Doğru ekmek nedir? Kilo verdiren ekmek

Sofraların baş tacı ekmeğinizi neye göre seçiyorsunuz? Doğru ekmek tüketmek nedir?

Dünyada kişi başı tüketilen 179 kilo ile en çok ekmek tüketen ülkeyiz. Peki, en çok tükettiğimiz ekmeği neye göre seçiyoruz? Ekmek tüketmek ne kadar yararlı?

En çok tükettiğimiz besin olan ekmek beyaz undan yapılan türdense sağlığa olumlu bir katkısı bulunmuyor. Fakat doğru ekmeğin tüketimi sayesinde vücudun ihtiyacı olan proteinin %30'u, karbonhidratın %50'si, E vitamininin %75'i ve B grubu vitaminlerinin %50'sini karşılanabilir.

DOĞRU EKMEK HANGİSİ?

Ekmek, dengeli beslenmenin vazgeçilmez bir parçası olmakla birlikte en doğru ekmek türü bol lif, protein ve mineral içeren tam tane tahıllı ekmektir.

Eğer tam tane tahıllı ekmek tüketilirse kilo almak bir yana sağlıklı ve kontrollü zayıflamaya da yardımcı olacaktır. Kötü kolesterolle mücadele eden ekmek, doyma hissi sağlayacağı gibi zindelik de verecektir. 

Esmer grubuna dahil olan ekmekler, stres seviyesinin azalmasına yardımcı oluyor ve kasları güçlendiriyor.

Amerikalı bilim insanı Prof. Dr. Julie Miller Jones, ekmek üzerine yaptığı araştırmalar neticesinde günde 3 dilim tam tane tahıllı ekmek tüketiminin diyabet ve koroner kalp hastalığı riskini yüzde 30'a kadar azalttığını keşfetti.

 

 

BİR YORUM YAPIN 0