Evde üzüm sirkesi nasıl yapılır? Organik sirke tarifi...

Sirke, hem besin olarak hem de bakteriyel temizlik açısından son derece önemlidir. Fakat marketlerden hazır olarak aldığımız üzüm sirkesinin faydasını tam olarak göremeyebiliriz. Bu nedenle evde üzüm sirkesi tarifini sizler için hazırladık. Peki evde üzüm sirkesi nasıl yapılır?

Üzüm sirkesi tarifimiz ile evinizde en doğal ve organik olarak sirkeyi kendiniz üretebilirsiniz. Her fırsatta organik beslenmenin faydalarından bahseden uzman doktorlar marketlerden hazır olarak satın aldığımız birçok besini tavsiye etmezler. Biz de üzüm sirkesi ihtiyacı olanlar ve organik olarak kendisi yapmak isteyenler için adım adım bu başlık altında derledik.

EVDE ÜZÜM SİRKESİ NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

- 2 kg beyaz üzüm

- 1 adet limon

- Kaya tuzu

- Ekşi elma

- Saklama kabı cam kavanoz veya pet şişe

- Elma suyu ve tarçın kabuğu (isteğe bağlı eklenebilir)

- Elma suyu veya havuç suyu eklerseniz rengi daha güzel olur

- Çok az karanfil

Yapılışı:

Öncelikle üzümler beyaz ise kaynatmamız gerekir. Üzümü kaynatmadan da sirke elde edebilirsiniz. Üzümün suyundan sirke elde edilir. Sirkenin oluşması için kesinlikle az dahi olsa elma katılmalıdır. İyi bir sirke yapmak istiyorsanız tabi ki üzümleri de taze kullanmalısınız. Hazırladığınız kabın içerisine üzümlerin hepsini ve çok az ekşi elmayı koyunuz. Bu kavanozun asla hava almamasını sağlayınız. Tıpkı elma sirkesinde olduğu gibi üzüm sirkesinde de en az 25 günlük bir süre beklememiz gerekiyor. Düzenli olarak tüketilen bu sirkeye kaya tuzu da eklenebilir.

Ayrıntılar:

- Kavanoza su ve bir adet limon kabuğu ekleyin. (Pet şişe ya da cam kavanoz da olabilir)

- 21-25 gün boyunca kapalı şişe içerisinde durması gerekiyor.

- Üzümler kesinlikle çürük olmamalıdır.

- Beyaz ya da kırmızı üzüm kullanılır. Beyaz üzüm kullanılarak yapılan sirkenin rengi açık olur.

- Renk değiştikçe sirke hazır hale gelecektir.

BİR YORUM YAPIN 3

Figen 5 yıl önce

Sirkenin ağzı tülbentle kapatılmalı sıkıca kapağı kapanırsa bomba gibi patlar lütfen yazınızı düzeltin

Toplam 17 beğeni

Yasin 5 yıl önce

Yanlışlık yok eksiklik var. Mayalanma 2 dönemlidir. 1- Alkolleşme Dönemi; İlk kurduğumuzdan itibaren Alkolleşme ve gaz çıkartma başlar. Posa kabarırı. Bu dönemde mümkün olduğu kadar sıkıca kapatıp hava aldırılmaz. Günde 1 defa karıştırıp gazın çıkması sağlanır. Ben stretch kullanıyorum. Stretch dışa doğru bombe yaparak esniyor. Sıcaklığa göre 1 - 2 hafta sürebilir. 1.dönem bitince posa dibe çöker ve gaz çıkarma biter. 2- Sirkeleşme Dönemi; Stretch içe doğru çukurlaşmaya başlayınca. tülbentle değiştiriyorum. Hava Alan ışık ve güneş görmeyen bir yerde. Dış ısıtıcı ile fermantasyonun gece gündüz devam etmesi için sıcaklığı 25 - 26 dereceye sabitliyorum.

Toplam 4 Beğeni

Hamdi 5 yıl önce

Doğru demişsiniz Figen hanım. Yasemin hanım sirke ile turşu yapımını biraz karıştırmış herhalde. Biraz daha çalışması gerek.

Toplam 8 Beğeni