Rahim ağzı kanserine yeni teşhis yöntemi

Dünya Kanser Araştırmaları Fonu, rahim ağzı kanserinde yeni teşhis sürecini dünyaya duyurdu...

Dünya Kanser Araştırmaları Fonu tarafından yapılan açıklamada, Johns Hopkins Medicine (JHM) bilim adamları rahim ağzı kanserine tanı koymak için geliştirdiği idrar testi açıklandı. 

ABD'de kadın ölümlerinde birinci sırada yer alan rahim ağzı kanserine teşhisinde, 40 yıl önce geliştirilen test ve takip sistemi yerine geliştirilen yeni yöntemde; biyopsiye gerek kalmıyor. 

Sonuçların 3-4 gün içerisinde alındığı idrar testi, CIN 2 adı verilen ve kansere dönüşebilen, rahime ait dokuları idrarda yüzde 90 oranında tespit ediyor. 

BİYOPSİNİN YAN ETKİLERİ ORTADAN KALKACAK

Yeni geliştirilen idrar testi, sadece DNA’da gerçekleşen kanser öncesi hücre değişikliklerini analiz etmekle kalmayıp, rahim ağzı kanserine yol açan ve cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün DNA’sını da inceleyerek kanser oluşumunu saptamayı kolaylaştırıyor. 

Medikal Onkolog Dr. Rafael Guerrero-Preston'un verdiği bilgiye göre yeni geliştirilen idrar tahlili, HPV testi pozitif çıkan ve smear testinde de olumsuz sonuç elde edilen kadınlarda biyopsi yapılarak, yani rahimden bir parça alınıp incelenerek rahim ağzı kanserine konulan tanı yerine, zahmetli, hastada ağrı, endişe, hatta bazen kısırlık gibi yan etkilere neden olan biyopsi yöntemini ortadan kaldırıyor. 
 

BİR YORUM YAPIN 0