Eğer pidenin üzerindeki susam fazlaysa...

Oruç tutarken mide sağlığını korumak için sahur ve iftarda sağlıklı beslenmek ve bol sıvı tüketmek önemli.

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Alper Yurci, Ramazan’da mide ve bağırsak sağlığını korumanın yolları hakkında şu bilgileri verdi:

Lifli gıdaları tercih edin

Özellikle Ramazan döneminde lifli gıdalarla beslenmek, bol sıvı almak, yemekleri yavaş yavaş yemek ve hazmı kolay besinler tercih etmek, sofraların vazgeçilmez kurallarıdır.

İftarda hafif besinler tercih edilmeli, iftar sonrası ara öğünler yapılmalı özellikle sahurda ağır yiyeceklerden kaçınılmalı. İftarda ise sindirimi zor, ağır yemek ve hayvansal gıdalardan uzak durulmalı.

Reflü hastaları bunlara dikkat!

Reflü hastaları oruç tutmak istiyorsa mutlaka sahura kalkmalı. Sahurda yemek yedikten sonra hemen yatılması reflü şikayetlerini artırır.

Reflü hastaları iftardan sahura kadar geçen sürede, aşırı çay, kahve tüketimi, hamur işi, ağır tatlılardan uzak durmalı. Eğer pidenin üzerindeki susam fazlaysa ve kişileri rahatsız ediyorsa pide tüketilmemeli. Ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ya da komposto tercih edilmeli. 

Ülser ve gastrit hastaları yemek miktarına dikkat etmeli

Ramazan boyunca sağlıklı beslenme kurallarına dikkat edilmeli. Çok miktarda yenilen yemek, hazımsızlığa, karın ağrısına, bulantı ve kusmaya neden olur. Bu nedenle tüm besinleri az miktarda tüketmeye, iftar ile sahur arasına yatmadan 2 saat kadar öncesine küçük bir ara öğün sıkıştırmaya çalışılmalı.

Mide sorunları olanlara özel iftar ve sahur menüsü

İftar:
1 – 2 küçük hurma
1 kase çorba
1 - 2 dilim kepekli ekmek

15 – 20 dakika sonra
1 porsiyon beyaz et (tavuk, hindi ya da balık)
Ekmek yerine az miktarda kepekli pirinçten yapılmış pilav ya da makarna
Yoğurt
Salata

2 – 3 saat sonra
Bir porsiyon meyve

Sahur
1 parça yağsız peynir, zeytin


1 adet haşlanmış yumurta ya da omlet
1 tabak zeytinyağlı sebze 
1 –2 dilim kepekli ekmek
Meyve
Bol miktarda su

BİR YORUM YAPIN 0