Mangal nasıl yakılır? Mangal ateşi nasıl olmalıdır? Mangalın püf noktaları...

Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte mangal zamanı da geldi. Mangal maharet ister, göründüğü kadar kolay değildir. Bu yüzden mangal yakmanın püf noktalarını bilmek gerekiyor. Aksi takdirde aç kalabilirsiniz. İşte mangal yakmanın incelikleri...

Türk Milleti olarak mangalı sevmeyenimiz yok denecek kadar azdır. Yaz kış demeden her müsait ortamda yakılması gereken bir şeydir bizim için. Hemen hepimiz ömrümüzde bir kere mangal yakılan yerde bulunmuşuzdur. Yemesi son derece zevkli ve eğlencelidir. Fakat bir de o mangalın başındaki kişi siz olursanız ve daha önce de hiç yakmadıysanız bir kere daha düşünmelisiniz. Mangalın başına geçene kadar mangal yakmakta ne var ki diyebilirsiniz. Fakat mangal yakmak yetenek ister. Peki mangal ateşi nasıl yakılır? İşte sizler için mangal yakmanın inceliklerini anlatıyoruz...

MANGAL YAKMANIN PÜF NOKTALARI!

-Izgara yapmadan önce bir baş kuru soğanı ikiye bölüp ızgara teline sürün. Böylece et, ızgaraya yapışmaz.

-Mangalda pişirdiğiniz ete duman kokusunun ve tadının sinmemesi için iyice yıkadığınız bir elma ya da limonun kabuğunu ateşe atın. Ateşe atacağınız birkaç sap biberiye de ete farklı bir tat katabilir.

-Şiş yapacağınız tahta çöplerin yanmasını engellemek için çöpleri 2-3 saat suda beklettikten sonra kullanın.

-Ateşin kor haline gelmesini beklerken biber ve soğanları mangalda pişirebilirsiniz.

-Mangalda balık pişirirken tereyağını ızgaranın üstüne değil, balığın üzerine sürün.

-Mangal yaparken etten akan yağlar kor halindeki kömürün üstüne düştüğünde alevlenme olur ve et yanar. Ateşi söndürmeyecek miktarda suyu elinizle ateşin üzerine serperseniz alevler dinecektir.

-Soğanı soymadan alüminyum folyoya sarıp közün içinde bir süre bekleterek pişirirseniz farklı bir lezzet yaratabilirsiniz.

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN MANGAL NASIL YAKILIR?

- Mangal yakmak her ne kadar kolay gibi görünse de eğer doğru adımlar izlenmez ise tam bir kabusa dönüşebilir. Öyle ise mangalı keyifle yaşamak için neler yapmanız gerektiği adım adım anlatalım;

- Mangal yakmanın en önemli adımı mangal kömürünün doğru yakılmasını sağlamaktır. Bunun için doğru malzeme kullanımı önemlidir. Doğru malzemeler: Çıra, gazete kağıdı, kozalak, ince ağaç dallarındır.

- Mangal yakmanın ikinci adımı, çıra, gazete kağıdı, kozalak ya da ince ağaç dallarından tercihiniz olanı iyice tutuşturduktan sonra yanan ateşin üzerine kömürleri yavaş yavaş ekleyin.

- Mangal yakılırken kömürler ateş alırken fazla duman çıkabilir. Çıkan dumanın dağılmadan yükselmesini sağlamak için soba bacası kullanılması önemlidir.

-Mangal faraşı, gazete ve benzeri malzemeler ile mangalın ara ara yellenmesi kömürlerin iyice yanmasını sağlayacaktır.

- Mangala et koymadan evvel mangaldaki kömürlerin renginin sarıya çalar duruma geldiğinden emin olmalısınız. Kömürlerin iyice kor olmasını beklemeden etleri pişirmeye çalışmak gıda zehirlenmesine neden olabilir. Acele etmeyin!

- Kömürler kor olup, sarardıktan sonra bacayı kaldırın.

- Izgara yaparken en çok rastlanan sorunlardan biri de pişirme sırasında etlerin ızgaraya yapışmasıdır. Bunun sizin başınıza gelmemesi için ızgara telini soğan ile ovun.

- Mangalı yakmak kadar mangalı temiz tutmak da çok önemlidir. Bu nedenle mangal bittikten sonra henüz ızgara teli sıcakken temizlemek atıkların daha kolay ayrışmasına yardımcı olacaktır.

MANGAL ATEŞİ NASIL OLMALI?

Mangalın doğru hazırlanması sağlık açısından son derece önemlidir. Kömürlerin iyice yanmış, alevin artık sabitleşmiş olması gerekir. Etlerin iyi pişmiş olması mangalda pişirilecek yiyecek gruplarına et ve çeşitlerinin yanı sıra sebzelere de yer verilmesi sağlıklı bir mangal keyfi için dikkat edilmesi gereken unsurlardır.

BİR YORUM YAPIN 1

Semih 5 yıl önce

Güzel anlatım olmuş. Elinize sağlık.

Toplam 6 beğeni