Sinüzite yol açan 5 önemli etken

Sinüzit, burun tıkanıklığı, yüz ve baş ağrısı ile geniz akıntısı gibi rahatsızlıklarla kendini gösterir. Peki sinüzite neden olan etkenler nelerdir. İşte sinüzite yol açan 5 önemli etken...

Sinüzit, yüz kemikleri içerisindeki boşlukların enfeksiyon kapması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Özellikle bahar ve yaz aylarındaki polenler, sinüziti tetikleyen alerjik riniti olan hastalarda daha kötü sorunlara neden olur. 

Peki, sinüzite neden olan etkenler nelerdir?

VİRÜS

Sinüs enfeksiyonuna, en çok üst solunum yolları hastalıkları neden olur. Uzmanlar, bu virüslerden korunmak için yıllık aşı yaptırılması gerektiğini belirtiyor.

ALERJİK RİNİT

Mevsim geçişlerinde sıklıkla yaşanan alerjik rinitler, burun mukozasının ödem oluşmasına ve burun hava yolunun daralmasına neden olur. Bu durumun sonucunda sinüs ağzı yolları daralarak bakteri enfeksiyonunu artırır. 

DEVİASYON

Burun kıkırdağının eğrilmesi sonucu, nefes alma işlevi ağızdan alındığında sinüs ağız yolları daralarak enfeksiyon kapmaya meyilli hale gelir. Normalde burundan alınan nefes ile hava temizlenip geçerdi. Fakat burun kokanları tıkanınca sinüslerin havalanması bozulur ve sinüzit tetiklenir. 

POLİP 

Alerjik rinitin neden olduğu ve burun mukozasından kaynaklanan polipler sinüs hava yollarını kapatır. Sinüs hava yolları kapandığında ise koku hücreleri azalır. 

BÜYÜK KONKALAR

Burun içindeki büyük alanlar, burun pasajını daraltarak sinüs ağzı yollarında tıkanıklığa ve buna bağlı olarak da enfeksiyonlara yol açar.

Burun eti büyümesi nedir? Nasıl tedavi edilir?

İLİŞKİLİ HABER

Burun eti büyümesi nedir? Nasıl tedavi edilir?

BİR YORUM YAPIN 0