Hepatit B virüsü karaciğer nakline neden oluyor

Bağışıklık sistemi kuvvetli olmayan kişilerin karaciğerinde hızla çoğalarak siroz ve kanser gibi hastalıklara zemin hazırlayan Hepatit B'den, korunmak için aşı olmak önemlidir.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Utku Kavruk, ülkemizde her yıl binlerce kişinin Hepatit B'nin neden olduğu karaciğer hastalıkları nedeniyle organ nakline ihtiyaç duyduğunu açıkladı. 

Hepatit, karaciğerde iltihaplanmaya neden olan ve Hepatit B virüsünün neden olduğu viral bir hastalıktır. Hepatit B ise bu gruptaki virüslerin sadece biridir. Kan ve temas yoluyla bulaşan Hepatit B, uzun süre belirti vermeden ilerleyebilir, ama ileri aşamalarda karaciğer kanserine ve sirozla sonuçlanan ağır hastalıklara neden olabilir. 

Hepatit B'den ve ağır neticelerinden korunmanın en iyi yolu, Hepatiti B'nin ne olduğu, belirtileri ve korunma yolları hakkında bilgi sahibi olmaktır. Yrd. Doç. Dr. Utku Kavruk, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü nedeniyle, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi. 

En çok doğum sırasında anneden geçiyor

- Hepatit B anneden bebeğe bulaşabilir ancak virüs genellikle bebek rahimdeyken değil, bebeğin anne kanına temas ihtimalinin yüksek olduğu doğum esnasında geçer. Dünya çapındaki Hepatit B virüsünün çoğuda bu yolla iletilmiştir.

- Hepatit B dövme ya da vücut delme sırasında da bulaşabilir. Kullanılan cihazlar yeterince sterilize edilmezse, enfeksiyon geçme riski çok yüksektir. 

- Hepatit B kan nakli sırasında da bulaşabilir. 

- Hepatit B kişisel eşyaların kullanımında da bulaşabilir. Virüs bir kaç gün çok az miktar kan ya da vücutsal sıvıda yaşayabildiğinden; diş fırçaları, jilet ve vücutla temas eden kişisel eşyaların paylaşılmasında bulaşabilir. 

Düzenli kontrol şart

Kronik Hepatit B teşhisi konulan kişi, teşhisin konulduğu anda tedaviye ihtiyaç duymaz. Ancak hastalıkta ilerleme olup olmadığının tespit edilmesi için düzenli kontrol edilmesi önemlidir.

Fakat bazıları virüsün aktivitesini sınırlamak ve karaciğerde hasarın ilerlemesini engellemek için tedaviye ihtiyaç duyarlar. Bu bir ilaç tedavisidir ve amacı yaşam kalitesini artırarak hayatta kalmayı, hastalığın siroz, karaciğer hastalığının son aşaması olan 'hepetosellüler korsinom' ve ölüm gibi komplikasyonlara ilerlemesini engellemektir. 

Hepatit B'den korunmak için bunlara dikkat

Hepatit B'nin Türkiye'de görülme oranı yüzde 5'in altındadır. Ülkemizde her yıl binlerce kişi Hepatit B'nin neden olduğu karaciğer hastalıkları nedeniyle organ nakline ihtiyaç duyar. 

Virüs kişinin vücuduna girdikten sonra bağışıklık sistemi kuvvetliyse ya da direnç oluşumu söz konusuysa hastalık yapmayabilir. Ancak direnç oluşmuyorsa virüs, karaciğer hücrelerinin içine yerleşir. Karaciğere hızla yerleşen virüs çoğalarak siroz ve kanser gibi hastalıklara zemin hazırlar. 

İşte Hepatit B virüsünden korunmak için öneriler:

- Çocuğunuzun aşısını aksatmayın, yetişkinlik döneminde aşı olmayı ihmal etmeyin. 

- Aşıdan 5-10 yıl sonra kan tahlili yaptırın.

- Taşıyıcıysanız 6 ayda bir kontrole gidin. 

- Sarılık ve halsizlik durumunda doktora gidin.

BİR YORUM YAPIN 0