Kulaklarınızı çok kuvvetli temizlerseniz...

KBB Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kazkayası, sıcak-nemli ortamda yaşamak ve sık suya girmenin dış kulak yolu iltihabına sebep olabileceğini belirtti.

Dr. Mustafa Kazkayası, dış kulak yolunun kulak temizleme çöpleri ile temizlenirken yapılan travmanın, keskin uçlu nesnelerle kaşıma ve hatta kendi parmağı ile zorlama bile kanalda hasara yol açarak enfeksiyona zemin hazırlayacağını söyledi.

Dr. Kazkayası, sık aralıklarla duş alımının, deniz ya da havuzda yüzme sonucunda dış kulak yoluna fazla miktarda su girmesinin dış kulak yolunun normal serümen örtüsünü azaltarak koruyuculuk fonksiyonunu bozacağını belirtti.

Sık aralıklarla dış kulak yolunun temizlenmesi de aynı şekilde etki edeceğini belirten Kazkayası, böylece bakteriler ve mantarların burada üreyip enfeksiyon oluşturmasını kolaylaştıracğını ifade etti. Dr. Kazkayası, "Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, diyabetikler ve dış kulak yolu etrafına radyoterapi alanlarda bu enfeksiyonun görülme riski daha fazladır” dedi.

Dr. Kazkayası, nemli ve rutubetli iklimlerde yaşayanlar ile su sporuyla uğraşanlar daha fazla risk altında olduğunu, su geçirmeyen kulak tıkaçlarının enfeksiyonun önlenmesinde faydalı olduğunu söyledi. 

Dr. Mustafa Kazkayası, kulak sağlığı için şu önerileri sıraladı:

- Kulak kirini çıkarmak için kulak çubukları ya da başka cisimler dış kulak yoluna sokulmamalı.

- Kulakları mümkün olduğu kadar kuru tutmaya çalışılmalı.

- Yüzme, banyo veya duştan sonra kulaklar ince bir bez ile kurulanmalı.

- Saç kurutma makinesi düşük devirde kullanılarak dış kulak yolunun kurutulmasında yardımcı olabilir.

- Kulak problemi varsa suya girerken vazelinli ya da silikonlu kulak tıkaçları kullanılmalı.

- “Kulak bir kez temizlendi mi, alışkanlık yapar, devamlı temizlenmesi gerekir” şeklindeki tabu olmuş yaklaşım tamamen yanlıştır. Kulak kiri varsa temizletmek bir zorunluluktur, kesinlikle bir alışkanlığa yol açmaz.

BİR YORUM YAPIN 0