Öksürük nöbetlerinin nedeni...

Kulak Burun Boğaz uzmanı Dr. Ozan Gökdoğan, geniz akıntısı ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Dr. Ozan Gökdoğan, geniz akıntısının bazı durumlarda salgı miktarının fazla olmasına değil, yeterince iyi temizlenememesine bağlı olduğunu, yutma problemlerinde boğazda salgı ve sıvı birikimine yol açarak geniz akıntısı hissi uyandırdığını söyledi. 

Orta kulak ve sinüs enfeksiyonlarına yol açabilir

Geniz akıntısının sürekli boğazı temizleme isteğine neden olduğunu belirten Dr. Gökdoğan, bazı iltihaplı maddelerin boğazı tahriş ettiğini ve geceleri öksürüğü tetiklediğini ifade etti. Uzun süren öksürüklerin nedeninin geniz akıntısı olduğunu söyleyen Dr. Gökdoğan, geniz akıntısının ses kısıklığı ve boğaz ağrısına neden olduğunu, ayrıca akıntının östaki borusuna yakın bir yerde birikerek orta kulak ve sinüs enfeksiyonuna yol açtığını belirtti. 

Şikayetlerin kendi kendine geçmesini beklemeyin

Dr. Gökdoğan, geniz akıntısı tedavisi için antibiyotik tedavisi gerekebildiğini, diğer bir tedavi seçeneğinin salgının inceltilmesi gerektiğini, bunun için en temel yöntemin bol sıvı tüketimi olduğunu söyledi. 

Gökdoğan, bunun haricinde, balgam söktürücüler, burun yıkama solüsyonları veya burun spreyleri ve burun nemlendirilmesinin arttırılması için nemlendirici veya soğuk buhar makinalarının kullanılabileceğini belirtti. Gökdoğan, gece yatarken yüksek yastık kullanarak bu akıntının genizde göllenmesini engelleyeceğini, alerji varsa alerji yapıcı maddelerden uzak durarak şikayetlerin azalması açısından önemli olduğunu ifade etti.

BİR YORUM YAPIN 0