Tatilde nasıl beslenilmeli?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, seyahat edecekler için önemli uyarılarda bulundu. İşte sağlıklı bir seyahat için dikkat edilmesi gerekenler...

Güne kahvaltıyla başlayın
 
Günün en önemli öğünü olan kahvaltının hiçbir şekilde atlanmaması gerekir. Kahvaltı, hem gün içinde daha zinde olmaya hem de fazla kalorili besinlerden uzak durmaya yardımcı olur.

Tatil boyunca açık büfe kahvaltılardan uzak durmaya çalışın. Peynir, zeytin, domates, salatalık, yeşillikler, tam tahıllı ekmek, meyveleri içeren Akdeniz tarzı bir kahvaltı tercih edin. Tatilde bunları bulamıyorsanız; meyve ve süt yanına omlet ya da sütle tahıl gevreği yiyebilirsiniz.

Sucuk, salam, jambon, sosis, pastırma gibi mümkün olduğunca işlenmiş et ürünlerinden kaçının. Protein ihtiyacınızı diğer öğünlerden alın. Kahvaltının yanında şekersiz açık çay veya kahve tüketebilirsiniz.

Protein ağırlıklı beslenin
 
Öğünlerde protein ağırlıklı beslenmek gün içerisinde tok kalmanıza yardımcı olur. Bu nedenle mümkün oldukça ızgara, haşlama veya fırında pişmiş etleri yemeği tercih edin. Yağda kızartılmış ürünlerden de olabildiğince kaçının.
 
Bağırsaklarınız için sebze tercih edin

Hava değişikliği ve sürekli oturma pozisyonu gibi nedenler bağırsak hareketlerini yavaşlatır. Bu da seyahatler sırasında çok ciddi sıkıntı yaratırken uzun dönemde kilo almaya neden oluyor. 

Bunu önlemek için öğünlerden bir tanesinde mutlaka sebze yemeğe gayret gösterin. Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, “Beyaz ekmek yerine esmer ekmeği tercih edin. Ayrıca gün içinde ziyaret edeceğiniz yerlere mümkün olduğunca yürüyerek gitmeye çalışın.

Bunun yanında imkanınız varsa bir kupa yeşil çay içmek, öğün aralarında kayısı, erik ve incir yemek de bağırsak hareketlerinizi hızlandırmaya yardımcı olacaktır” diyor.

Fast food tükettiyseniz hareket edin
 
Seyahat esnasında gerek uzun süre tokluk sağlamaması, gerekse içeriğindeki sağlıksız gıdalar nedeniyle pizza, hamburger tarzı fast food besinlerden uzak kalmaya özen gösterin. Eğer tüketmek zorundaysanız akşam öğünü yerini öğlen öğünlerini tercih edin. 

Su içmeyi ihmal etmeyin
 
Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, ağız ve burunda kuruluk ve idrarın koyu renk almasının vücudun susuz kaldığının göstergesi olduğunu söyleyerek, “Dolaşım ve bağırsak sisteminin sağlıklı ve düzenli çalışabilmesi için seyahat boyunca günde en az 1.5 litre su içmeye özen gösterin” diyor. Ayrıca, enfeksiyonlardan korunmak için kesinlikle musluk suyu içilmemesi ve kapalı şişe sularının tercih edilmesi çok önemli.

Tatlınızı paylaşın
 
Gittiğimiz yerlerin yöresel tatlarından mutlaka yemek istiyorsanız, tatlınızı birlikte seyahat ettiklerinizle paylaşabilir ya da aldığınız porsiyonu küçültebilirsiniz. Tatlının yanında sade kahve içebilirsiniz. Kahve kan şekerinizin hızlı yükselmesini engeller

BİR YORUM YAPIN 0