İnme nasıl önlenir?

Kısmi felç olarak bilinen inmenin neden kaynaklandığını biliyor muydunuz? Peki inme nedir ve nasıl önlenir? İşte uzmanların önerdiği inmeyi önleyen tavsiyeler...

İnme beyindeki damarlara kalpten ya da vücuttan kaynaklanan bir nedenden dolayı kan gitmemesi sonucu ortaya çıkan ciddi bir hastalıktır. Erken teşhis ve tedavi edilmediğinde ölümle bile sonuçlanabilir.

İnme geçiren insan kısmi felç yaşar. Vücudun yarısı fiziksel aktivitesini kaybettiğinden, görme, muhakeme güçlüğü, yürüme, baş dönmesi ve denge bozukluğu gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. 

Uzmanlar inme riskini azaltmak için bazı önlemler alınmasını tavsiye ediyorlar.

İşte inmeyi önleyen o tavsiyeler;

- İnme riskini artıran önemli faktörlerden biri kan basıncının ani yükselmesi ve düşmesidir. Bu nedenle inme riskini azaltmak için tansiyon sıklıkla ölçülmelidir.

- Sigara kan basıncını artırdığından uzmanlar sigara kullanan insanların inme yaşama riskinin 2 kat fazla olduğunu vurguluyor.

- Diyabet hastaları inme riski taşır. Bu nedenle kan şekerinin sürekli dengede kalması önerilir.

- ABD'li bilim adamları yaptıkları araştırmalarda düzenli yapılan sporun birçok hastalığın riskini azalttığını belirtiyorlar. Haftada en az 4 gün düzenli yürüyüş inme riskini azaltan durumlardan biridir.

- Düzenli uyku ve sağlıklı beslenme de inme riskini azaltan faktörlerdendir. Uyku apnesi ve uykuda yapılan ani hareketler beyne kan gitmesini engeller. Bu durum uyku sırasında kısmi felce ya da ölüme neden olur. Aynı zamanda hayvansal yağlar, ve işlenmiş karbonhidratlarla beslenen kişilerde de inme riski bulunur. İnmeyi önlemek için sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmesi tavsiye edilir.

- Uzmanlar inmede ilk üç saatin önemini vurguluyorlar. Böylece yapılan erken müdahale beyin ve vücudun kalıcı hasara uğramasını engeller.

Yo yo sendromunu nedir?

İLİŞKİLİ HABER

Yo yo sendromunu nedir?
Kalıtsal hastalıklar nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Kalıtsal hastalıklar nelerdir?

BİR YORUM YAPIN 0