10 bin adımla vücutta neler değiştirilebilir?

Günde 10 bin atarak daha sağlıklı bir kalp, daha geç yaşlanan bir beyin mümkün.

Sağlıklı Yaşam Uzmanı Prof. Dr. Eren Eroğlu ve Nöroloji Uzmanı Dr. Aydan Tandoğan ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat yürümenin sağlık için faydalarını şöyle anlattı: 

İlaç gibi tedavi edicidir

Dr. Eren Eroğlu, kan dolaşım sistemi üzerine en yüksek faydayı sağlamak için haftanın en az 4 günü minimum 30 dk yürümek gerektiğini söyledi. Eroğlu, yürümeye ek olarak haftanın iki günü kuvvet egzersizleri yapmanın bedenin tüm kas yapısını kuvvetlendirerek şekillendireceğini ifade etti.

Beyin sağlığı için fiziki sağlık da olmalı

Dr. Aydan Tandoğan, egzersizin beyinde yeni bağlantılar oluşmasını sağlayarak, beyindeki adaptasyon yeteneğini ve volümünü arttırarak beyni yılların etkisinden koruyacağını belirtti.

Bu konuyla ilgili yapılan bilimsel çalışmada düzenli egzersizin beyin yavaşlamasını yavaşlattığını, hatta Alzheimer hastalığını önlemede rolü olduğunu göstermiştir. Bu nedenle fiziki sağlık aynı zamanda beyin sağlığı için gereklidir. 

Tansiyon tedavisinde doğrudan etkili

Dr. Tekin Akpolat, tansiyonun hem yaşam kalitesini bozan hem de yaşam süresini kısaltan bir hastalık olduğunu söyledi. Tedavisi kadar önlenmesinin de önemli olduğunu belirten Akpolat, bunun için bazı alışkanlıkların değiştirilerek yaşam düzeninin sağlık hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Hareketsizliğin sadece tansiyona yol açmayacağını söyleyen Akpolat, şeker hastalığı, kalp hastalığı, felç gibi birçok soruna da neden olacağını belirtti.

Düzenli egzersizin büyük kan basıncını 4-9 mmHg düşürebileceğini söyleyen Akpolat, günde 10 bin adımın tansiyon dahil birçok hastalığı önleyerek tedavi ettiğini belirtti.

Günde 10 Bin Adım Atmanın Yararları

- Stresin azalması
- Daha az yemek
- Daha az yemek yiyince daha az tuz almak
- Daha az yemek yiyince daha az tatlı yemek
- Akşam saatlerinde zamanı mutfak yerine açık havada geçirmek
- Akşam daha az yemek yiyince daha iyi uyumak
- Öfke kontrolü
- Temiz hava
- Doğa ile baş başa kalabilmek
- Kilo vermek
- Sigarayı bırakabilmek

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0