Orucu iftariyelikle açmak doğru mu?

Ramazan'da gün boyu aç kalındıktan sonra sağlıksız ve dengesiz bir beslenme düzeni oluşturmak vücutta bazı sorunlara yol açabiliyor.

Birçok insan oruç tutarken doğru bildiği yanlışlar yüzünden sağlığını tehlikeye atabiliyor. Bu nedenle iftar ve sahur sofraları hazırlanırken doğru bilinen yanlışların farkına varılması ve beslenme yetersizliği olmayacak şekilde bir planlama yapılması gerekiyor. 

Diyet Uzmanı Dyt. Deniz Şafak, sağlıklı bir şekilde oruç tutabilmek için bilinmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı.

Yanlış: Sıcak günlerde oruç tutanların vücudu susuz kalır. Bu nedenle vücudun ihtiyacı olan suyu telafi etmek için iftardan sonra her türlü sıvı tüketilebilir. 

Doğru: Tüm gün susuz kalan vücut sıcakların etkisiyle sıvıya ihtiyaç duyar. Ancak harareti alır düşüncesiyle limonata, şerbet, buzlu çay ve asitli ürünler tüketmek doğru değil. Tüm gün susuz kalan vücudun esas ihtiyacı sadece sudur. Diğer içecekler hariç iftar ve sahurda 2 litre su tüketmek gerekir.

Yanlış: Oruç iftariyeliklerle açılmalı.

Doğru: Halk arasında oruç açıldıktan sonra iftariyeliklerle başlamanın mideyi yormadığı ve iyi geldiği düşünülür. Bu bir bakıma doğrudur ancak iftara ağır yemeklerle başlamaktansa iftariyelikler daha uygun bir seçim olabilir.

Mide uzun süre boş kaldığı için sindirimi kolay besinler tercih edilmeli. İftara çok sıcak veya çok soğuk olmayan bir çorba ile başlamak gerekir. Kahvaltılıklar daha çok sahur için uygun olduğundan bu tarz yiyeceklere yüklenmek doğru değil.

Yanlış: Gün boyu aç kalındıktan sonra iftarda her yiyecek yenilebilir.

Doğru: Birçok insan uzun süre aç kaldığı için iftarda her yiyeceği rahatlıkla yiyebileceğini düşünür. Ramazan'da her istenilen yemek yenmemeli, vücudun ihtiyacı ne ise o karşılanmalı. 

Örneğin; normal kilosunda bir insan için günde yaklaşık 2 su bardağı kadar süt/yoğurt, avuç içi büyüklüğünde et, tavuk veya balık, her öğünde pişmiş sebze ve salata yeterlidir.Yine her öğünde 1-2 dilim pide veya küçük bir tabak bulgur/ makarna, 1 kase çorba, sahurda ve ara öğünlerde meyve yenilebilir. Ayrıca günde 10 adet fındık, ceviz veya badem, 50 gr peynir, 1 adet yumurta da tüketilebilir.

 

Yanlış: Yemekten sonra tatlı yemenin bir sakıncası yoktur.

Doğru: Ramazan'da yapılan yanlışlardan biri de yemeğin üzerine hemen tatlının yenmesidir. Bu yapılan hem Ramazan ayına hem de sağlıklı beslenme düzenine aykırıdır. İftarda yeterli seviyede protein, karbonhidrat ve yağ alındığı için üzerine hemen tatlının yenmesi kilo almayı kolaylaştırır.

İftar sonrası tatlı yeme ihtiyacı hissediliyorsa hurma, kuru üzüm veya kuru incir gibi yiyecekler tercih edilmeli. Bunun dışında Ramazan tatlısı olan güllaç iyi bir alternatif olabilir. Çünkü içinde yağ yoktur. Şekeri de çok fazla değilse iftardan 2 saat sonra 1 dilim güllaç yenilebilir. 

 

 

 

 

BİR YORUM YAPIN 0