluğu nedir? İşte ağız kuruluğunun neden olduğu hastalık...

Halk arasında ağız kuruluğu dendiğinde ilk akla gelen diyabet (şeker) hastalığıdır. Birçok ilaçlar ağız kuruluğu yapar bunların başında antideprasanlar gelir. Tükürük bezlerindeki iltihaplara bağlı başka hastalıklar da ağız kuruluğu nedeni olabilir.

AĞIZ KURULUĞUNA DİKKAT!

Tükürük bezi haricinde gözyaşı bezlerini tutan hastalık "Sjögren Sendromu" olarak bilinmekte. Bu hastalıklarda dış salgı bezlerinde iltihaplanmalara neden olur.

Bu hastalıkların ilk hedefi dış salgı bezleridir. Hastalarda tükürük ve gözyaşı bezlerinde oluşan yetersizlik nedeniyle ağız kuruluğu, gözlerde batma ve kuruluk hissi uyandırır. Sjögren Sendromu eklemlerde şişme, deride dökülme, böbrekte taş oluşumu ve kireçlenme gibi sorunlara yol açmaktadır.

Ağız kuruluğu her hasta için sorgulanmalıdır, Göz kuruluğu şiddeti fazla olmasa da mutlaka göz muayenesinden geçmelidir. Hatta bazı kan tetkikleri yapılmalı ve gerekirse tükürük bezi biyopsisi yaptırılmalı. Bu işlem genelde alt dudaktan yapılmakta. Bu hastalık kolay kolay vücuttan yok olmaz. Hastanın bulunduğu ortam çok kuru olmamalı, bilgisayar başında çok fazla kalmamalı ve tozlu ortamlardan kaçınılmalıdır.

Boyun fıtığı nedir, neden olur ve tedavisi var mıdır?

İLİŞKİLİ HABER

Boyun fıtığı nedir, neden olur ve tedavisi var mıdır?
Küflü gıdalar tüketilir mi?

İLİŞKİLİ HABER

Küflü gıdalar tüketilir mi?

BİR YORUM YAPIN 0