Kalıtsal hastalıklar nelerdir?

Bilim dilinde, ebeveynlerden çocuklara geçen hastalıklara kalıtsal hastalıklar denir. Peki bu kalıtsal hastalıklar nelerdir? Tedavileri var mıdır? İşte kalıtsal hastalıklara dair bilinmeyenler...

Anne ve babadan geçen bazı kusurlu genler, çocuk da ciddi rahatsızlıklara neden olmaktadır. Ancak bu her çocuk için geçerli değildir. Bazen bu genler, çocuğa taşıyıcı gen olarak da geçebilmektedir.

Kalıtsal hastalığa sahip anne ve babaların, bebeklerine hastalığın geçmemesi için erken önlem almaları gerekiyor. Bunun için de jinekologlara hamileliğin ilk haftalarında kalıtsal hastalıklara dair bilgi verilmelidir.

İşte anne ve babadan geçen o rahatsızlıklar;

YUMURTALIK KANSERİ

Geçtiğimiz sene yapılan araştırma sonucunda yumurtalık kanserinin babadan geçtiği açıklanmıştı. Babadan geçen X kromozomundaki maGEC3 geninin yumurtalık kanserine yol açtığı yapılan araştırmalarda ortaya çıktı.

HEMOFİLİ

Bir diğer kalıtsal olan hastalık hemofilidir. Hemofili genellikle akraba evliliklerinde bozuk genlerin bir araya gelmesi sonucu, kanın pıhtılaşmaması şeklinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Tedavisi çok ağır olan bu hastalığın, erkeklere oranla kadınlarda ölüm oranı daha yüksektir.

ALBİNO

Albino hastalığı, anne ve babadan çocuğa geçen melanin hücrelerinin renk üretmemesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Albino hastalığının tedavisi bulunmamaktadır.

BALIK PULU 

Bilimsel dilde ikitiyos olarak adlandırılan balık pulu hastalığı, kromozomlarda bulunan cilt genlerinin bozulması sonucu ortaya çıkan ciddi bir hastalıktır. Cilt derisinin üst tabakasında balık pulu gibi bir tabaka oluşur. Bu hastalık ilerleyen yaşlarda kişinin günlük hayatını da zorlaştırmaktadır. Bu hastalığın da kesin bir tedavisi bulunmamaktadır.

RENK KÖRLÜĞÜ

Anne ve babadan cinsiyet geni olarak çocuğa geçen renk körlüğü, kız çocuklarına oranla erkek çocuklarında görülme ihtimali daha yüksektir. Kız çocuklarına genler genellikle taşıyıcı olarak geçmektedir.

MEME KANSERİ

Meme kanseri bir cinsiyet kanseri değildir. Hem kadınlarda hem erkeklerde görülür. Fakat kadınların meme kanseri olma ihtimali yüzde 98 iken erkeklerin ise yüzde 2'dir. Ailede meme kanseri olan bir kişi bile varsa ailedeki diğer bütün bireylerin ergenlik çağından sonra düzenli bir şekilde mamografi çektirmeleri gerekmektedir.

 İşte diğer kalıtsal hastalıklar; lösemi, prostat, bağırsak ve rahim kanserleri, kronik akciğer ve astım gibi hastalıklardır.

Gastrite iyi gelen meyveler

İLİŞKİLİ HABER

Gastrite iyi gelen meyveler
İntihara sürükleyen trigeminal nevralji nedir?

İLİŞKİLİ HABER

İntihara sürükleyen trigeminal nevralji nedir?
Baş ağrısına doğal çözümler

İLİŞKİLİ HABER

Baş ağrısına doğal çözümler
Babet ayakkabı zararlı mıdır?

İLİŞKİLİ HABER

Babet ayakkabı zararlı mıdır?
İnme nasıl önlenir?

İLİŞKİLİ HABER

İnme nasıl önlenir?

BİR YORUM YAPIN 5

Ersin 3 yıl önce

Türkiye, de sıklığı bilinmeyen bir hastalık daha var, ve bu hastalığı yaşıyorum hastalığın ismi spinoserebellar ataksi.

Toplam 2 beğeni

Ersin 3 yıl önce

Çok bilinmiyor ama spinoserebellar ataksi diye bir hastalık var oda kalıtsal, ve bu hastalığı yaşıyorum herkese çok geçmiş olsun Allah sabır versin herkese.

Toplam 3 beğeni

selimcan 2 yıl önce

gecmis olsun

Toplam 0 Beğeni

şeyma61618 5 yıl önce

allah sabır versin

Toplam 5 beğeni

yok 5 yıl önce

berbat

Toplam 3 beğeni