Gereksiz antibiyotik kullanımına 'HAT' ile tedavi

Sağlık Bakanlığı, gribal enfeksiyonlarda gereksiz şekilde kullanılan antibiyotiklerin önüne geçmek için uygulama başlaşttı.

Sağlık Bakanlığınca gereksiz antibiyotik kullanımı için hazırlanan 'Hızlı Antijen Testi', Erzurum'daki hastanelerde uygulamaya konuldu.

Prof. Dr. Fazlı Erdoğan, "Gribal enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanımın önüne geçilmesi için başlatılan bu test, hastaların doğru şekilde tedavi edilmesi açısından güzel bir uygulama olduğunu" söyledi.

Kış aylarında yoğun olarak görünen gribal enfeksiyonların yüzde 85'ini virüsler oluşturuyor diyen Erdoğan, gribal enfeksiyonların yüzde 15'lik kısmı bakterilerin oluşturduğu enfeksiyon olduğu için ona göre tedavi uygulanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kentteki hastanelerde görev yapan hekimlere, uygulamaya yeni konulan testin eğitimi verilmeye başlandı. Bu uygulama ile hasta henüz odada iken hızlı antijen testinde renk değişikliği olursa, doktor gribal enfeksiyon için antibiyotik kullanıp kullanmayacağına karar verebilecek. 

Uygulamaya yeni konulan HAT ile hastanın boğazında alınan sürüntü pozitif çıktığında antibiyotik kullanımı yüzde 100 garanti olacak. Eğer test pozitif çıkmazsa kişiyen normal tedavi uygulanması gerekiyor. HAT ile yapılan test ise 5 dakika içerisinde sonuç veriyor.

 

BİR YORUM YAPIN 0