Omurga eğriliği (Skolyoz) nedir? Omurga eğriliğin belirtileri nelerdir?

Birçok nedene bağlı ortaya çıkan omurga eğriliği bilim literatüründe skolyoz olarak geçer. Omurganın sağa veya sola yatması ile görülür. Tedavi edilmediği taktirde ciddi sorunlara neden olur. Peki omurga eğriliği (Skolyoz) nedir? Omurga eğriliğin belirtileri nelerdir? Sizler için skolyoz hakkında merak edilenleri araştırdık. Ayrıca haberin detayında Dr. Feridun Kunak'ın skolyoz hakkındaki uyarılarını bulabilirsiniz.

Bilim dili skolyoz olarak bilinen omurga eğriliği, omurganın normalinden 10 derece üzerindeki eğilimidir. Sağlıklı bir omurga arkadan bakıldığında boyundan kalça kemiğine kadar düz bir hat şeklinde iner. Skolyoz da ise omurga sağa sola yan da kendi içindeki kemiklerin düzensiz görünmesidir. Gelişme çağındaki çocuklarda omurgada anormal yüklenme sonucu olarak omurlar deforme olur. Aynı zamanda doğuştan da ortaya çıkabilecek bu durum çocuk yaşta fark edilip doğru tedavi edildiğinde ciddi bir bozukluk önlenmiş olur. Üç boyutlu bozukluk olarak da adlandırılan omurga eğriliği zamanda vücudun hareketlerinin kısıtlanmasına neden olur. Skolyozda omurga 10 derece ya sağa ya da sola doğru eğri durur. Bu eğrilik sadece omurgada değil aynı zamanda göğüs kafesinde ve kürek kemiğinde de ciddi hasarlar ortaya çıkartır. 

omurga eğriliği nedir

omurga eğriliği nedir

OMURGA EĞRİLİĞİNİN (SKOLYOZ) BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Belde ve sırta asimetri,

- Omuzlarda duruş bozukluğu,

- Bir kürek kemiğinin diğerine oranla daha önde olması,

- Bacak boyları arasındaki dengesizlik,

- Göğüs kafesinin gövdeye göre daha sağ ya da daha sola doğru kayması,

- Eğilme esnasında kaburgalar arasındaki eğim,

- Elbiseler kişilerin üzerinde asimetrik duruyorsa omurga şekil bozukluğunun olabileceğini gösterir.

skolyoz nedir belirtileri nelerdir

skolyoz nedir belirtileri nelerdir

OMURGA EĞRİLİĞİNİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Ortopedi uzmanı MR görüntüsü sonucunda omurga eğriliğinin derecesine ve beraberinde getireceği ciddi sağlık sorunlarına öncelik verir. Omurga eğriliğinin şiddetine göre tedavi belirlenir. Tedaviler eğriliğin boyutuna göre üçe ayrılır.

GÖZLEM VE TAKİP: Hafif dereceli eğimlerde özel bir tedavi yoktur. Sadece 4 ve 6 ayda bir doktora görünülmesi tavsiye edilir.

KORSE: Orta dereceli omuz eğriliği olanlarda çocuğun yaşına göre korse tedavisi uygulanır. Korse tedavisinde omurga eğriliğini düzeltmekten ziyade ilerlemesini engellemek için yapılır.

CERRAHİ: İleri düzeyde olan omurga eğriliğini düzletmek için cerrahi operasyon yapılır.

Skolyoz rahatsızlığı ile ilgili Dr. Feridun Kunak önerileri;

BİR YORUM YAPIN 0