Deterjanla yıkadıkları hücrelerden organ yaptılar!

Tüm dünyada en önemli sağlık problemleri arasında yer alan 'organ nakli' tarih oluyor...

Her yıl binlerce insanın ölümüne sebep olan organ yetmezliği tarih oluyor. Artık sadece sağlıklı organlar değil hasar almış organlarda nakledilebilecek üstelik bu yöntemde hastanın bağışıklık sisteminin, nakledilen organı reddetme ihtimali de sıfıra indirilmiş durumda.

Organ naklini sorun olmaktan çıkaran devrim niteliğindeki yöntem ‘hücresizleştirme yöntemi ile organ nakli’ Kyoto Üniversitesi ve Minnesota Üniversitesi’nin ortak araştırmalarının ürünü.

Araştırmanın konusu olan organ nakli için günümüzde ciddi kurallar var. Örneğin organın ölen kişiden çıkarıldıktan kısa bir süre sonra nakledilmesi şart. Ya da nakledilecek organın hasarsız ve az ilaç kullanmış bir kişiden olması gerekli. Üstelik organ nakli olan kişinin bu organı reddetme ya da alışma sürecinde ciddi reaksiyon gösterme ihtimali de yüksek. Geliştirilen bu teknikle bu ihtimallerin hepsi ortadan kalkıyor.

Yeni ölmüş bir insandan ya da domuzdan alınan hasarlı organ bu teknikle insana nakledilebiliyor. İşte hücresizleştirme tekniğinin adımları;

Alınan organ önce ‘hücresizleştirme’ işlemiyle içindeki hücrelerden arındırılıyor. Bu işlem için bilim insanları özel bir deterjan/ temizleyici kullanıyor.

Science Nature'da yer alan habere göre, bu işlemden sonra orijinal dokunun iskelesi steril hale getiriliyor. Dokuya hastadan alınan kök hücre, labaratuvar ortamında ekleniyor. Kök hücre, organa eklenmeden önce nakledilecek organa bağlı özelleştirilmiş ve o organa göre önceden programlanmış hale getiriliyor.

Bu işlem alıcının immün sistemi organı reddetmesini engelleyecek bir adım. Bu teknik her organa uygulanabiliyor. Her yıl binlerce insan organ nakli listesindeyken gerekli organ bulunamadığı için ölüyor. Gelecekte bu teknik sayesinde organ nakil bekleme listesi diye bir şeye ihtiyaç duyulmayacak.

yasemin.com

BİR YORUM YAPIN 0