Diş neden apse yapar ve belirtileri nelerdir? Diş apsesi nasıl tedavi edilir?

Geceleri uykumuzdan uyandıran ve acılar içinde günler geçirmemize sebep olan diş ağrısında dikkat edilmesi gereken noktalar var. Diş apsesini patlatmanın ağrıyı azaltacağı düşünülse, de yeni bakteri oluşumu nedeniyle iltihabın artma riski artıyor. İşte diş ağrısına neden olan sağlık sorunları..

Diş kaynaklı apselerin kötü ağız ve diş bakımı, diş eti hastalıkları ve ilerlemiş çürük oluşur. Önemsemediğin de apseli dişten üreyen ve tüm vücudu hızlıca yayılır. Bakterilerin bağışıklık sistemini zayıflatarak genel vücut sağlığını etkiler. Bu durum birçok hastalığa neden olabilir.  Diş apsesi tedavisinde hekim tarafından uygulanan medikal yöntemlerin yanı sıra evde rahatlama sağlamak için uygulanabilecek bir takım basit önlemler de bulunur.

DİŞ APSESİ NEDENLERİ NELERDİR?

Bakterinin çeşitli sebeplerle diş ve diş çevresi dokulara girmesi sonucu apse gelişir. Diş çürükleri, dişlerde kırıklar, sürmemiş dişler, dişeti hastalıkları bu sebeplerden bazılarıdır.

  • Diş apsesi oluşumunu artıracak risk faktörleri de bulunmaktadır.
  • Diş ve diş etlerinin uygun bakımı yapmamak diş problemleri riskinizi artırabilir. Sorunlar arasında diş çürümesi, diş eti hastalığı, diş apsesi ve diğer diş ve ağız komplikasyonları yer alabilir.
  • Tatlı ve gazlı içecekler gibi şeker açısından zengin yiyecekleri sık tüketmek diş apsesi riskini artırabilmektedir.
  • Ağız kuruluğu diş çürümesi riskini artırabilir.

Diş apsesi neden olur? Belirtileri nelerdir ve kaç günde geçer? Diş apsesine doğal çözümler...İLİŞKİLİ HABERDiş apsesi neden olur? Belirtileri nelerdir ve kaç günde geçer? Diş apsesine doğal çözümler...

DİŞ APSE BELİRTİLERİ NELERDİR?

Apse ilk olarak ağızda oluşan şişlik, kızarıklık ve kimi zaman dayanılması mümkün olmayan ağrı ile kendini gösterir. Bu belirtiler görüldüğünde mutlaka bir diş hekimine giderek tıbbi bir müdahale alınmalıdır. Çünkü bir diş hekimi tarafından tedavi edilmediği takdirde, bu iltihap derin dokulara ilerleyerek, çevre dokulara ve çene kemiğine doğru yayılır. Bu durum şiddetli ağrı ile birlikte, yutkunma ve solunumda güçlük oluşturur ve çene altı lenf bezlerinin büyümesine ve halsizliğe neden olur. Bununla birlikte ihmal edilen apseli diş, diş kaybının yanı sıra, kişinin kan tablosundaki değerlerin değişmesine de etki ederek telafisi mümkün olmayan sistematik rahatsızlıklara; kalp damarında, karaciğerler de, böbreklerde ciddi fonksiyon bozukluklarına da yol açabilir.

Ağız ve diş sağlığı nasıl korunur? Diş temizliği yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?İLİŞKİLİ HABERAğız ve diş sağlığı nasıl korunur? Diş temizliği yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

DİŞ APSE TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Apse tedavisinde dikkat edilmesi gereken 2 önemli husus vardır.

►Birincisi; apseli dişe kişinin kendisinin değil, hekimin müdahale etmesidir. Çünkü diş hekimi iltihap oluşturan etkeni tespit ettikten sonra gerekli müdahaleyi yapacaktır. Kişinin apseli dişe yanlış müdahalesi (apseyi patlatması) aleyhine sonuçlar vermekle birlikte, ileri ki zamanlarda iltihabın tekrar nüksetmesine neden olacaktır.

►İkinci önemli husus ise; kişinin kulaktan dolma bilgilerle yaptığı ilaç tedavisidir. Kişinin miktarını ve dozajını bilmeden ve hekime danışmadan yapacağı ilaç tedavisi kişiye sadece zarar getirecektir. Bu nedenle mutlaka hekim kontrolünde düzenlenen reçete dikkate alınmalıdır.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 13

berat 7 ay önce

günlük dişi fırçalamak ve diş ipi taşıyorak diş aralarını temizlemek gerekmiş

Toplam 1 beğeni

Sedat 3 yıl önce

1 ay kadar disimde apse olustu ilac kullandim ve gecmedi agri cok az ama apse duruyor kullandigim ilac agumebtin 1000 dis hekimi tarafindan yazildi tafsiyeniz nedir

Toplam 1 beğeni

Bayram 3 yıl önce

Her gün düzenli sarımsak ye 1 büyük diş 1 aya gecer inşallah Allah şifa versin

Toplam 0 Beğeni

Başkentli 4 yıl önce

Selamın aleyküm hayırlı günler. Benim de 5 gündür şiş yanağım ama bir türlü inmiyor habire ilaç verip duruyorlar. Bu şişlik ceneme kadr geldi yüzüm de bir kafa daha oldu bunun çözümü nedir nasıl iner bu şişlik apse

Toplam 4 beğeni

Birisi 2 yıl önce

Selam bende 2 gün boyunca şişti ve bir anda acısız şekilde patladı patladı zaman içindeki sıvıyı sıkarak iyice çıkarttım (ufak bir kanamada oldu.) ardından önce ağzımı su ile çalkaladım sonra gargara ve diş macunu ile o bölgeyi ve gönel olarak ağzımı temizledim şuanda daha iyi geçtimi yoksa yeniden şişecek mi bilmiyorum ama devam ederse bir hekime gideceğim.

Toplam 0 Beğeni

Samet 4 yıl önce

Yaklaşık 1 haftadır diş etim şişmiş haldeydi. Üst çene kemiğine dayandi ve bugün özele gittim. Iltihabı patlattı. Çözüm olarak ise dişi sökelim diyor. Hayir o kadar yöntem gelişiyor, hala dişi sökmek derdindeler. Bu arada hiçbir film veya birsey yapılmadı. Işıkla göz ucuyla bakıp bu tanıya vardı.

Toplam 2 beğeni

eren 4 yıl önce

Ben Sürekli cekiyorum böyle agrılar abur cubur yemiyorum sporumu yapıyorum saglıklı besleniyorum cürük dişim yok dişlerimi düzgün sekilde fırcalıyorum dün gece uyuyordum bir anda kalktım saaat 2 civarında kalktım aglıayarak acı cektim sonra yattıgımda 7 felan dı baktım en sonunda dalmısım karanfil neyim koydum sabah kalktım ki agızımı acamıyorum şişlik var apse olmus hemen özele gittim doktora apse olmus dedi ilaç yazdı 5 gün sonra gel dedi apse iner dedi ihtihap biter dedi rahatlkla alabiliriz dedi kurtul dedi yani çok kötü bir şey allah kimsenin basına vermesin :( :(

Toplam 6 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun